Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie takie jedno mam

czy na L4 w ciazy mozna jechac wypocząc na wakacje?

Polecane posty

nie oplaca sie mi wczesniej wykorzystywac urlopu (wiadomo oszczedzam jak dzidzi sie urodzi) a w planach mamy z mezem tydzien wakacji z poczatkiem maja. Myslalam ze pojde na L4. Co radzicie? lepiej dla swietego spokoju wziac urlop a L4 pozniej? rodze w lipcu/sperpniu wiec obawiam sie ze nie strczy mi urlopu po maciezynskim aby nie pracoac do konca roku, i bede musiala na 2 tygodnie przed swietami isc do pracy.

Gość a czy nie uważasz
że zwolnienie otrzymuje się z powodu choroby, a nie na wyjazd na wakacje? To chyba nieuczciewe, co?

no sama nie wiem. Pytalam tylko bo nie wiem jak to inne robia. Sa zapytania o wakacje, o ltanie samolotem w ciazy itp, a czy wziely na to urlop czy L4 to juz nie pisza.

to coz, wezme tydzien urlopu. Powinno wystarczyc do konca roku.

Gość a czy nie uważasz
Jeśli nie uczciwość Cię przekona, to może poczytaj o kontrolah z ZUS, jakim podawane są kobiety w ciąży będące na zwolnieniach lekarskich.

nieuczciwe? bez przesady... bierz L4 a urlop ci sie przyda pozniej, odpoczynek w ciazy tez jest wazny

no ale czy beda kontrolowac kazda? sorrki ale jak ktoras choruje przez 9 miesiecy to moga naslac na nia kontrol, a jak dziewczyna wezmie L4 na tydzien to bez przesady aby ja ZUS scigal.

bardzo duzo kobiet tak robi, czesc sie moze nie przyznaje:) a kontrole sa wtedy jak sa dlugie okresy L4, w koncu w ciazy nie jestes co chwile to raz mozesz ta zrobic

Jeśli będziesz miała leżace L4 to siedź w domu! zakład może Ciebie w każdej chwili skontrolować,zresztą wiesz jacy są ludzie...zawsze ktoś doniesie. Jeśli masz L4 że mozesz chodzić to nikogo to nie obchodzi czy jesteś w domu,na spacerze czy gdzie indziej. A czy uczciwe czy nie....To już każda niech weźmie to na swoje sumienie :)

Gość uczciwość to przesada
??? Brawo, brawo!

a czy nie uważasz - ciezarne kobiety nie podlegaja juz takiej kontroli jak kiedys!do mnie nie przyszli dostalam tylko pismo ze przyznali mi swiadczenia i koniec.Poza tym powtarzam jesli ma L4 "chodzone"to moze wyjechac na pare dni!!!

Gość gvcnbc v
A CZY NIE UWAZASZ -- człowieczku ciaza to nie choroba a ze przysługuje jej tkaie zwolnienie to niech kozysta. L4 ma to do siebie ze masz zwoplnienie i nie musisz lezec w łuzku wrecz chodzenie jest wskazane, moja zona jest na L4 od 4 miesiaca ciazy poco ma prtacowac jak wypłatra jest 100% tyle ze bez premi (200 pln)

uczciwosc wobec ZUSu? dyskusyjna sprawa jak dla mnie... ciekawe pomaranczo czy bylas w ciazy? bo jak nie to sama zobaczysz jak na L4 polecisz jak ci sie nie bedzie chcialo do pracy z brzuchem chodzic...

no wlasnie.. jak lezace L4 to nie mozna, ale jak chodzace to mozna chyba gdzies jechac. Nie jedzie przeciez do roboty za granice, tylko wypocząc, a jak sama nazwa wskazuje wypoczynek w ciazy jest wskazany. Mysle ze kazdy lekarz bez problemu da L4 aby pacjetka wyjechala, odpoczela.Zwlaszcza ze za niedlugo bedzie potrzebowac wiecej siły.

Gość NIE WOLNO
ALE JA I TAK POJECHAŁAM NA 4 DNI NAD MORZE:)

Gość kontrola ZUS
jesli ma sie L4 chodzace to mozna jechac ale trzeba powiadomic ZUS ze nie bedzie Cie w obecnym miejscu zameldowania. Wtedy ZUS wysylajac kontrole nie spowoduje ze bedziesz miec problemy. Jesli wyjdziesz, a ZUS nasle Ci kontrole to bez zbierania sie w komisje utna Ci zwolnienie lekarskie i nie zaplaca.

Gość kontrola ZUS
aa, w ZUS-ie powinno sie zostawic adres pod ktorym bedzie sie przebywac

Gość asdfghjklzxc
"zakład może Ciebie w każdej chwili skontrolować," a czy zakłąd ma takie prawo? przeciez moge nie mieć wcale życzenia wpuszczać ich do domu. CHyba na siłę nie wtargną

Gość gość
moja kolezanka miala kontrole bedac na leżacym zwolnieniu, wpadly dwie baby tzn. zapukay do drzwi ona wstala a one do niej ze ma lezec a chodzi i miala problemy... debilki... ale byla tam na miejscu w zus-ie i to załatwiła (oczywiści poszła tam na piechotę no bo jak inaczej....) to jest wszsytko bez sensu

ja sie czuje w ciazy raz lepiej raz gorzej.Ostatnio ginka mi proponowala L4 kilka dni abym wypoczela, nie zgodzilam siebo mam szefa potfora co by mi wybral jaja jakbym wrocila z tygodniowej l4ki ;/

Gość gość
Dziewczyny a jeśli mam l4 w ciąży ponieważ warunki w pracy sa złe(ciągła praca z bezyna i lakierami) pracodawca nie jest w stanie zmienić stanowiska ponieważ takiego nie ma to tez nie mogę nigdzie jechać?