Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziecko XXI wieku...

ZAPOMNIANY ZAWÓD

Polecane posty

halo halo, mam nadzieję, ze mi pomożecie. Potrzebuję nazwy strachy zapomnianych zawodów, ale zapomnianych, takich, że wcale albo rzadko znajdziecie przedstawiciela... Mam napisać wypracowanie... Za każdą dobrą radę będę dozgonnie wdzięczna...

Gość kołodziej robił koła

flisak - splawial drewno, teraz chyba zawod na wymarciu zreszta jest lista UNESCO na ktorej wypisano ginace na swiecie zawody i staraja sie je ratowac... jezeli znasz troche angielski to poszukaj na ich stronie

Gość szewca szukam i nie ma

bednarz - robił beczki rymarz - uprząż i wyroby ze skór poza kaletniczymi kaletnik - torby, portfele, galanteria skórzana płatnerz - zbroje, broń biała kołodziej - koła, wygięte części wozów kolczużnik - robił kolczugi lamelnik - robił pancerze lameklowe /z drobnych płytek/ snycerz - rzeźbił w drewnie, głównie drobne przedmioty ozdobne i użytkowe, płaskorzeźby, elementy ozdobne wnętrz i filigrany drwniane na zewnątrz cieśla - pracował przy budowie konstrukcji domu pakularz - uszczelniał pakułami, mchem przerwy między balami /przy budowie domów/ i deskami /przy budowie okrętów/ smolarz - produkował smołę i smołował dachy, łodzie, okręty węglarz /zawód wymarły/ - wypalał węgiel drzewny, nie mylić z węglarzem rozwożącym i sprzedającym węgiel

Gość na przykład kowal

wielkie dzięki za pomoc pomarańczo a gdzie znaleźć taką liste?

Ondyna jak zwykle jestes niezastapiona i tak na marginesie to strasznie madra kobieta z Ciebie. Jak ktos ma jakis problem, zapytanie, to zawsze na Ciebie mozna liczyc, a przy tym sie nie wywyzsasz:)

druciarz - drutował, łatał garnki balwierz - 2 w 1, golenie, strzyżenie, porady medyczne :D cyrulik - to samo :) płaczka - kobieta opłakująca za pieniądze zmarłych na pogrzebach cholewkarz - szewc zajmujący profilowanie cholew do wysokich butów swat, swatka - opis niepotrzebny :) rusznikarz - zawód teoretycznie istniejący, ale całkowicie zmieniła się specyfika pracy - dawniej zajmował się ręcznym wyrobem broni palnej i amunicji, od XIX wieku zajmują się tuningiem broni fabrycznej. ludwisarz - rzemieślnik odlewający dzwony fajkarz /nie mylić z fajczarzem/ - wyrabia fajki

Czikulinka, dzięki kochana 😘 miło, że tak uważasz, ale raczej nie zasłużyłam :) mamka - niania karmiąca piersią majordomus - zarządca, w Polsce zawód wymarły pisarz /nie mylić z literatem :D / - w czasach kiedy sztuka pisania była umiejętnościa elitarną, zlecano mu pisanie i czytanie dokumentów i korespondencji bakałarz - pra-pra-pradziadek nauczyciela guwerner, guwernantka - opis niepotrzebny mincerz - bił monety heraldyk - specjalista od herbów i klejnotów rodowych herold - odczytywał publicznie zarządzenia i obwieszczenia wozak - woźnica, dawny odpowiednik kierowcy TIRów, zawsze z własnym wozem i końmi rękawicznik - szył rękawiczki na miarę gorseciarka - zawód wymierający, szyła gorsety i biustonosze kapelusznik - nie wymaga opisu pończosznik - nie wymaga opisu koronczarka - nie wymaga opisu

Gość może ta baba wcale tego nie
zdun to raczej nie jest zawód na wymarciu-jak zechcesz mieć kominek w domu-profesjonalny- to zawołasz zduna.

Zasluzylas, zasluzylas. Nie raz trafilam na Twoje wypowiedzi - nie tylko z zakeresu jezyka rosyjskiego - ale rowniez na tematy bliskie kazdemu i z siostra stwierdzilysmy, ze Twoj maz to chyba musi byc strasznie dumny z takiej madrej zony. Ja takiej madrej osoby ani na forum ani na zywo nie spotkalam.Pozdrawiam:)

a nie tylko-mój tato się tym trudnił.

a wcześniej jego tato i tato jego taty...nie tylko piece kaflowe tylko piece "z duszą"

Gość matrjoszka
Ondyna,mozna na Ciebie liczyc w kwestii jezyka rosyjskiego?;) fajnie,ja studiuje ten jezyk,moze mi kiedys pomozesz conieco;)

pierwszy-lepszy :) Masztalerz był przełożonym stajennych i układał konie, ale ten zawód nadal istnieje. Choć również jest na wymarciu. zakrojczy, zakrojczyni - wycinali wg form części odzieży dla krawców lichwiarz - teoretycznie zawód nie istniejący, człowiek pożyczający pieniądze na procent, jego funkcję przejęły banki ;) puncarz - rzemieslnik wyrabiający metalowe pieczęcie do odbijania w metali na zimno, młotkiem. W ten sposób robi się monety sokolnik - tresował i układał ptaki do polowań ptasznik - opiekował się ozdobnym ptactwem prze dworach i wielkich posesjach, albo osoba łapiąca ptaki w sidła i sprzedająca je na targach /odpowiednik sklepu zoologicznego/ kartograf - sporządzał mapy

Gość ConstellationLyra
a dzwonnik??

Gość matrjoszka
fajnie:)ja dopiero zaczynam:P wlasnie sie ucze do egzaminu.chcialabym juz byc na koncowce;)

matrjoszka :) z przyjemnością, jeśli tylko dam radę - w dziale kulturalnym jest topik "Bielyje Rozy", w razie czego krzycz :) Albo szukaj mnie na Wylęgarni Pomysłów, dział porad praktycznych ;) biegacz - 3 w 1, telefon, telegraf i listonosz zarazem - był uzbrojony na wypadek napaści, miał na pasku specjalny pancerny kuferek w kształcie ćwiartki melona, zamknięty na klucz. Klucz posiadali wyłącznie nadawca i odbiorca :D posylny lub posłaniec - nosił wiadomości, zakupy itd umyślny - osoba wysyłana z wazna informacją, w sumie raczej funkcja niż zawód profos - protoplasta żandarma czy policjanta

Gość Gardło
PIELĘGNIARKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Matrjoszka to ucz sie duzo ucz:) Ja zaluje, ze nie zglebialam wiedzy, wychodzac poza ramy tego, czego nauczyc sie musialam. Mam ubogi zakres leksykalny, mimo iz przez te 5 lat nie zawalilam ani jednego kolokwium:(

kurczę, zapomniałam jak się nazywał rzemieślnik wyrabiający świece... :O Ale był taki, może ktoś sobie przypomni. garncarz - opis niepotrzebny szczotkarz - robił szczotki i miotły werker albo werkmistrz - robił cyferblaty do zegarów polernik - polerował lustra z metalu, zanim zaczęto powlekać szkło srebrem witrażownik - zawód rzadki

Gość matrjoszka
czikulina,bede sie starac;) a co planujesz po studiach? Ondyna,dzieki:)