Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upupupupupupupupuppupupupupu

Kiedy zaczynacie uczyc dzieciaczki korzystania z nocniczka ?

Polecane posty

Zapomnialam dodac, ze mam kizyna ktory ma 2.5 roku i dalej z pielucha biega. I rodzice jego nie ucza jeszcze !

kuzyna oczywiscie

Gość uppppp
moja zaczęła korzystać jak miała 9 miesięcy

to nie jakos za wczesnie ? Te 9 miesiecy ?

moj mati za miecha bedzie mial 2lata. biega z pielucha i za nic nie chce siedziec na nocniku dluzej niz 2 sek:(

Gość lalalalala111
moja ma 1,5 roku i woła na nocnik, chodzi bez pieluchy

Moja Justyś siada na nocnik w pieluszce :D Ale jak tylko jej zdejme i poczuje pod gołym tyłkiem nocnik to ucieka :( Myślałam żeby kupić nakładke na sedes, zawsze to większa atrakcja bo w ubikacji a normalnie jej nie pozwalam być.

Moja córeczka zaczęła wołać na nocnik jak miała 18 miesięcy. Teraz ma 2lata i miesiąc i na noc i na dwór dalej jej zakładam pampersa. Nie wysadzałam jej specjalnie, jak chciała to siadała na nocnik. Przyszedł właściwy moment i sama zaczęła wołać.

Gość ZANETA21
MOJ SYNEK MA ROCZEK I OD 2 MIESIECY ROBI KUPKE I SIUSKI NA NOCNICZEK POD WARUNKIEM ZE GO POSADZE BO SAM NIE POTRAFI JESZCZE ZAWOLAC.SADZAM GO CO2 GODZ I ZA ZROBIENIE NAGRADZAM BRAWAMI I ROBIMY HHHHHUUUUUURRRRRAAAAAAAAA! MALUSZEK JEST ZACHWYCONY I SAM SOBIE KLASZCZE NA POCHWALE! MYSLE ZE JESTASMY NA DOBREJ DRODZE!

Gość tez mam ten problem
mala ma 21 misiecy i ucieka z nocnika nie umiem znalezc sposobu zeby to zmienic

ech, no ja licze na 2latka,8.3 matibedzie mial urodzinki i wtedy niech sika na co chce ale bede twarda:Pzobaczymy. na razie daje mu fory na jakis czas niech zapomni o nocniczku, bo innego wyjscia nie widze. dotad prubowalam mniej wiecejco miesiac mowic matiemu np.(bo lubi ganiac z gola pupa:P)ze jak zrobi siusiu do nocnika to bedzie mogl pochodzic z gola pupa itp., ze nocnik zagra, ale nic, on tylko w pieluszce zrobi sobie z nocniczka krzeselko a tak to siku wszedzie ale nie tam gdzei ja bym sobie zyczyla:(

Synka zaczęłam sadzać na nocnik jak miał 10 miesięcy,ale to było tak jak wstał i to ja pilnowałam że trzeba go posadzić na nocnik.Koło nocnika stawiałam mu jego ulubione zabawki a jak zrobił \"coś\" to oczywiście były brawa.Ale do 18miesiąca jeszcze chodził w pieluszce teraz już pampersa zakładam jak idziemy na spacer i do spania.Chociaż od paru dni budzi sie w nocy i woła siku. Zdażają mu sie wpadki i zawoła siusiu jak już są spodenki mokre,ale staram się mu tłumaczyć że pupa nie lubi być mokra.

