Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ginorossi

swojego dziecka nie poślę ani do chrztu ani do komunii

Polecane posty

Gość do ginorossi
W pierwszych wiekach chrzescijanstwa byl praktykowany chrzest doroslych, do ktorego trzeba bylo sie dlugo przygotowywac. Pozniej zrozumiano, ze ten wielki dar jest potrzebny od zaraz, by jak najwczesniej zmazac z dziecka grzech pierworodny, ale co ja Ci bede tłumaczyc skoro jestes niewierząca.

Gość sodoma i gomoraa
Sciema Koscioła jest wileka. W Boga wierze ale nie we wszystko. Wytłumaczcie mi dlaczego Bóg stworzył adama i ewe i zabronił im korzystac z owoców drzewa niesmiertelnosci i dobrej nowiny?Dlaczego?Czyzby nie chciał dobra dla swoich dzieci?Nie chciał ich stworzyc na swoje podobienstwo?Bał sie ze bedą mądrzejsi niz On?Nie rozumiem tego.Skoro chciał ich dobra,dlaczego im zakazał?? Tak samo niebo czy piekło po smierci?Dlaczego ja mam isc do nieba dopiero po smierci?Dlaczego nie moze byc niebo tutaj?Przeciez posmierci nikt juz nie bedzie zywy więc po co mu raj??Nikt jeszcze tam nie trafi i stamtad nie wrócił więc to sa bzdury.Liczy sie zycie tu i teraz a nie po smierci. Kolejny mit chrzescijaństwa.Negowanie zycia doczesnego.Nie liczy sie zycie, tylko smierc.Smierc jest wazna tylko po co??Dlaczego zycie ma byc wedle nauk Koscioła cierpieniem ,męka, wyrzeczeniem???Dlaczego zycie jest grzechem? Dlaczego idac do Koscioła ksiądz mi nie mówi SłUCHAJ BRACIE JESTES WARTOSCIOWY, MąDRY, INTELIGENTY, MOZES ZOSIAGNąC TO CZY TAMTO, WIERZE W CIEBIE ,UMIESZ TO, POTRAFISZ TO?? Tylko słysze poniżenie na każdym kazaniu.Ksiądz sie boi ze motłoch mu ucieknie jak poczuje siłę w sobie ,i nie będzie miał już nad motłochem władzy.Kościół boi sie ujawnić prawdę. Dlaczego rodzimy sie z grzechem??Jakim grzechem?Co małe dziecko robi ze grzeszy??Nic,jest czyste ,świeże ,nie ma na nim żadnego grzechu.A ze adam i wWa to popełnili, a co nam do tego???Co my mamy z tym wspólnego?NIC. Oni zrobili to tysiące lat temu i nam nic do tego. Dlaczego chrześcijanie nie mogą czcić życia,radości,nauki,zabawy tak jak inne religie??Dlaczego mamy sie umęczać całe życie?? Ostatnia sprawa,to męka i zmartwychwstanie Chrystusa,czy ktoś mu kazał za nas cierpieć i tym zbawić ludzi?? Po co to robił i tak nikomu nie pomógł ze współczesnych,nikogo nie uratował ,nie udało mu sie to.Wiec po co?? Same bzdury,ale ludzie w to wierzą bo nie chcą sie nad tym głębiej zastanowić.

Gość ej mądraliński wyżej
akurat nie masz racji. jesteś nawiedzony

Gość ej mądraliński wyżej
pisałem do tego z do do ginorosii. 23:46

żadne z moich dzieci nie było chrzczone, nie chodziło i nie chodzi na religię, a wszyscy optujący za kk , uważam za hipokrytów, bo wy nie wierzycie w boga tylko w księdza i co on powie uważacie za święte i tylko umiecie sobie dopasować, że tak powiedział bóg.potraficie żyć i postępować w życiu gorzej niż ja (chrzczona ateistka), ale wy pójdziecie do spowiedzi ze skruchą, klecha wam odpuści i z głowy , a od poniedziałku np. zaczynacie to samo .Ja nawet postanowiłam i każę się skremować i w ziemi też nie chcę ,by urna była na jakimkolwiek cmentarzu. nie będę pisała szczegółów, bo to nie oto chodzi. , po prostu żaden klecha nie będzie żerował ani na mnie ani na mojej rodzinie.A wracając do dzieci to po ukończeniu 18 lat dałam im wolną wolę, oni mogli i mogą decydować czy chcą się chrzcić , czy nie, ale to jest ich decyzja , nie moja.Chcą zawierać związki małżeńskie w kk to też ich sprawa, a na opłaty dla klechy też oni będą realizować , bo ja na pewno nie . Ponadto wydaje mi się, że uczciwiej by było gdyby nauczano o wszystkich religiach świata , a nie tylko o katolicyzmie.Inaczej nikt nigdy wyboru nie będzie miał.

