Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tośka_28

PAŹDZIERNIK 2008

Polecane posty

pediatra potwierdził moje obawy, ze ma asymetrie ale na razie kazał kłaść go duzo na brzuszku, a przy kontroli za 1,5 miesiąca sie poprawi wtedy dostaniemy skierowanie do neurologa. On kręci główka w obie strony, rozglada sie jak jest trzymany na rekach czy lezy na brzuszku , ale jak lezy na pleckach to automatycznie na prawa strone przekarca buzie, podkładam mu pieluszke juz zeby nie mógł sie obracac i staram sie pamietac zeby podchodzic z lewej strony :-/ ale moze tez byc tak jak piszesz ze samo sie "naprawi" przy zdobywaniu nowych umijętnośći - mam nadzieję a tu mozesz sobie pocztac o podobnych przypadakach http://www.babyboom.pl/forum/niemowlaki-f16/asymetria-ulozeniowa-5910/

czytałam to wcześniej, jak podejrzewałam asymetrię. Neurolog - później wyszło, że jakaś super hiper znana profesor - powiedziała, że nic mu nie jest. Kłaść więcej na brzuszek i samo przejdzie. Faktycznie jest lepiej. Jak śpi to zupełnie prosto, tylko czasami się przekrzywia, ale to bardziej nóżki niż główkę.

gandziulka a przed snem co dajesz do jedzenia i wogóle jak śpi twoje maleństwo? ja juz nie daje rady, nawet jeśli do mleczka dodam kleik ryzowy to i tak wystarcza mu na dwie godziny i znowy chce jeść nie ma mowy o herbatce czy wodzie musi byc mleko bo sie drze :-/ ja mam wrazenie ze on w nocy nadrabia bo w dzien je bardzo mało :-/

Gość deli26
my mamy ciągle problemy z kupkami, robi co 6 dni i jest gęsta jak kit i zielona. Potem zrobi w ten sam dzien jeszcze dwie ale już normalne.Nie wiem co zrobic na te kupki. MOja też taka duża sie urodziła 4370 a wazy teraz (w 3 mies) 6600, a widzę ze niektóre dzieci ważą już wiecej a mniejsze się urodziły...

deli, nasze dzieciaczki równiutko przybierają:) aha, kilday, mój na pewno nie ma wzmożonego napięcia mięśniowego, po prostu tak się układa.

deli, ja mam wrazenie, że moj więcej robi kup niż je:( Co drugie karmienie słyszę fontannę, czasami po plecy....

zapomniałam dodać, że chodzi o książkę "UŚNIJ WRESZCIE". Do ściągnięcia w wersji PDF

Gość magslom
Czesc Wszystkim mauśkom i ich maluchom, dawno się nie odzywałam, ale czytam regularnie i porównuje umiejętnosci naszych dzieci i te same problemy z jakimi się borykamy. Moj maluch niestety choruje i srednio co dwa tygodnie jesteśmy w szpitalu, ma obustrone poszerzenie układu kielichowo-miedniczkowego (stąd wodonercze w obu nerkach) i zawęzenie podmiedniczkowe moczowodu. JEst wciaz diagnozowany i obserwowany, jest pod stałą kontrolą nefrologa i urologa, bo jeśli powiększenie bedzie wzrastać, moze doprowadzić do niewydolności nerek, a wtedy niezbędna jest operacja. Lewa nerka już jest w minimalnym stopniu uszkodzona, gdzie poszerzenie jest większe, przez ciągły zastój moczu. Ale mim0 to żyjemy radośnie i jestesmy dobrej myśli :))) Kilday --> mój Hubercik ma podobnie, ma już skonczone 3 miesiące, a w dzień je, co 3, 4 h, poje z 90 ml i już jest najedzony. Za to w nocy, poza pierwszym spaniem gdzie uciagnie 3h, max 4h, budzi się co 2, i trudno go przekonać wodą czy herbatką, bo jak nawet się napije, to i tak płacze za mleczkiem. Pomimo, że karmimy sztucznym mleczkiem :(

