Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość play-me3

cytologia? co...

Polecane posty

Gość play-me3

hej. Wczoraj byłam 1 raz na cytologii. Mam II gr ale lekarka powiedziała że wszystko jest jak najbardziej ok. Nie wiecie co można dzięki tej cytologii wykryć oprócz raka szyjki? można np. nadżerkę? proszę o pomoc;)

nadżerkę to się w trakcie badania wykrywa raczej bez większych problemów "NAUCZ SIĘ CZYTAĆ SWÓJ WYNIK Wynik oznacza się cyfrą rzymską I, II, III lub IV wg klasyfikacji Papanicolau (od nazwiska greckiego lekarza). Istnieją jeszcze inne klasyfikacje, ale ta jest najbardziej rozpowszechniona. Każda cyfra oddaje stan twojego zdrowia: I - twój układ rozrodczy jest zdrowy, powtórz badanie za rok lub dwa II - przeszłaś lub przechodzisz stany zapalne nie wymagające leczenia lub takie, w których leczenie jest konieczne III - może oznaczać stan przedrakowy, konieczna jest dalsza diagnostyka i regularna konsultacja z onkologiem oraz ginekologiem IV - bardzo prawdopodobne, że masz nowotwór, potrzebne są jednak kolejne badania, aby ustalić, czy masz kilka komórek nowotworowych, czy nowotwór jest zaawansowany; w związku z tym możliwe jest długotrwałe leczenie, radioterapia, a nawet operacja." to oznacza lekkie stany zapalne i tyle w sumie

Gość play-me3
aha. czyli lekarka wykryje podczas badania nadżerkę? Bo 2 razy miałam małą krew(kroplelkę) po stosunku... poszłam, do niej ale nic nie mówiła... Może ta krew była bo podczas1 razu nie było żadnej krwi? Dzieki za wytłumaczenie o tej cytologii :)

krew mogła być np. z otarcia nadżerka to miejscowy ubytek błony śluzowej i dlatego wykrywa sie ją przy normalnym badaniu cytologia pokazuje ci czy masz prawidłowe komórki nabłonkowe w sumie ale nie wskaże na pewno czy nieprawidłowe pochodzą z nadżerki czy z zapalenia tyle że dla lekarza wyniki cyto to wskazanie do dokładniejszego badania :)

Gość play-me3
dziękuje:)