Gość sodoma i gomoraa
Ja wierze w Chrystusa,ale w prawde o nim ze był człowiekiem, ze sie urodził był oświecony, uleczał, miał ku temu dar.Wierze ze sie narodził jako człowiek czyli z kobiety ,która normalnie współżyła z facetem czyli Józefem bo tylko tak rodzi sie człowiek.Nie wychodzi przecież z czoła. Nie była więc dziewicą.Wiec po co te bzdury?Mozna jasno i klarownie stwierdzc i każdy by w to wierzył ,ale w prawde a nie ze anioł ja natchna, to przeciez niemozliwe. Tak samo z Magdalena wszyscy wiedza ze była nałożnica i spała z Chrystusem ,tylko jakos wszyscy sie tego boją.To jest udowodnione. Ja wierze w Chrystusa i jego nauki, ale dlaczego kościół nam mydli oczy i nie ukazuje prawdy.

Gość sodoma i gomoraa
Jolkaza ja szanuje Twoje zdanie. Ciężko jednak ludzie w katolickim od wiek wieków kraju przekonać ze ksiądz jest zły,ale myślę ze nasze dzieci już nie będą utrzymywać księży.To już nie będzie ta sama wiara. Księża sami będą chodzić do pracy na swoje utrzymanie, jak na zachodzie.