Gość doris_1978
Witam!! Dawno sie nie odzywałam ale czytam Was na bieżąco. My juz po drugim szczepieniu. Bartus tydzien temu ważył 6660 i długi na 64. Przybrał ladnie bo urodził sie 3200. Przed nami zabieg podciecia jezyczka. Ma za krotkie wedzidełko. Poza tym wszysko dobrze. Mały przesypia noce. Zasypia o 20 budzi sie 6, 6:30. wtedy rano zjada 210 mleka. We srode konczy 3 miesiace i pediatra poleciła mi podac juz mu soczek z marchewki. Jak na pierwszy dzien to łyczeczke a pozniej zwiekszac o 1. Zobaczymy jak to bedzie.

zapomniałam pseudonimu zeby byc czarna wiec probuje sobie przypomniec, chyba sie udało ;)

kilday -> wczesniej dawalam kaszke przed snem. o 20.30 kapiel potem butla kaszki i spala do 6 rano spokojnie. zreszta jak daje je teraz w dzien a po kapieli dostaje mlesio to tez tyle spi. wstanie o 6 przewine ja przystawie do cyca(jedyne karmienie cycem) zje i spi do 9 o 12 je zupke. Julia ze spanie nigdy nie miala problemow uwielbia spac tak jak i ja:)

kilday - dzieki za info odnosnie tego spalania pokarmu. Ja nie wiem jak to u mnie bedzie na koncu karmienia. Jedyne co mam nadzieje, ze w staniki sprzed ciazy sie zmieszcze. Magslom, Doris - zycze zdrowka waszym maluszkom. A moj biedak zakatarzony, ze mu ciezko oddychac i kaszle troche:( Pediatra oprocz oczyszczania noska nie kazala nic robic, bo nie ma temepartury, i je ladnie. Mam nadzieje, ze minie szybko.

magslom --> troche mi ulzyło ze nie tylko ja tak mam bo juz sie bałam ze cos nie tak z małym ale teraz wiem ze tak poprostu maja nasze maleństwa :-) Współczuje tych wizyt w szpitalu i wogóle choroby Hubercika, na pewno wszystko bedzie dobrze trzymamy kciuki doris_78 --> to ja tez spróbuje dac mojemu Matkowi soczek z marchewki :-) a jak bedziesz robic ten soczek? gandziulka --> nawet nie wiesz jak ci zazdroszcze usana --> zdrówka zyczymy

Gość mar1
Mam pytanko do magslom , czy maluszek miał robioną cystografie?

magslom--> współczuję. Wracajcie szybko do zdrowia Usana--> nie chcę cie straszyć U mnie było tak samo. Katar ogromny i trochę kaszlał. lekarz kazał tylko z nosa wyciągnąć a kaszel, mówił, że mu spływa z nosa więc kaszle. Aż w nocy dostał temperaturę 40 St i szpital go przebadał i się okazało, że zapalenie oskrzeli. Nie wiem czy masz w domu inhalator, ale ja bym ci radziła poinhalowac małego solą fizjologiczną ze 3 razy dziennie, albo chociaż tak jak dziewczyny opisują wcześniej z tą miską przy łóżeczku. Małemu nie zaszkodzi a nawet nie wiesz jak działa cuda. :) Mój Kajtek po 2 tyg inhalacji nie ma kataru, który ciągnął się od 1 tygodnia życia. Aeriss--> pisałam kiedyś o mojej znajomej , która zaszła w ciąże w 2gi miesiąc po porodzie. :) Między jej synami nawet roku odstępu nie będzie. deli--> ta kupa jest zielona, bo długo w brzuchu zalega. Z tego co pamiętam to ty dokarmiasz sztucznie czy mi się pomyliło? Może musisz mleko zmienić po prostu. A jak dajesz herbatki z koperku to się nie rozluźnia ta kupa? Kajetan też leży dziwnie, taki wygięty w lewo i jak jest w pionie to głowę na prawo ma przechyloną. Też zaczynam się martwić. Ale musze go pochwalić bo ostatnio zasypia ok 21 i śpi do 4 a czasem 6 i wogóle śpi w dzień 3, 4 godziny zje 160 ml pobryka godzinke znów śpi 3,4 godziny. teraz też sobie śpi :)

A w ogóle to jestem w szoku, jak wy szybko zaczynacie podawać soczki z marchwii. Zawsze myślałam, ze to w 5 tym miesiącu. Może i ja spróbuję, bo mój mały jest ciągle nienajedzony.