Gość webkinz sux
ja co prawda nie jestem mama ale au pair ;) i moje bejbi biegalo w pieluchach az mialo hmm jakos 3,5 roku. Rodzice sie nie wysilali za bardzo z potty training bo po co :O wiec zrobilam to ja ;) sciagalam mu majtki i spodenki i powiedzialam ze nie bedzie ich nosil bo w nie sika :P i bedzie tak latal poki sie nei nauczy :P a jak nasika albo nakupa na podloge to bedzie sprzatal sam .. no i po prostu zaczal chodzic na toalete ;) tzn raz nakupal na podloge hehehe ale musial sam posprzatac (tzn z moja pomoca..) i juz wiecej tego nie zrobil od tamtej pory wlasciwie juz chodzi na kibelek, niestety mimo ze za 2 tygodnie skonczy 4 latka wciaz kupka w majtki, ostatnio za czesto :O ale siku chodzi, na noc tez juz nie ma pieluchy tylko wstaje na siku ale tu w usa to normalne jest ze dzieci sie nei uczy niczego za szybko bo po co :O i smoczka dalej uzywa mimo ze cztery latka ma eh barany ja wam mowie nie ma to jak polskie mamusie :)

synowi kupilam nocniczek jak mial 6 miesiecy i juz po pare razy w ciagu dnia sadzalam zawsze cos zrobil........a jak mial 1 rok i pare miesiecy nie nosil zadnych pampersow tylko to tez wydaje mi sie zalezy duzo od matki i dziecka bo ja nie nawidze jak lata dziecko z takmi torbami normalnie przy dupci

synowi kupilam nocniczek jak mial 6 miesiecy i juz po pare razy w ciagu dnia sadzalam zawsze cos zrobil........a jak mial 1 rok i pare miesiecy nie nosil zadnych pampersow tylko to tez wydaje mi sie zalezy duzo od matki i dziecka bo ja nie nawidze jak lata dziecko z takmi torbami normalnie przy dupci

Uważam że nauka powinna być wtedy kiedy dziecko rozumie w jakim celu siada na ten nocnik. Nocnik kupiłam jak synek miał 1,5 roku,wytłumaczyłam że jest dużym chłopcem i że od dziś będzie na nim siadał.Postawiłam nocnik w pokoju i czekałam aż sam usiazie.Stało się to na drugi dzień.Nie sadzałam na śiłe,jednak synek bardziej chciał się nim bawić niż robić siku więc uznałam że schowam na jakiś czas nocnik i do niego wróce.Wróciłam dokładnie jak miał 2 lata i 3 mieisące bo wtedy już był w 100% świadomy czemu musi na nim siadać.Przez pierwsze 3 dni obserwowałam dziecko ile wytrzyma i sadzałam co 30 minut zegarkiem w ręku.Oczywiście w między czasie pytałam się czy chce siusiu i że ma mi powiedzieć.On tego jeszcze nie rozumiał więc jak zrobił w majtki siku to przytuliłam,pogłaskałam,powiedziałam że jest dużym chłopcem i mamie mówić kiedy chce siusiu.Z każdym dniem wydłużałam ten czas.Aż po 3 tygodniach tygodniach nauki sam mówi że chce i siada na kibel.Bardzo żadko popuszcza,siku mamy opanowanie a z kupą gorzej ale damy sobie rade.Teraz papers idzie w ruch na noc i na długie spacery bo wiadomo pogoda nie ta by dziecko wystawić na dworze. Grunt to żeby rodzice się nie podali bo na początku nie będzie takie łatwe.Ale warto :) Tak więc od przesżło 1,5 miesiąca synek robi tylko do nocnika/kibelka.

Uważam że nauka powinna być wtedy kiedy dziecko rozumie w jakim celu siada na ten nocnik. Nocnik kupiłam jak synek miał 1,5 roku,wytłumaczyłam że jest dużym chłopcem i że od dziś będzie na nim siadał.Postawiłam nocnik w pokoju i czekałam aż sam usiazie.Stało się to na drugi dzień.Nie sadzałam na śiłe,jednak synek bardziej chciał się nim bawić niż robić siku więc uznałam że schowam na jakiś czas nocnik i do niego wróce.Wróciłam dokładnie jak miał 2 lata i 3 mieisące bo wtedy już był w 100% świadomy czemu musi na nim siadać.Przez pierwsze 3 dni obserwowałam dziecko ile wytrzyma i sadzałam co 30 minut zegarkiem w ręku.Oczywiście w między czasie pytałam się czy chce siusiu i że ma mi powiedzieć.On tego jeszcze nie rozumiał więc jak zrobił w majtki siku to przytuliłam,pogłaskałam,powiedziałam że jest dużym chłopcem i mamie mówić kiedy chce siusiu.Z każdym dniem wydłużałam ten czas.Aż po 3 tygodniach tygodniach nauki sam mówi że chce i siada na kibel.Bardzo żadko popuszcza,siku mamy opanowanie a z kupą gorzej ale damy sobie rade.Teraz papers idzie w ruch na noc i na długie spacery bo wiadomo pogoda nie ta by dziecko wystawić na dworze. Grunt to żeby rodzice się nie podali bo na początku nie będzie takie łatwe.Ale warto :) Tak więc od przesżło 1,5 miesiąca synek robi tylko do nocnika/kibelka.

