Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
alex446

przepisy kulinarne kuchni włoskiej i azjatyckiej

Polecane posty

witam wszystkich!! jestem miłosniczką kuchni włoskiej i azjatyckiej. znam bardzo wiele przepisów które oczywiście będę tu umieszczala i mam nadzieję że wy również będziecie dodawać jakieś jakies przepisy (nie koniecznie z przedziału kuchnia włoska lub azjatycka).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Usiak14
Hmm...........ja nie znam zbyt dużo przepisów xP. Jak sobie jakiś przypomne to dodam xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chciałam jeszcze dodać że moje przepisy nie będą ściągnięte z internetu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dawaj dawaj
te przepisy... czekamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uu
a ktore kuchnie azjatyckie preferujesz? bo jak np. nie lubisz burminskiej, czy indyjskiej, to nie bede sie produkowac na darmo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dawaj dawaj
indyjską lubię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alex446 - napisałaś, że znasz wiele przepisów. Może wrzucisz tu coś sprawdzonego, orientalnego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oj, takie curry jak jadłam w Kambodży... Nigdzie na swiecie nie było takiego ;) Ale to też kwestia składników - te kupione w Polsce zawsze będą jednak innej jakości - to w końcu tak jakby za granicą chcieć porządne ogórki kiszone kupować :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka naobiecuje i NIC