Gość wisienka2_2
magslom współczuje ale na pewno będzie dobrze Znalazłam sposób na mojego urwisa Jak płacze i nie daje mi nic zrobić to kładę ją na stół na kocyku, ściągam pampersa i to normalnie działa cuda.Dzisiaj nawet w spokoju obiad zjadłam;-)Wcześniej jadłam z nią na rękach a nie jest to zbyt wygodne Niestety mężuś za granicą więc muszę sobie radzić jakoś sama, bo nie ma mi kto jej przypilnować pozdrawiam

magslom - bardzo ci współczuję! Ja się wysraszyłam, bo mój maluch mial powiększone miedniczki nerek, w posiewie bakteria i teraz prze miesiąc bierze furagin i lacidobaby. Nefrolog powiedziała, że jak to nie pomoże to trzeba zrobić cystografię, żeby wykluczyć wadę układu moczowego. Na szczęście pieluchy sa mokre, więc nie ma zastoju moczu, ale i tak najadłam się strachu. Szkoda że u was tak wyszło, ale trzeba być dobrej myśli:) doris - zazdroszczę tych nocy, bo mój szkrab znowu zaczął wstawac 3-4 razy na jedzenie:( A byo już tak dobrze! kurde widzę że wasze maluszki cos sie przeziębiają! Ja bałam się, że mój też bo pokasłuje, ale się okazalo że sie czasem krztusi śliną. Pediatra go osłuchała, zajrzała w gardło i wszystko czyte. Kicha czasem ale nie ma kataru. A z tym soczkiem to ja na pewno poczekam do 6 miesiąca. Oczywiście, jeśli będe nadal karmić piersią, bo różnie to bywa. Chociaz widzę, że różnie pediatrzy sugerują z jedzeniem. Na razie mój maluszek skończył dzisiaj 3 miesiące:) I je tylko mlesio mamy:P

od niedawna istnieje nowy schemat zywienia niemowlat, ktory powstal na podstawie wynikow badan na temat optymalnego czasu wprowadzania glutenu do diety. badania mowia ze wczesniejsze niz zalecane do tej pory wprowadzenie produktow glutenowych zmniejsza ryzyko wystapienia choroby trzewnej - celiakii.

Gość deli26
z tym sokiem marchewkowym też jestem zdziwiona. Ja będę wprowadzać w 4 mies (za 3 tyg) i zacznę od kleiku. Hebatki nie działają, bo daje jej codziennie. A ta pierwsza zielona kupka to zapewne wynik z tych kilku dni,bo dzisiaj zrobiła i była żółciutka, wiec chyba nie od mleka, a dostaje Bebiko. A butelkę dostaje 2, 3 razy dziennie.

Gość magslom
goja --> mój synuś miał już robione kilka badań, w tym cystoretrografie ( w skrocie cystografia :)) wpuszczany kontranst do pęcherza za pomocą cewnika. Mały go wykopał i zdążyli mu zrobić tylko jedno zdjęcie. Najgorsze jest, ze dziecko musi lezeć nieruchomo, bo inaczej zdjęcie nie wyjdzie. Masakra, bo musiłam go trzymać na siłe, przykre to było :( Ale to badanie bada tylko dolną częsc układu moczowego, po podaniu kontrastu też się wysiusiał. Ale mocz w nerkach jest. Pozniej miał robioną urografię, podanie kontrastu do żyły i tam sie okazało, ze ma złą budowę kielicha. Tak jakby kieliszek odwrocic do góry nogami, kielich musi sie napełnić siuskami i dopiero ich nadmiar powoduje wypróznienie, tak to obrazowo wygląda. No i dwa tygodnie temu miał renoscyntografie. Do odwołania ma podany 1/4 furagniu na zmiane z urotrimem (zawiescina przeciwbakteryjna) i diclofor30. Przy pierwszym zacewnikowaniu dostał obrzeku siusiaka, bo cewnikował go chory lekarz,ktory miał temperaturę i kaszlał, i dostał zakażenia enterokokiem. Tak więc bakterie dopadły naszych maluchów :( A jesli mozna wiedziec jak duże powiekszenie miedniczek miało Twoje dzieciątko?

