Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam problem..... boję się...

za krótka kość udowa....miała tak któraś

Polecane posty

Dziewczyny może mi coś poradzicie bo wizytę mam dopiero w przyszłym tygodniu... Dwa dni temu byłam na usg, jestem w 14 tygodniu i 5 dni ciąży. Wszystkie parametry były nawet lepsze tak procentowo po opisie wychodziło, że 15 tygodni i 1-2 dni a kość udowa na 13 tydzień i 4 dzień... i bardzo mnie to niepokoi... Może miała tak któraś a póżniej okazało się, ze jednak wszystko było OK. Niestety nie mieszkam w Polsce bo poszłabym od razu do lekarza a tu muszę czekać.... Tak bardzo się boję... jestem po dwóch poronieniach....

nie martw się, tak to bywa że niektóre wymiary sa do przodu inne do tyłu, potem to się wyrówna,,,U mnie z kolei kość udowa była zawsze starsza o dwa tygodnie niż inne części, a mała urodziła się normalna:)

Dzieki Baderka, może gdyby ona była dłuższa to nie zamartwiałabym się tym ale jest inaczej a z tego co doczytałam to może być jakiś błąd genetyczny i dlatego tak panikuję...

u mnie przy pierwszych pomiarach oprócz kości udowej o wiele "starsza" była też główka...też miałam schizy, że coś jest nie tak...lekarz kazał spokojnie poczekać do następnego badania (łatwo powiedzieć) i wtedy te wymiary były już bardziej zbliżone...a ta róznica o której Ty piszesz nie jest taka duża, u nas między główką a brzuszkiem były to nawet 3 tygodnie...Nie martw się na zapas:)

Gość help me
Krótkie kości kończyn są powodem do zmartwienia jeżeli NT czyli przezierność karkowa wyszła za duże tzn. większa niż 2,5 mm.Wtedy może świadczyć o Zespole Downa. Ale jeżeli lekarz nie zauważył nic niepokojącego to..... zawsze wymiary na usg rążnią się i to znacznie od siebie. Po prostu ludzie jedni mają dłuższe nogi inni krótsze.

Jeżeli lekarz mówi że ok, to słuchaj lekarza, a nie szperaj w necie. Rzadko kiedy te wymiary są idealnie skorelowane, u mojej córci zawsze był brzuszek chudszy o \"prawie dwa tygodnie\" no i po prostu urodziła się długa i szczupła :) pozdrawiam

Gość mam problem..... boję się..
Przezierność była dobra bo wynosila 1,1mm, kość nosowa byla ukształtowana już przez 11 tc czyli też OK. Lekarz będzie oglądał te wyniki dopiero w przyszłym tygodniu i nie mam możliwości skonsultowania tego z nim wcześniej.... tak tu jest

Gość mam problem..... boję się..
sory miało być przed 11tc...

a ja sie boje isc na genetyczne USG. Zreszta nie wiem gdzie w Kraku sie takie robi. I co? wyjdzie ze jest cos nie tak i co ja zrobie? nic, teraz juz nic sie i tak nie da zrobic. tylko zamartwiac sie bede niepotrzebnie.

Kurde no w krakowie idź na Floriańską 24 tam jest gabinet. Robią genetyczne. Sama tam chodzę i jestem zadowolona :)

Ja nie poszłam na genetyczne usg, gdyż nic by to nie zmieniło - nawet gdyby okazało sie że coś jest nie tak, to nie usunęłabym ciąży. a tymi wynikami to sie nie przejmuj, bo mi wychodziło na zwykłym usg, ze dziecko jest małe a urodziłam synka o wadze 4050. tak wiec nie stresuj się :)

a ile stoi takie? 250 zl? bo to kupe kasy. i w ktorym tygodniu powinno sie isc na takie genetyczne? czytalam ze dopiero w 18-22 tygodniu ciazy.

Powinno być między 11-14 tc. Ja robilam aminopunkcje ale muszę bardzo długo czekać na wyniki, u mnie powodem był wiek, ale jak jesteś młoda to nie masz sie co martwić

kurde moja ciąża jest starsza od Twojej o 2 -3 dni. Ja mam dziś skończony 15 tc

Gość gość
*łezka ----> ale to nie po to sie robi by usuwac ciaze:( usg genetyczne robi sie po to by (przy dzisiejszych technikach medycznych) zaczac leczenie znalezionych wad odpowiednio wczesnie, co moze duzo zmienic, moja kolezanka dzieki temu ma pieknego synka, robila usg we wloszech powiedzieli ze plód nie przezyje, przyjechala do łodzi i zrobili operacje w łonie matki, ma pieknego zdrowego synka i to wszsytko dzieki temu ze wczesnie go wyleczyli:):)

nie ma co sie bać - ja nawet tydzień przed porodem miałam usg i wyszły cuda niewida- każdy parametr dawał zupełnie inny tydzień- głowa młodsza o miesiąc- kośc udowa o 2 tygodnie- inne starsze niż powinny- a mała urodziła się najzupełniej normalna- stopy tylko ma wielgaśne;)

moja koleżanka od początku wiedziała że będzie miała dziecko z zespołem downa- robili jej wszystkie badania- dawali 1 procent szansy- nastawiła si psychicznie i trudno......urodziła zdrowego chłopca- myślała że lekarzy prowadzących ciąże pozabija

Gość gość
ja mam usg gen. na 4 marca, zobaczymy co i jak:)

Gość gość
boziu... ale przezyla.... :(

ide dzis, zapisalam sie. na NT za pozno, na genetyczne w 18 tygodniu za wczesnie, ale jest jeszcze jedno \"pomiedzy\" z badaniem krwi, i na to ide. 3majcie kciuki!

Gość gość
trzymam ja ide w 21-ym tyg

Gość help me
Jak NT było 1,1 i kość nosowa o.k . to na pewno wszystko jest dobrze , to naprawdę dobry wskaźnik. Koleżanka urodziła córkę z zespołem downa to w 12 t.c. NT było 5 mm !!!!!!!!!!!

Gość gość
Witam, czy ktos z tu obecnych ma podobny problem. Otóż w I trymestrze u mojego synka wyszło podwyższone NT-2,9 (lekarz 3 razy mierzyl,najpierw bylo 2,6 pozniej 2,. Zrobilam test Pappa i ryzyka wyszly bardzo male 1:700 i wyżej. Nie skierowano mnie na amniopunkcje ponieważ lekarz stwierdzil,ze wszystkie inne parametry sa w normie. W II usg wszystko bylo w porzadku,aż do III usg . U malego wyszła poszerzona komora mózgu z jednej str -10,5mm oraz skrócenie kości długich o jakies 4-5-6 tygodni. Zależy u ktorego lekarza,bo byłam u 4 . W szpitalu Bielańskim powiedziano nam,że na pewno mały ma albo zespół Downa albo jakąś inna poważna wadę genetyczna ;(. Czy ktos był w podobnej sytuacji i moglby się wypowiedziec?

Gość gość
Nie wiem czy pomogę ale u mojego dziecka nt wynosiło 2,7. Jeden lekarz twierdził że to za dużo, drugi że norma jest do 2,8 więc jest ok . Dziecko urodziło się zdrowe. Podobno w Anglii norma nt to 3,0 lub 3,5.