Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

margerita.

czy sadzicie ze mozna samemu nauczyc sie hiszpanskiego??

Polecane posty

Gość dontstop
studiuję anglistykę z hiszpańskim mam do czynienia na lektoratach, nie taki diabeł straszny.

dzieki za wypowiedzi:) mimo wszystko bede sie uczyc:) uczylam sie laciny przez 2 lata w liceum, tak jak wyzej napisalam umiem czytac po hiszpansku, wiec moze nie bedzie tak zle... jesli bede chciala mam tez mozliwosc spotkania sie z rodowita hiszpanka:) wiec bede mogla sprawdzic swoj poziom za jakis tam czas....dzieki jeszcze raz 🌻 biore sie do roboty juz teraz :D

a wiesz dlaczego angielski wydaje ci się łatwy? bo jest go wszęcie pełno. jakikolwiek film - po angielsku, muzyka - w większości po angielsku, stronki internetowe - wiele po angielsku. Angielski jest wszędzie i już samp osłuchanie się jest baardzo bardzo pomocne - dlatego większości ludzi najłatwiej on przychodzi. ja uczyłam się angielskiego kilka lat. od jakichś 4 lat nie uczę się go w ogóle a mimo to mówię dobrze po angielsku i czuję sie pewnie porozumiewając tym jezykiem, dlaczego? przez telewizję :)

Gość akzert
ja angielskiego sie nie ucze bo go znam . NIemieckiego nie mam zamiaru sie uczyc bo nie lubie tego narodu i wiem ze nigdy nie pojade do Niemiec .

pomimo odmiany koncowek hiszpanski jest latwiejszy od angielskiego glownie ze wzgledu na wymowe. A koncowek latwo sie nauczyc, nie jest to zbyt skomplikowane. Po hiszpansku zawsze wiesz jak wypowiedziec slowko i dzwieki sa podobne jak w jezyku polskim, angielski jest w wymowie calkiem odmienny od poslkiego i dlatego nawet jesli teoretycznie zna sie slowka to trudno zrozumiec Anglika lub zostac zrozumianym. W hiszpanskim Polak nie ma tego problemu. I wiem co mowie, bo hiszpanskim posluguje sie w domu, a angielskim w pracy.

niemiecki mnie odpycha, jakoś nie mogę się do niego przemóc :P

Gość dontstop
a mi się wydaje że wszyscy tylko myślą,że znaja angielski.nikt nie zwraca uwagi na samogłoski i linking, a właśnie to jest największym problemem.jasne, w sumie to chodzi tylko o przekaz....

oj a ja sie nie zgodze- angielski wcale nie jest taki latwy...choc ucze sie go od 8 lat a od 5 miesiecy siedze w UK to nie mowie super plynnie. Jest mnostwo zagadnien ktore sprawiaja mnostwo problemow wlasnie Polakom...za cholere nie potrafimy zrozumiec niektorych kwestii...choc gramatyka nie jest strasznie trudna, chyba moim problemem jest zbyt maly zasob slow:) ale nad tym tez pracuje...

Gość akzert
ja mialem w podstawowce 6 z angielskiego a w szkole sredniej 5 na swiadectwie . WIec nie odwaze sie powiedziec ze jest trudny

Gość aaaalaaaa
Tak tak, mi się wydawało, że znam angielski! Potwierdzam:]

Gość dontstop
margherita, pocieszyłaś mnie, czasami się zastanawiam po co ja studiuje angielski skoro wszyscy rzekomo znają ten język

Gość kiedyś ktoś
dajcie link do tego kursu do samodzielnej nauki hiszpańskiego, jest w necie na pewno!

dontstop-wlasnie, ja przed przyjazdem do UK tez myslalam ze znam angielski...na poczatku najwiekszy problem sprawial mi akcent, nie moglam zrozumiec co do mnie mowia choc nawet znalam slowa...teraz jest lepiej, ale uwazam ze gdybym siedziala w Polsce to moj ang bylby taki sam...jednak najlepiej sie uczyc obcych jezykow za granica...

