Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mitka13

Kształtowanie główki niemowlaka!!

Polecane posty

Witam:) Mam problem moj synek urodził sie ze złamanym obojczykiem i i trzymał głowke w jedna strone. Przez to teraz z jednej strony ma znikształcona główkę. Niezabardzo mój synek karze sobie przekładac tą główke na przeciwna strone kombinujemy juz jakies wałeczki ale on sam je sobie odpycha i kładzie głowe na zła strone :( Może ktoś miał tez taki problem proszę o informacje co robić żeby było skutecznie:) Pozdrawiam

Gość srają muchy bedzie wiosna
Nie pomogę Ci,niestety ale przeraziło mnie to ,że dziecko sie może urodzic ze złamanym obojczykiem? Komplikacje przy porodzie?:-(

Obojczyk uszkodzili przy porodzie. Poród z komplikacjami.

Gość ja usypiałam na rekach
corke na tej stronie ktora mialam "cwiczyc" i tak kładłąm do łóżka

Gość rehabilitacja neurologiczna
jak najszybciej udaj sie do neurologa na konsultacje, a on sieruje Was na cwiczenia, sa nawet przyjemne, daja bardzo dobre efekty. Trzeba tego dopilnowac jak najszybcie, bo z takich skrzywien potem sie biora powazne problemy.

Gość hmmmmhmmmm
Mitka13 --- mojej kolezanki synek nosi ' kask ' ktory na na celu wyprostowac mu glowke tak sie przynajmniej robi w stanach nie wiem jak to sie ma do polski

dodatkowo, dowiedz sie czy w Twojej przychodni, albo w przyszpitalnej jest rehabilitacja dla noworodkow. Jesli nie to prywatnie, tylko najpierw musisz skonsultowac sie z lekarzem pediatra i neurologiem.

A ile miesiecy ma synek? Tak jak ktos pisal potrzebny jest lekarz i fizjoterapia. Moj synek tez ukladal glowke tylko na jedna strone. Po prostu tak lubil. No i rzeczywiscie jedna strona byla bardziej splaszczona od drugiej. Dostalam skierowanie na fizjoterapie i wszystko ladnie sie wyrownalo :) Jest jeden warunek, im wczesniej tym lepiej. Czaska malutkich dzieci jest plastyczna. Im wczesniej zaczniesz cwiczenia tym wieksza szansa, ze tak jak w przypadku mojego dziecka wszystko sie wyrowna. Pozniej juz jest trudniej, dlatego czasem dzieci musza nosci specjalne kaski. Ja mieszkam za granica i tu czasem widzis sie maluszki w takich korygujacych kaskach. Acha, i jak maluch zasnie przekrecaj mu glowke w druga strone. Nie martw sie, nie obudzi sie. Ja tak robilam. No i kontrolowalam w nocy.

dodatkowo, dowiedz sie czy w Twojej przychodni, albo w przyszpitalnej jest rehabilitacja dla noworodkow. Jesli nie to prywatnie, tylko najpierw musisz skonsultowac sie z lekarzem pediatra i neurologiem.

Witam:) Bardzo dziękuję za cenne rady :) Moj synek ma 10 tyg. mam nadzieje żemu się a główka ładnie wyprostuje Pozdrawiam:)

moja coreczka tez urodzila sie ze zlamanym obojczykiem i tez lezala na jednym boczku ale teraz ma juz prawie 6 miesiecy i nie ma sladu po znieksztalconej glowce :-) no i my do zadnego neurologa nie chodzilismy i wszystko jest oki:-) Amelcia rozwija sie prawidlowo i nie ma sladu po zlamanym obojczyku :-)

U nas był ten sam problem, ale ja nie wierzyłam, że głowka może się odkształcić. Przełóż malego o 180 w łóżeczki. Tak, żeby podchodzić do niego od tej strony gdzie jest wypuklenie czy zniekształcenie. On się przyzwyczai, że podchodzisz od lewej/prawej strony i zacznie się częściej ta tę stronę wypukloną przkładać i tak się będzie jak wałeczek główką obracał, że powinno się zminimalizować. Tak jakby się to zniekształcenie wyrówna :) U nas zdało egazmin. Tak polecił dr ortopeda :)

Gość rozkosz-nieistnienia
hej, moja córa za tydzień kończy 3 miesiące, miała długo katar i nie mogłam jej kłaść na brzuszki i przestała unosić główke, a już bardzo ładnie to robiła...teraz jak ją kładę na brzuchol...to zasypia i nie chce ćwiczyć..;/ macie jakieś rady?