Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Delicious_

Poznaniacy -- opowiedzcie coś o tym miescie .

Polecane posty

Dikembe mutumbo---to,ze Poznan jest uporzadkowany,to nie zasluga Prusakow-a pozniej poznaniakow.Bylismy coprawda pod zaborem pruskim i dlatego ci,by nadac miastu ich-prusacki charakter,zbudowali kilka budynkow w stylu pruskim takich jak slawetny zamek,budynek Muzeum Narodowego,czy budynek poczty glownej.Calosc jednak,to mysl polska.Denerwuje mnie tez,jak ktos zarzuca poznaniakom obecne nasze cechy,jako wynik zaboru,czy ukulturalnienia nas. Rozni zaborcy stosowali rozna polityke na terenach polskich.Prusacy akurat nie niszczyli polskiej ekonomii.Nie robili tego z czystego wyrafinowania.Po to,zeby czerpac w ten sposob czyste ekonomiczne korzysci dla siebie,poprzez rozne dzialania ekonomiczne.Przeciez to wlasnie w Wielkopolsce zawiazalo sie Towarzystwo Pracy Organicznej,zlozone z samych Polakow.To w Wielkopolsce -Polacy wykupywali ziemie od Niemcow,po to,zeby pozostala ona w polskich rekach.Ostatecznie wiec,nasza,poznanska gospodarnosc,jest gospodarnoscia czysto polska.Prawdopodobnie tak wygladalaby rowniez ona na pozostalych terenach polski,gdyby przez 123 lata zaborow,nie wszczepiono np.na wschodzie kultury ruskiej.Tam niszczono wszystko,co polskie.Zamykano polskie szkoly,osrodki kultury.To prawdopodobnie jest powodem takich rozbieznosci w mysleniu miedzy wschodnia czescia polski a zachopdnia.Napewno nie wplyw rzekomej kultury pruskiej.

Gość KrakOff
mówcie co chcecie ja raz byłem na meczu Lecha i słyszałem jak kibice krzyczeli obraźliwie np" "sędzia-kalosz" nie mogłem tego znieść i popłakałem się :-o

Gość utrrep
krakoff gdy bedziesz miał dzieci to pogadamy , a co do poznaniaków to co kraj to obyczaj .... nie można oceniac całej społecznosci bo tak sie nie da - człowiek jest postacią indywidualną !

Gość utrrep
tylko przyznajcie - gdyby nie Wielkopolska to wschód z tych ugorów i zacofania poprostu by zdechł

Dikembe mutumbo---to,ze Poznan jest uporzadkowany,to nie zasluga Prusakow-a pozniej poznaniakow.Bylismy coprawda pod zaborem pruskim i dlatego ci,by nadac miastu ich-prusacki charakter,zbudowali kilka budynkow w stylu pruskim takich jak slawetny zamek,budynek Muzeum Narodowego,czy budynek poczty glownej.Calosc jednak,to mysl polska.Denerwuje mnie tez,jak ktos zarzuca poznaniakom obecne nasze cechy,jako wynik zaboru,czy ukulturalnienia nas. Rozni zaborcy stosowali rozna polityke na terenach polskich.Prusacy akurat nie niszczyli polskiej ekonomii.Nie robili tego z czystego wyrafinowania.Po to,zeby czerpac w ten sposob czyste ekonomiczne korzysci dla siebie,poprzez rozne dzialania ekonomiczne.Przeciez to wlasnie w Wielkopolsce zawiazalo sie Towarzystwo Pracy Organicznej,zlozone z samych Polakow.To w Wielkopolsce -Polacy wykupywali ziemie od Niemcow,po to,zeby pozostala ona w polskich rekach.Ostatecznie wiec,nasza,poznanska gospodarnosc,jest gospodarnoscia czysto polska.Prawdopodobnie tak wygladalaby rowniez ona na pozostalych terenach polski,gdyby przez 123 lata zaborow,nie wszczepiono np.na wschodzie kultury ruskiej.Tam niszczono wszystko,co polskie.Zamykano polskie szkoly,osrodki kultury.To prawdopodobnie jest powodem takich rozbieznosci w mysleniu miedzy wschodnia czescia polski a zachopdnia.Napewno nie wplyw rzekomej kultury pruskiej.

Gość oipoupoiu
wattcher--> czego sie tyle powtarzasz?

Gość chybapoznanianka
urodziłam i wychowałam w Poznaniu ( do 7 roku zycia) potem Warszawa przez 13 lat ( odrażająco to wspominam) potem znów Poznan przez kole jne 6 lat potem kilka granic dalej - w tym roku wracam do Polski i zamieszkam koniecznie w Poznaniu -- najpiekniejsze miasto Polski !!!!!

jestem z lodzi ale od roku mieszkam pod poznaniemnawet znaczny kawalek, ale wiem jedno do lodzi juz nie wroce, w wielkopolsce lpeij mi sie zyje bezstresowo, ludzie milsi, nie trabia na ulicy nie zajezdzaja drogi, kulturalnie, ja nie dam zlego slowa powiedziec na Poznan:D:D:D:D:D

Gość chybapoznanianka
kafe late moge wiedziec ile kilometrów ma ten kawałek od Poznania?