magslom - o kurczę, ale twój maluch się nacierpiał:( A nie wiem, jak duże było powiekszenie, bo potem zrobilismy drugie zdjęcie i bylo w porządku. A to pierwsze robili w szpitalu jak był na żółtaczkę i nic mi nie powiedzieli. Ale mam nadzieję że będzie ok.

goja-->wszystkiego naj naj z okazji urodzin :) ....._.;_\'.-._ ...{`--..-.\'_,} .{;..\\,__...-\'/} .{..\'-`.._;..-\'; ....`\'--.._..-\' ........,--\\\\..,-\"-. ........`-..\\(..\'-...\\ ...............\\.;---,/ ..........,-\"\"-;\\ ......../....-\'.)..\\ ........\\,---\'`...\\\\ .....................\\|

Gość magslom
goja--> dla Waszego spokoju, lepiej te nereczki jeszcze skontrolować (zwykłe usg). Ja o tym, ze mały ma chore nerki dowiedziałam się w 34 tyg. ciąży. Po jego urodzeniu, lekarze na odziale noworodków zrobili usg i tam nic nie wykryto. Ucieszyłam się strasznie, ze synuś urodził się zdrowy. Kiedy pierwszy raz odwiedziliśmy pediatre, ta kontrolnie wysłala nas na usg i tam się dowiedziałam, w drugim tygodniu życia Huberta, że ma powiekszone obie miedniczki, w tym lewą znacznie i odtąd się zaczeło, niestety. Jednak mam nadzieje, że naprawde wszytsko jest w porządeczku. Uciekam, bo Hubertos wstał i trzeba by mu coś dać jeść ;)

magslom - będziemy mież za 2 tyg posiew kontrolny a za 4 tyg. usg. Więc na pewno wszystko sprawdzimy dokładnie. kami - dziękuję slicznie za życzenia:D

HEj dziewczyny :) Dawno mnie nie bylo . Przez chwile nie mialam swojego kompa i do tego jakos weny do pisania nie mialam . Witam nowe forumowiczki :) U nas jakos leci . Mała juz zdrowa . Coram mniej spi , wiecej łobuzuje ;) Nie chce lezec ! cały czas podnosi glowe i chce siadac :) We wtorek mamy kolejne , zaległe szczepienie . Słabo mi sie robi na sama mysl . Dobrze , ze nie musze pojsc z nia sama . U mnie kiepsko . Nie moge sie pozbyc nadmiaru kilogramow , mam mega apetyt - niewiem dlaczego :( to tak w skrocie ... Pozdrawiam

cześć dziewczyny, Magslom życzymy duuużżżo zdrówka Twojemu synkowi. a moja Marysia ma od poniedziałku katar i końca nie widać, odciągam go fridą za co mnie chyba nienawidzi, ale dzisiaj wieczorem jak ją położyłam do łóżeczka to tak wrzeszczała, że chrypki się nabawiła, do tego doszły śpiki i koniec furiatka z niej taka, że czarno to widzę w przyszłości jak będzie kłaść się w sklepie bo mama nie będzie jej chciała czegoś kupić:) Nie wiem czy iść z tym katarkiem do lekarza,piszecie, że i tak tylko odciągać każą i nic nie przepisują.Swoją drogą to myślę, że to przez te zasrane kaloryfery.Czy któraś z Was ma nawilżacz bo zastanawiam się czy to pomaga.Ja na razie rozwieszam mokre ręczniki. A poza tym to zauważyłam, że MArysia też ostatnio częściej się budzi na jedzenie w nocy. do jutra