Nie kazdy musi lubic to co wszyscy . Mnie odpycha angielski a niemiecki przyciaga . Ja nikogo nie przymuszam zeby sie uczyl deutscha tylko pisze jka jest u mnie .

na napisałam - większości, a nie wszystkim :) napewno są ludzie, dla których najłatwiejszy jest niemiecki, włoski czy francuski. ja, jak już wyżej napisałam, nigdy nie miałam problemów z opanowaniem języków obcych i ciężko mi powiedzieć, który jest dla mnie najtrudniejszy a który najłatwiejszy. mogę jednak zdecydowanie powiedzieć, który znam najlepiej słoweński - biegle w mowie i piśmie, z racji wykształcenia i wykonywanej pracy (łącznie a akcentem, wymową - nikt w Słowenii nie umie poznać, że nie jestem Słowenką) angielski - mówię płynnie, mam duży zasób słownictwa, jednak nie czuję się tak pewnie jak w słoweńskim hiszpański - kiedyś mówiłam płynnie, od 6 lat nie używam tego języka i potrzebowałabym trochę czasu na przypomnienie sobie wielu rzeczy słowacki - duży zasób słów, jednak z powodu braku komunikacji w tym języku czuję się jakbym połknęła drewniany kołek, aczkolwiek rozumiem wszystko

no wlasnie- rzekomo. Kazdy uwaza ze zna ang i moze go zna,ale chyba w takim stopniu ze moze dogada sie z anglikami. Ale zeby np. pracowac za granica, porozumiewac sie tylko w ang, znac jezyk biznesowy itp. to juz malo takich osob jest...

Gość dontstop
to wiem,wyjeżdżam do uk kiedy tylko mogę.czasami zapominam o ang akcencie, kiedy siedze w polsce zbyt długo, mimo tego, że zajęcia są prowadzone również przez anglików.nie ma jak nauka za granicą wśród anglików!

Gość pistacjowaaaaaaaaaa
ja angielskiego za nic w swiecie nie moge se nauczyc, nie wiem ale ten jezyk sprawia mi rudnosc..dlaczego? nie wiem:O mam problemy z phrasal verbs-tak to sie nzywa? pisze z pamieci, nie pamietam dokladnie.. niemieckieo sieuczylam w liceum i bardzo go polubilam, dobrze mi szlo, mam zamiar sie za niego jescze wziac. teraz ucze sie rosyjskiego-kocham ten jezyk. jakbym nauczyla sie biegle rosyjskiego i niemieckiego w przyszlosci to myslalam o hiszpanskim.. z jednej strony dziwnie sie czuje, ze angielski teraz taki popularny i potrzebny a mi sprawia takie trudnosci..

pistacjowaaaaaaaaaa ja mam to samo nie martw się nie jesteś sama. Niemiecki moja miłość , rosyjski tez jest cudny tylko jakoś cyrylica mnie odpycha ale może kiedyś ....no i hiszpański ;)) Super .

rosyjski jest piękny :) język najpiękniejszej poezji marzę o czułych słówkach szeptanych niskim męskim głosem... po rosyjsku eh

Gość pistacjowaaaaaaaaaa
ja bardzo lubie niemiecki mniam:) rosyjski wlasnie.kurde meaa ty to juzw ogole jestes poliglotka.. ja znam te 3 jezyki ale wszystkie na poziomie podst.niemieckiego to juz w ogole nie pamietam..ech tylko keiy sie uczyc dodatkowo jezyka jak studia pochlaniaja tyle czasu a przeciez trzeba miec tez jakies rozrywkia nie ciagle uczenie sie..kiey wy dalyscie rade nauczyc sie tylu jezykow dziewczyny?

Gość pistacjowaaaaaaaaaa
mozecie jakies rosyjskie piosenki polecic?ale zeby nie byly kiczowate, bo szystkie jakie znajduja to kiczem zalatuja:P

a ja wlasnie sie uczylam rosyjskiego przez 4 lata i za cholere :/ nie powiem nic po rosyjsku procz ja ljublju tjebia i mienia zawod...:) po prostu mnie ten jezyk odpycha jak nie wiem...i nie chcialo mi sie go uczyc...Ale za to uwielbiam sluchac jak mezczyna mowi po francusku...nie wiem dlaczego ale wszystkie francuskie filmy ogladam bez lektora:) chcialabym sie rowniez nauczyc kiedys japonskiego...wiem ze to juz czarna magia ale fascynuje mnie japonia z japonskim wlacznie.

angielski i hiszpanski w szkole i trochę na własną rękę a słoweński i słowacki na studiach, więc przyjemne z pożytecznym :D

Gość pistacjowaaaaaaaaaa
ale w szkole dalas rade sienauczyc na tak wysokim poziomie?wiadomo jak wyglada nauka w szkole.. ja sie ucze rosyjskiego od 4 niechow, codziennie niezle wkuwanie, juz czasem pszac po polsku wstawiam rosyjskie literki:P

w liceum mialam bardzo wysoki poziom angielskiego (klasa z rozszerzonym angielskim, dwie godziny dziennie przez 5 dni w tygodniu) a z hiszpanskim była pierdolnieta babka wiec sama w domu sie uczyłam :)