Gość ja kupiłam nocnik jak mały
miał rok i najpierw sadzalismy na niego misie a potem mały sam siadał ale w ubranku i po kilku dniach zdjełam pieluche i robilismy próby sadzania ...po paru dniach (nie było łatwo) dziecko kiedy biegało bez pieluchy ,posikało sie na podłoge a potem starałam sie wytłumaczyc po co on jest :) tak więc po miesiacy już sam robil do nocnika a pielucha był tylko na noc ...a jak skonczył 2 i pół roku to na noc też już nie była potrzebna ...cierpliwości mamuśki -każde dziecko ma swój indywidualny rytm !Moja siostra panikowała bo moje tak wczesnie a jej do 3 lat z pielucha -ale w miesiąć(!) nauczyła dziecko ! i to z dnia na dzien ! 🖐️

ja kupiłam nocnik jak mała juz sama siedziała....teraz ma roczek i robi kupe za kazdym razem na nocnik, siku też nieraz, jeszcze nie woła ale jest niezle, przynajmniej sie nie boi nocnika i siada z chęcią i wie po co tam siada :)

Dziecko i nocnik mozna rewelacyjnie zaprzyjaźnić w łatwy sposób :) z początku jak dziecko już samo siedzi i jest to dla niego frajda może siadać na nocniku. Wiadomo z poczatku nie będzie kojarzył o co chodzi, ale niech ten przedmiot będzie w jego otoczeniu. Później w okolicach 18 miesiąca można zacząć uczyć dziecko korzystania z nicnika i oczekiwać od dziecka załatwiania potrzeb fizjologicznych do niego. Ale nic na siłę.

my zaczelismy nauke w wieku ok 1,5 roku teraz ma prawie 2 latka - bez miesiaca i w dzien wogole pieluchy nie zakladam chyba ze do spania ale nawet jak ma pieluche to wola a-a

Gość atena338
Moj synek za 2 tygodnie konczy dwa lata a od tygodnia biega bez pieluch.za kazdym razem jak go sadzalam na toalete i zrobil siusiu bilam mu brawo i tak mu sie to spodobalo ze nauka nie trwala dlugo.moja poprzednie dwie corki korzystaly z toaltey jak skonczyly 2,5 roku.

Gość jak skonczyl
2 latka,poszlo szybko u nas z nocnikiem

Gość liv87
9 miesięcy? Jakoś w to nie wierze...po pierwsze to za szybko dla dziecka po drugie głupio się przechwalasz:/

Gość bvkdfkv
Dlaczego uważasz że 9 mc to za mało na sadzanie dziecka na nocnik??jak stabilnie siedzi, to czemu nie przyzwyczajać do nocnika???moja od 10 mc jest sadzana na nocnik, teraz ma 1,5 roku i sama siada.

Gość juz bez przesady mamuski
15 m-cy.

Gość nesnesitelna
Też uważam że 9 miesięcy to dobry czas na zapoznanie z nocnikiem, choć oczywiście nikt tu nie mówi o odpieluchowaniu całkowitym. Moja też w tym wieku zaczęła a teraz ma 17 miesięcy lata bez pieluchy i sygnalizuje potrzeby.