Gość tu macie i sie nie kloccie
O czym 90% katolikow nie wie 120 r. - Pierwsze wzmianki o używaniu wody święconej do "wypędzania duchów" nieczystych. 157 r. - Po raz pierwszy zastosowano formy pokuty. II wiek - Święty Klemens z Aleksandrii pisał: "Każda kobieta powinna być przepełniona wstydem przez samo tylko myślenie, że jest kobietą". III wiek - Aż do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie słyszeli o wieczystym dziewictwie Maryi. Ewangelia Mateusza informuje, iż Józef "nie zbliżał się do Maryi, aż porodziła Syna". ("Zbliżenie się" oznacza w "Biblii" małżeńskie współżycie.) 200 r. - Ustanowiono "stan duchowny" przez wprowadzenie ordynacji. Chrześcijanie zostali podzieleni na duchownych i laików - przedtem wszyscy byli na równi, jednocześnie będąc braćmi i kapłanami przed Bogiem. 220 r. - Przyjęto dogmat o konieczności pewnych czynności kościelnych, niezbędnych do zbawienia. 250 r. - Wprowadzono naukę o wiecznych mękach. 312 r. - Bitwa pod mostem mulwijskim. Chrześcijaństwo staje się jedną z religii państwowych pogańskiego Rzymu. Powstanie instytucji Kościoła Katolickiego. Początek prześladowania i mordowania niechrześcijan. 321 r. - Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedziele zamiast dotychczasowej soboty (na pamiątkę zmartwychwstałego rzymskiego boga Mitry). 325 r. - Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon "Pisma Świętego" i "Dwójcę Świętą" awansując Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastąpić dotychczas czczonego Mitrę. 330 r. - Wprowadzenie czczenia zmarłych "świętych" i ich relikwii. 360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów. 381r. - Do obowiązującej dotychczas konstantynskiej "Dwójcy Świętej" cesarz Teodozjusz dołączył trzecią osobę tzw." Ducha Świętego". Działo się to na soborze w Konstantynopolu. 431 r. - Wyrażenie Xristo Tokos - Matka Chrystusa - zostało zastąpione na Teo Tokos - Boga Rodzica. 449 r. - Papież Leon I wprowadza prymat biskupa Rzymu. 539 r. - Ustanowiono władzę papieży oraz ofiarę mszy świętej. VI wiek - Chrześcijański filozof Boethius, pisał: "Kobieta jest świątynią zbudowaną na bagnie". W VI wieku na soborze w Macon biskupi głosowali nad problemem, czy kobiety mają dusze, a w X wieku Odo z Cluny głosił: "Obejmować kobietę to tak, jak obejmować wór gnoju..." 593 r. - Papież Grzegorz I wprowadził wiarę w czyściec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaż odpustów od kar czyśćcowych. 600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz łacinę do liturgii. 715 r. - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz świętych. 726 r. - W Rzymie zaczęto czcić obrazy. 783 r. - Nastał zwyczaj całowania nóg papieża. 813 r. - Ustanowiono Święto Wniebowzięcia N.M.P. 993 r. - Papież Leon III zaczął kanonizować zmarłych. 1000 r. - Ustanowiono Uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny. 1015 r. - Wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych, aby rozwiązać problem przejmowania spadków przez ich rodziny. Dotąd duchowni mieli żony i dzieci. 1077 r. - Papież Grzegorz VII ustanowił "klątwę". 1095 r. - Papież Urban II wezwał rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę. Zainicjował w ten sposób pierwszą wyprawę krzyżową. 1099 r. - Masakra Muzułmanów i Żydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisał: "Na ulicach leżały sterty głów, rąk i stóp. Jedni zginęli od strzał lub zrzucono ich z wież; inni torturowani przez kilka dni zostali w końcu żywcem spaleni. To był prawdziwy, zdumiewający wyrok Boga nakazujący, aby miejsce to wypełnione było krwią niewiernych". XII wiek - Uczony i filozof, święty Tomasz z Akwinu głosił, że zwierzęta nie mają życia po śmierci ani wrodzonych praw, oraz że "przez nieodwołalny nakaz Stwórcy ich życie i śmierć należą do nas". 1116 r. - Sobór Laterański ustanowił spowiedź "na ucho". 1140 r. - Ułożono i przyjęto 7 sakramentów świętych. 1204 r. - Zaczęła działać Święta Inkwizycja. Słudzy Kościoła zamęczyli lub spalili żywcem setki tysięcy ludzi. Piece służące do palenia ludzi, takie jakie były budowane w XX w. przez nazistowskich Niemców, po raz pierwszy stosowane były przez chrześcijańską inkwizycję. 1204 r. - Papież Innocenty III wysłał armię krzyżowców do Konstantynopola. Żołnierze Chrystusa zdobyli Konstantynopol, z zaciekłością grabiąc i mordując mieszkańców. Następnie splądrowali i spalili miasto. Według relacji kronikarza Geoffrey'a Villehardeuin'a, nigdy przedtem, od stworzenia świata, nie wywieziono z miasta tylu bogactw. 