Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sękata

Czy Wy mówicie tekst przysięgi z pamięci?

Polecane posty

Bo ja kiedyś byłam na slubie gdzie Młodzi nauczyli się na pamięć jakiegoś swojego tekstu i mówili bez udawanych podpowiedzi księdza, wszyscy się potem tym zachwycali a ja sobie myslałam, że prędzej bym umarła niż cos wydukała z pamięci w takiej chwili :P a moze to dobry pomysł?

popisy recytatorskie zostawiam na inne okazje:) poza tym kto wie jakiej wartości literackiej będą te twory? Ja stawiam na klasyczne powtórzenia drżącym głosem za księdzem, to ma najwięcej uroku:)

Gość jakiej przysięgi
"Nie rzucim ziemi skąd nasz ród..."? czy jakiejś innej?

no co jakiej, małżeńskiej :P nie chodiz mi o Twory literackie, tylko nawet o zwykły tekst tego, co normalnie ksiądż podpowiada, tlyko mowic samemu bez księdza?

"Ja stawiam na klasyczne powtórzenia drżącym głosem za księdzem, to ma najwięcej uroku " hehe, dokładnie :P przynajmniej jest pewnośc, że się imienia nie rpzekręci ani nie powie 'nie dopuszczę' heheh

...rób co ci każą,a za kilka lat....? Odświerzysz wspomnienia do...znudzenia,wyjadąc zapewne z kraju w poszukiwaniu \"kokosków\":)

Gość alazs
nie wiem co urokliwego jest w powtarzaniu za księdzem "po kawałku" na dodatek. tekst stary jak świat...a i chwila skupienia temu potrzebna jast tego dnia obowiązkowa więc w czym problem? dwoje ludzi mówi do siebie a nie duka po kawałku.

poeci się znaleźli :D nigdy nie słyszałam jeszcze autorskiej przysięgi, która byłaby urokliwsza niż od stuleci wypowiadana formuła. zazwyczaj wierszokleci- grafomani tworzą jakieś słodkie dyrdymały no , ale ci zwolennicy nie bycia papugami może się pochwalą niekonwencjonlnymi tekstami swoich przysiąg? :P Może dam się przekonać? Może to ja się mylę?:D:D:D Tylko proszę - już bez błędów ortograficznych ...

My mówiliśmy z pamięci :) choć rodzina miała duszę na ramieniu, bo jak wieczór wcześniej usiłowaliśy zrobić przed nimi próbę generalną, to nie mogliśmy dokończyć - głupawka nas brała :P ..a poza tym, nie wiedzieć czemu, przyplątał nam się zlepek zdań z Mszy i gdy dochodziło do kwestii: "oraz że Cię nie opuszczę aż do śmierci" nasuwało się nam "..a była to śmierć krzyżowa", a to już by była kompletna porażka :D

aaa mała mi to pardon:) faktycznie myślałam o przysięgach autorskich. jestem ze szczecina i tam kilka razy w kościele czy USC słyszałam takie właśnie przysięgi i aż mnie zbierało na mdłości ...:P

Gość ergot
Na pamiec? Nie! Czytamy z kartki.

ale nawet tę tradycyjną wolę powtarzać jak papuga:) bo taka powtarzająca papuga powtarza z rozmysłem każde zdanie, powoli, nadając odpowiednią wagę słowom wolę to niż szybkie najlepiej na jednych oddechu i z nerwowym chichotem ( bo a nuż coś się pomyli) wyrecytowane bla bla bla niczym Inwokacja w szkole:P:D no chyba że ktoś ma naprawdę silne nerwy i doskonałą dykcję:D