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
też się czuję zawiedziona... może w końcu jakiś przepis przeczytamy... PS dawaj dawaj to byłam ja, Leclerc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oki macie ten przepis. Ten jest na placek Tiramisu Składniki: - 30 dag podłuznych lub okrągłych biszkoptów - 50 dag serka mascarpone - 3 jaja - 3 łyżki cukru - 2 łyzki kawy rozpuszczalnej - pół szklanki amaretto lub 2-3 łyzki koniaku lub rumu - 3 łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Kawę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić, wlać alkohol (jeżeli jest to amaretto, to wziąść tylko 1,5 szklanki wody). Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta pianę z białek, połączyć z serkiem mascarpone i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm lub prostokątną formę dokładnie wyłożyć biszkoptami, zanurzając je uprzednio na moment w kawie z alkohole. na spodzie z biszkoptów rozłozyć równą warstwą połowę kraemu i przez sitko orószyć połową kakao. Ułozyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów, wyłożyć na nia resztkę kremu, posypać kakao i wstawić na najchłodniejszą półkę lodówki przynajmniej na 3-4 godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla Włochów kawa rozpuszczalna
to profanacja... :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiem że kawa rozpuszczalna w ogóle nie pasuje do włochów ale takie jest przepis a placek jest przepyszny!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Teraz coś z kuchni azjatyckiej. To jest przepis na cynaderki po chińsku. Składniki: 6 nerek wieprzowych pęczek dymki 2 łyżki oleju po 2 łyżki sosu sojowego i soku z cytryny łyżka posiekanego świeżego imbiru łyżeczka cukru pół łyżeczki pieprzu cayenne Sposób przygotowania: Umyte i oczyszczone z kanalików nerki zalać sporą ilością zimnej wody i odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Odcedzić, przepłukać, pokroić na cienkie plasterki i jeszcze godzinę moczyć w świeżej zimnej wodzie. Wrzucić je na 2 min do wrzątku, osaczyć, przestudzić i pokroić na pół-plasterki. Do rozgrzanego na patelni oleju wsypać imbir, pokrojoną w piórka dymkę, pieprz cayenne i smażyć, mieszając, minutę. Dodać pokrojone nerki, podsmażyć (4-5 min), przyprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Smażyć jeszcze 3-4 min, mieszając. Podawać na gorąco, z ryżem lub z białym pieczywem i surówką, na przykład z kapusty pekińskiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uu
zaloz tez topik o przepisach kuchni europejskiej ogolnie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uu a na pisalbys jakis przepis czy tak jak reszta siedzialbys z zalozonymi rekoma i czekal póki bym co dodala??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chwilunia
piszesz że zakładasz temat, że będziesz umieszczać tu wspaniałe sprawdzone przepisy z kuchni azjatyckiej, wszyscy czekają a ty ani nic nie umieszczasz ciekawego (trudno tiramisu nazwać przebojem kuchni azjatyckiej) i jeszcze sie obrażasz, że nikt nic nie pisze. Jak chcesz żeby to ludzie pisali przepisy, to zrób temat "Proszę wpisujcie przepisy" albo wpisz na tyle swoich oryginalnych, żeby ludziom chciciało się własnymi z toba dzielić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uu
po pierwsze nie jestem facetem, ale o tym nie moglas wiedziec :) po drugie co to wg. ciebie jest kuchnia azjatycka? zastanow sie, czy mieloby sens pisac np. kuchnia europejska? chyba ze chodzi ci o przepisy na dania typu "chinszczyzna curry" :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chwilunia
A to swoja drogą też dziwne określenie - kuchnia azjatycka. To faktycznie tak jakby napisać "kuchnia europejska" i traktowac jedzenie włoskie i ich filozofię kulinarną na równi z jedzeniem niemieckim czy angielskim. Chociaz z takiej kuchni hinduskiej to faktycznie nauczyłabym sie paru ciekawych przepisów chętnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do kuchni indyjskiej to musisz sie zaopatrzyc w cala szafke przypraw ;) kiedys zakupilam sobie ksiazki o owej, ale potem ani rusz, bo cienko ze skladnikami. poza tym, trzeba miec wyczucie o co w tym wszystkim chodzi, co zrobic, jak dosmaczyc, gdy cos wydaje sie nijakie itd ... takze pozbylam sie ksiag, ale jest jedno danie ze zdecydowanie indyjskim posmakiem, ktore regularnie gosci na moim stole i jest pycha - klopsiki kofta - oto przepis: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1915 ps. najczesciej robie je z miesa indyczego, tylko musi byc chude, bo nieraz sprzedaja takie pol na pol ze zmielona skora. chude bedzie ze 2 raz ydrozsze, ale oplaca sie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaszkaj221
Witajcie! Mam pytanie.. jaki ser żółty najlepiej pasuje do zapiekanek.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zalezy o jakie zapiekanki ci chodzi. ja wole takie, co sie bardziej topia niz ciagna. czyli takie bardziej kruche niz miekkie ;) ale z wszyskiech najbardziej pasuje mi do zapiekanek gruyere. ma idealna konsystencje i swietny smak, nawet jak w zapiekance nie ma nic rewelacyjnego, ser daje smak. jak nie, to cos typu cheddar, po prostu zeby ser byl raczej kruchy i tlustawy. dojrzewajace typu brie tez fajnie sie topia, ale to wszystko zalezy od tego, co masz w tej zapiekance. im bardziej mdle skladniki, tym wyrazistrzy powinien byc ser :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaudzia
to ja wam podam przepis na uproszczony makaron chiński z owocami morza. kupujemy: paczkę makaronu chińskiego jajecznego, paczkę mieszanki chińskiej warzywnej mrożonej, dwie paczki mieszanki z owoców morza frosty mrożonych makaron gotujemy, resztę rozmrażamy na patelnię masło, dużo czosnku, owoce morza i warzywa. podsmażamy, dodajemy makaron, znów podsmażamy. doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można doać jakoś sos tajski. wychodzi pychota a roboty przy tym nie dużo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaszkaj221
no właśnie chodzi mi o taki ser o wyrazistym smaku.. uwielbiam w zapiekance smak sera ;) dzięki za podpowiedzi.. na pewno z nich skorzystam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamamtara
to ja podam z włoskiej 1. makaron penne brokuły boczek oliwa z oliwek czosnek do oliwy (4-5 łyżek) wyciskam 2-3 ząbki czosnku i zostawiam tak aby oliwa przeszła smakiem czosnku gotuje makaron i razem z makaronem brokuły ( w tym samym garnku) podzielone na małe cząsteczki, kroje też głąb brokułów obierając go wcześniej ze stwardniałej skóry boczek kroje na małe kawałeczki i smażę ugotowany makaron z brokułami odcedzam, dodaje boczek i wszystko zalewam wcześniej przygotowana oliwą 2. makaron spaghetti 250g krewetek (ja kupuje najczęściej Black Tiger 31-40) pół małej cukinii pomidory suszone w oleju oliwa z oliwek krewetki smażę na maśle, potem na tym co zostanie smażę cukinię (krewetki odkładam do innego naczynia) jeśli trzeba dodaje trochę masła, smażę cukinie aż będzie miękka, ale dosyć jędrna, potem łączę ze sobą krewetki i cukinię dodając pokrojone w kostkę 3-4 pomidory i zalewam to obficie oliwa z oliwek, na koniec dokładam ugotowany makaron

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrobiłam klopsiki kofty według przepisu, który podała w linku konczita.. i wiecie co.. wyszły pyszne! :) bardzo mi smakują.. sos jest taki aromatyczny.. a klopsiki zrobiłam z mięsa wieprzowego, bo akurat takie miałam w lodówce.. Polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×