1208 r. - Innocenty III zaoferował każdemu, kto chwyci za broń, oprócz prolongaty spłat i boskiego zbawienia, również ziemię i majątek heretyków oraz ich sprzymierzeńców. Rozpoczęła się Krucjata Albigeńska, której celem było wymordowanie Katarów. Szacuje się, iż Krucjata Albigezjańska pochłonęła milion istnień ludzkich, nie tylko Katarów, ale dotknęła większą część populacji południowej Francji. 1229 r. - Papież Grzegorz IX zakazał czytania "Biblii" pod sankcją kar inkwizycyjnych. 1231 r. - Nakaz papieski zalecał palenie heretyków na stosie. Pod względem technicznym pozwalało to uniknąć rozpryskiwania się krwi. 1244 r. - Na soborze w Narbonne zdecydowano, aby przy skazywaniu heretyków nikogo nie oszczędzano. Ani mężów ze względu na ich żony, ani żon ze względu na męża, ani też rodziców ze względu na dzieci. "Wyrok nie powinien być łagodzony ze względu na chorobę czy podeszły wiek . Każdy wyrok powinien obejmować biczowanie". 1263 r. - Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedną postacią. 1264 r. - Ustanowiono uroczystość Bożego Ciała. 1275 r. - Pojawiły się dyskusje na temat płacenia daniny. W odpowiedzi papież ekskomunikował całe miasto - Florencję. XIV wiek - Wybucha epidemia czarnej śmierci. Kościół wyjaśniał, że winę za ten stan rzeczy ponoszą Żydzi, zachęcając przy tym do napaści na nich. 1311 r. - Papież Klemens V jako pierwszy ukoronował się potrójną koroną władcy. 1377 r. - Robert z Genewy wynajął bandę najemników, którzy po zdobyciu Bolonii ruszyli na Cessnę. Przez trzy dni i noce, począwszy od 3 lutego 1377 roku, przy zamkniętych bramach miasta, żołnierze dokonali rzezi jego mieszkańców. W 1378 roku, Robert z Genewy został papieżem i przyjął imię Klemensa VII. 1450-1750 r. - Okres polowania na czarownice. Straszliwymi torturami zamęczono setki tysięcy kobiet posądzanych o czary. 1484 r. - Papież Innocenty VIII oficjalnie nakazał palenie na stosach kotów domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten był praktykowany przez trwający setki lat okres polowań na czarownice. 1492 r. - Kolumb odkrył Amerykę. Inkwizycja szybko postępuje śladami odkrywców. Tubylców, którzy nie chcieli nawrócić się na wiarę chrześcijańską, palono na stosach. 1493 r. - Bulla papieska uprawomocniła deklarację wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Południowej, które odmówiły przyjęcia chrześcijaństwa. 1563 r. - Ustalono, ze tradycja Kościoła jest ważniejszym źródłem objawienia od Słowa Bożego. 1572 r. - We Francji 24 sierpnia w masakrze znanej pod nazwą Dnia Świętego Bartłomieja zamordowano 10 000 protestantów. Papież Grzegorz XIII napisał potem do króla Francji Karola IX: "Cieszymy się razem z tobą, że z Boską pomocą uwolniłeś świat od tych podłych heretyków". 1650 r. - W Nowej Anglii prawnie zakazano noszenia ubrań z "krótkimi rękawami, gdyż mogłyby zostać odsłonięte nagie ramiona". Chrześcijanie zaczęli uważać, że wszystko, co zwraca uwagę na świat fizyczny jest bezbożne. 1680 r. - Papiez Innocenty XI w okolicach pożyczał pieniądze na procent protestanckiemu Wilhelmowi Orańskiemu, na wojne z katolicką Anglią, o wprowadzenie w Angli religii protestanckiej. 1852 r. - Wprowadzono nabożeństwo majowe do N. M. P. 1854 r. - Wprowadzono dogmat o tzw. Niepokalanym Poczęciu N.M.P. 1855 r. - Sprzeciw Kościoła wobec Konstytucji Stanów Zjednoczonych. Kościół głosił: "Wolność to bluźnierstwo, wolność to odwodzenie innych od prawdziwego Boga. Wolność to mówienie kłamstw w imię Boga". Wcześniej, do Kongresu Stanów Zjednoczonych, Kościół wniósł projekt ustawy zabraniającej wydobywania z łona ziemi ropy naftowej, którą Bóg tam umieścił, aby czarci w piekle mieli czym pod kotłami palić. 1870 r. - Wprowadzono dogmat o nieomylności papieża. 1950 r. - W petycji do Watykanu, Katolicy proszą o dogmatyzację fizycznego wniebowzięcia Maryi. W odpowiedzi Watykan uchwala dogmat o wniebowzięciu N.M.P., choć w Ewangeliach nie ma o tym słowa. Cytaty: "Kościół Rzymski nigdy nie pobłądził i po wszystkie czasy w żaden błąd nie popadnie". "Dictatus Papae" papieża Grzegorza VII (1073-1086). "Używajmy papiestwa teraz, gdy Bóg nam go dał". "Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Papież Leon X. "Kościół Rzymskokatolicki przelał więcej niewinnej krwi, niż jakakolwiek inna instytucja". W. E. H. Lecky