Wattcher - zgoda tylko częściowo. Układ urbanistyczny Poznania był wynikiem koncepcji pruskiej. Zakładała ona, że Poznań będzie twierdzą. Stąd otoczenie ścisłego centrum (gdzie powstały wspomniane przez Ciebie budowle) pasem rozrzedzonej zabudowy i fortów. Teraz jest to widoczne w postaci parków - Cytadeli, Sołacza, Szeląga itd. Potem następowało kolejne pasmo zabudowy - tym razem o charakterze podmiejskim, które mogły być poświęcone (nie bronione) w razie ewentualnego ataku. Skutki tego - i to skutki pozytywne - są wyraźnie widoczne do dziś. Dzięki temu Poznań ma stosunkowo uporządkowany układ urbanistyczny w porównaniu do dość chaotycznych pod tym względem miast byłej Kongresówki. A co do \"poznańskiej mentalności\". Zauważ, że szlachta wielkopolska nie wyróżniała sie jakoś specjalnie w I RP. Wyrobienie pewnych \"poznańskich\" cech następiło właśnie w specyficznej koegzystencji/konkurencji/walce ekonomicznej z Prusakami. Jest to zatem zasługa Polaków niewątpliwie ale też - choć mimowolnie - zaborców pruskich.

Gość chybapoznanianka
szamotuły?

Jeszcze o tej chyba troche rozdmuchanej "nienawisci"do warszawiakow.Trzeba przyznac,ze niebardzo was lubimy.Powody,to te,wiazace sie z wasza zachlannoscia.Wszystko chcecie miec u siebie,sami wlasciwie niczego nie robiac.Zabraliscie juz bardzo duzo do siebie,nie tylko z Poznania,bo z innych miast chyba tez.Taka wasza najwieksza zachcianka sa nasze Targi Poznanskie,ktore chcieliscie wielokrotnie przeniesc...do Warszawy.Moze wielu zdziwic fakt,ze Warszawa ma duzy procent udzialu w ...tych wlasnie Poznanskich Targach.Z jakiej to okazji?Porobiliscie mase central,gdzie?Oczywiscie w Warszawie.A po co?Zeby czerpac zyski z roznych koncesji i pozwolen.Kilkanascie lat temu istnialo w Poznaniu wiele firm z centralami...w Warszawie.Miedzy innymi byla firma o nazwie Polsrebro,ktora miala kilkanascie filii w calej Polsce.Poznanska filia byla najlepsza,ale pozostala--warszawska.Itd,itp..........

nie ale licze ze niedlugo cos kupimy pod poznaniem i zaczniemy sie budowac, siebie widze albo w gdansku albo w poznaniu:D:D:D:D, tyle tylko ze z gdanska wszedzie daleko wiec pewnie bedzie to poznan:D:D:D:D:D

Gość chybapoznanianka
wattcher --> co się tak podniecasz?

Gość chybapoznanianka
kafe late --> życze wszystkiego dobrego !!!

Gość teleankieter z vyborgu
pośmiejmy się jeszcze :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Gość chybapoznanianka
nie oczekiwanie na odpowiedz !!! piszecie ze poznaniacy zachłanni etc a ty piszesz ... bo poznaniacy nam zabrali ? kto? gdzie? kiedy? wg Ciebie wszystko min targi powinny byc w w- wie ? dlaczego?

Gość dorsz o smaku kiwi
chyba poznanianka - zdaje się, że masz poważne problemy ze zrozumieniem tekstu :-D

Gość chybapoznanianka
dorszu masz problemy emocjonalne

Gość chybapoznanianka
zupelnie jak ja mysle ze pasujemy do siebie 🌻 u kogo sex? u mnie czy u ciebie? 👄

Gość chybapoznanianka
.Wszystko chcecie miec u siebie,sami wlasciwie niczego nie robiac.Zabraliscie juz bardzo duzo do siebie,nie tylko z Poznania,bo z innych miast chyba tez.Taka wasza najwieksza zachcianka sa nasze Targi Poznanskie,ktore chcieliscie wielokrotnie przeniesc...do Warszawy. w-w tekst dla dorsza co czytac nie umie

Gość chybapoznanianka
och te ferie i dzieci w domu sie nudzą ............................

Gość dorsz o smaku kiwi
to pomyśl chybapoznanianko (chyba też robi wielka różnicę, jednak...): wattcher pisał to z pozycji warszawiaka czy poznaniaka? hm?

Gość POZNANIAK RODZONY
Ja jestem z Poznania i powiem wam jedno to miasto a w zasadzie ludzie są chorzy ze skenrustwa choć w Poznaniu nazwać kogoś sknerusem to obraza ponieważ każdy mówi że to rosądne dysponowanie gotówką z czego leje :D bo najwiekszy Poznański koszmar to ten że można by gdzieś za coś przepłacić o 1 lub dwa złote ;) Jeszcze ten głupi i durny samo zachwyt gdzie nie jeden uważa że Poznań to druga wenecja i że nie ma piękniejszego miasta na świecie DOSŁOWNIE ! A ja jako rodzony Poznaniak chciałbym nieco obiektywizu w tym śmiesznym mięscie .