z czystej ciekawości , czy takiej chronologii dotyczącej innych wyznań nie ma ?

Gość ktoś wyżej napisał
" i jestem za żeby człowiek sam jak już będzie "kumaty" zadecydował w jakiej chce być wierze i czy wogóle chce w coś wierzyć " Wiesz jakbym ja zostawiła dziaciaka samemu sobie pozwalając żeby w życiu dorosłym ono samo decydowało czy przyjąć chrzest i komunię to szansa że samo to zrobi z własnej woli w przyszłości jest bardzo nikła ponieważ w dzisiejszych zdegenerowanych czasach gdzie zło jest czymś normalnym człowiek aż cały przesiąga całym tym gównem i w pewnym momencie sam uważa to za normalne. Więc to to samo jakby dziecku tylko zapewnić wyżywienie i ubranie i nic poza tym. Myślisz że to wystarczy ? Nie wiem czy wiesz ale dziecko należy wychowywać, wpajac mu pewne wartości od najmłodszych lat, kształtować jego podejście do życia, bo jakby dzieciaka zostawić samemu sobie to bardzo rzadko ktoś taki wychodzi potem na ludzi. W większości przypadków nic dobrego z tego nie wychodzi tym bardziej że okres dorastania jest niebezpieczny nawet dla porządnego dziecka z dobrej rodzicny a co dopiero jak dzieciak jest zostawiony samemu sobie. Teraz regilia nie ma dla was żadnego znaczenia bo jestescie młodzi, ale czas nie stoi w miejscu i na kazdego w końcu przychodzi czas kiedy się zestarzeje jak gdyby nigdy niz, kiedy coraz bardziej wisi nad nim widmo śmierci i się zastanawia do czego zmierzał przez całe życie i co będzie dalej.. Wtedy dopiero człowiekowi opadają klapki z oczu i uświadamia sobie co jest w życiu najważniejsze i co przeoczył.

wrócę do swojego wpisu i może trochę uzupełnię, otóż moje dzieci nie są ani złe, ani dobre, są normalne i otwarte, żadne z nich choć między nimi duża różnica wieku nie pałają nienawiścią do osób wyznających jakąkolwiek wiarę, czy wyznanie, nie kradną, są uczciwi, pomocni innym ,nie krzywdzą innych - czy to zle ?, czy jeszcze coś im brakuje ? Nie chrzciłam ich i nie wychowałam w duchu katolickim, czy chrześcijańskim,ale nauczyłam ich wiele, a przynajmniej tak mnie się wydaje. Bardzo młoda nie jestem, ani bardzo stara, ale oczywiście myśli się na pewne tematy, ale nie takie co bardziej mogą nurtować ludzi wierzących.

Gość jeszcze gora 10 lat i sie
skonczy era zachastanego kleru

Gość czarnuchowe
coraz więcej inteigentnych o oczytanych ludzi odwraca się od katolicyzmu, który jest daleko od chrześcijaństwa, bo nastawiony jest na straszenie piekłem i robieniem kasy na de.bilach

Gość jeszcze gora 10 lat i sie
dzieci chrza zeby kasa wpadla, tak samo komunia i chodzenie po koledzie :O

Niech mi ktos powie,czy nieochrzczenie i nieposlanie do komunii,to nie jest wybor dokonany za dziecko? Sama masz problemy z wlasnym sumieniem i w ten sposob probojesz je zagluszyc.....

jeszcze gora---poczytaj sobie Pismo Swiete.Tam sie dowiesz,czy Kosciol sie skonczy,jak twierdzisz.Poza tym,poczytaj tez moze troche ksiazek historycznych.Z nich tez sie dowiesz rzeczy tak dla ciebie zaskakujacych,ze moze ci sie oczy otworza.Mianowicie,dowiesz sie,ze Kosciol katolicki ma juz 2000 lat i na przestrzeni tego czasu byl naprawde nieporownanie bardziej zwalczany.Katolicy byli poddawani rzezi.A jednak Kosciol przetrwal.W Biblii jest---dlaczego.

" zgon bez chrztu ssllfffmmfs, ja byłam w podobnej sytuacji. Ale po bardzo bliskim i dogłębnym kilkuletnim kontakcie z Kościołem w ramach neokatechumenatu, przyglądając się hipokryzji i zakłamaniu "przewodników duchowych", przedkładających formułki i przepisy nad miłosierdzie, a politykę i ambicje ponad prawdę, i ich całkowity brak pokory, odeszłam na dobre i nie żałowałam nigdy. Każdy może przebyć tę drogę, nie każdy stwierdza, że warto. Kościół nie ma wyłączności na Boga " --------------------------------------------------------------------------------- powiedz mi,czy pokaz:gdzie,w ktorym akapicie Pisma Swietego,jest napisane,ze chrzescijanin ma wierzyc w ksiedza? A skoro nigdzie tego nie ma,to o co tobie chodzi?Masz problem z soba?Watpisz?Zapraszam do spowiedzi.Wszyscy tam sa oczekiwani przez Jezusa......

Gość dziuniaszara
Witam. \"381r. - Do obowiązującej dotychczas konstantynskiej \"Dwójcy Świętej\" cesarz Teodozjusz dołączył trzecią osobę tzw.\" Ducha Świętego\".....\" -tu moje pytanie skąd się wziął ten \"Duch Święty\"?-bo w pewnej zakazanej przez kościół księdze napisano iż jeden z papieży był KOBIETĄ i podczas odprawiania mszy zaczął(a) rodzić.Naród był \"ciemny\" i w \"Ducha Świętego\" uwierzył. No,a jak wiadomo księżom dobrze się zawsze powodzi(ło),więc nikt nie zwracał uwagi na rosnący brzuch papierza.

Gość Ania 3
Może warto tutaj się zastanowić czy wierzysz w Boga czy nie, bez oglądania się na to czy księdzu z Twojej parafii rośnie brzuch czy nie. Wielu ludzi patrząc na czyny innych odwraca się, a ja słucham Boga który żyje we mnie i tylko Jego słucham. Kiedyś też słuchałam ludzi, ale to mnie wywiodło na manowce, a poza tym tak jak za czasów inkwizycji ludzie pogubili wartości i to co dobre złem nazwali i palili często niewinnych, tak i w dzisiejszych czasach ludzie są rozproszeni i nie ma jednomyślności. A przecież ksiądz też człowiek, prawda? Polecam te artykuły, może niektórych skłonią do głębszych refleksji :) http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZF/ZFS/gn200818_opetana.html http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZF/ZFS/gn200818_opetana.html

Gość Ania 3
Duch Święty został zesłany po wniebowzięciu Pana Jezusa.

skoro jestes niewierzycy/a to noramlne, ze nie nie chcesz ochrzciec dziecka, ale jesli ktoś jest katolikiem to jego obowiązkiem jest wychowyac dziecko w wierze. ot, proste jak budowa cepa.

śmiać mi się chce, jak czytam takie wypowiedzi: 01:00 [zgłoś do usunięcia] wattcher Niech mi ktos powie,czy nieochrzczenie i nieposlanie do komunii,to nie jest wybor dokonany za dziecko? aha, a chrzczenie i posyłanie to może NIE JEST?? :D właśnie nie chrzczenie jest pozostawieniem wyboru dziecku - niech samo zdecyduje, czy chce się ochrzcić, czy nie, kiedy dorośnie. tak się składa, że zwykle rodzice - ateiści, którzy nie chrzczą dzieci, opowiadają dzieciom o różnych wiarach i religiach, aby pokazać im, jak wygląda świat. takie dziecko przynajmniej od małego wie, że ludzie wierzą w różne rzeczy, a niektórzy nie wierzą w żadne religie. i dzięki temu są w stanie potem zdecydować, która opcja im pasuje. tymczasem rodzice - katolicy od początku walą dziecku do głowy, że istnieje TYLKO wiara katolicka, TYLKO bóg chrześcijański i nie ma NIC ponadto - bo wszyscy inni się mylą, błądzą i trafią do piekła :O to jest dopiero odbieranie wyboru.

Gość asdsdadasa a
w tak zacofanym i pelnym dewocji kraju jak polska, uwazam ze kazde dziecko nalezy ochrzcic i poslac do komuni- z powodu prezentow, "mamo a tomek dostal rower na komunie, a ola..." niech nie czuje sie gorsze. ja swoje dziecko ochrzcilem (1.raz w kosciele) pozniej religia i poszlo drugi raz do kosciola gdy katechetka kazala do komuni. dostal mnoostwo prezentow i nikt go nie pokazuje palcami.. nikt go nigdy do kosciola nie wypchnie, swieta to impreza, spotkania rodzinne a nie modlenie sie ze kilkaset lat temu ktos tam gdzies tam sobie zmarl czy "zmartwychwstal".. wazne by byl szczesliwy, zyl w miare uczciwie i nie wyrzadzal innym krzywdy...a jak umrze to i tak pojdzie do piachu, niektorzy licza na to ze jest niebo, nadzieja...phi, ja mam niebo tu, kochajaca rodzina, udane zycie, dostatek i szczescie- oto moje niebo. innego nie chce