Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziemiaczana

Pyszne Z-I-E-M-N-I-A-K-I .....przepisy.....

Polecane posty

Gość jak dla mnie to bardzo
a ja uwielbiam Jacket Skins z pobliskiego pubu czyli zapiekane skorki ziemniaczane 4 duze ziemniaki, wyszorowane i ugotowane (ale zeby nie byly zbyt miekkie tylko lekko twardawe) kilka plastrow bekonu 4 lyzki gestej kwasnej smietany lub tzw creme fraiche pol peczka szczypiorku 4 lyzki ostrego pomidorowego relishu lub ulubionego ketchupu kilka wiorkow masla Ugotowane w mundurkach ziemniaki przekroic na pol, wydrazyc srodek tak zeby zostaly same skorki z ok 1cm miazszu z ziemniaka, pokroic kazda polowke wzdluz na cwiartki. bekon pokroic w drobna kostke, podsmazyc na patelni tak zeby sie scial ale nie zrumienil. odcedzic z nadmiaru oleju. skorki z ziemniakow ulozyc w naczyniu zaroodpornym, na kazda dac maly wiorek malsa, posypac usmazonym bekonem i zapiekac az skorki beda lekko zlociste. upieczone skorki ulozyc promieniscie na talerzu, na srodek dajac lyzke relishu i lyzke kwasnej smietany posypanej szczypiorkiem. pycha :) w sam raz na ciezki podwieczorek do piwka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki pieczone- proste :) 1 z przyprawą do ziemniaków 2 z ziołami prowansalskimi, czosnkiem suszonym (nie muszę się martwić, ze zgorzknieje), solą i pieprzem Ugotowac ziemniaki na połtwardo, odcedzić, posypać przyprawami o polac odrobina oliwy, wymieszać. Do piekarnika na 200 stopni aż będzie rumiane :) Pieczone warzywa (porcja na 2 głodne osoby) Pokroić czerwoną cebulę i zeszklić ja na patalni na łyżce oliwy, dodac cukinię pokrojoną w kostkę, póżniej papryke konserwową, też w kostkę (ale niezbyt dużo- powiedzmy 1/3 strąka surowej papryki). Wymieszać z ugotowanymi ziemniakami (powinno byc ich objętościowo tyle, ile pozostałych warzyw), przyprawic jak ziemniaki pieczone 2 i do piekarnika. Podaje to z kotletem (raczej bez panierki), kurczakiem, smażoną kiełbasą. Ziemniaki nie będą tak chrupiące jak kiedy pieką sie same, ale całość jest dobra :) Skorzystam na pewno z przepisów na sosy jogurtowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DOMOWE CHIPSY
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do rozgrzanej frytkownicy, podczas smażenia ze 3 razy wyciągamy je poza olej i znowu wkładamy (będą bardziej chrupiące), jak już się usmażą wykładamy je na papierowy ręcznik żeby obciekły z tłuszu i posypujemy ulubionymi przyprawami. Ja najczęściej posypuję solą i przyprawą do ziemniaków lub papryką w proszku, można też różnymi ziołami. Pyszne są na ciepło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość palacz malboro
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego Nie podaję proporcji skaładników, bo to zależy od ilości osób i wielkości naczynia do zapiekania. Ziemniaki ugotować w mundurkach, tak aby pozostały lekko twarde. Po wystygnięciu obrac i pokroić w gube plastry. Pieczarki pokroić na duże kawałki i dusic na maśle lub margarynie. Cebulę pokroic w kosteczkę, lekko podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, czosnek (dosyc dużo). Kiedy mięso lekko się podsmazy dodac przyprawy. Smażyć mięso aż zbrązowieje i rozdrobni się. Przygotować sos: Masło rozpuścić, dodać mąkę, dodawać stopniowo mleko (!!!uważać, żeby się sos nie przypalił!!!). Sos ma byc dość gęsty i gładki. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i żółtko. Wymieszać. Dodać gałkę i przyprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. 1/3 ziemniaków ułożyć w naczyniu, na to wyłożyć połowę mięsa a na mięso połowę pieczarek. Polać częścią sosu i posypać żółtm serem. Tak samo ułożyć kolejną warstwę. Na górę ułożyć ziemniaki. Zalać zapiekankę sosem. Zapiekać w 200- 220 st przez ok 20 min. Na ostatnie 5 min posypać zapiekankę żółtym serem. Zapiekanka jest pyszna i bardzo syta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nisqa
moje ulubione ziemniaczki na szybko, dobre do wszystkiego: obieramy ziemniaczki, kroimy na 4 (w sumie zalezy od wielkosci ziemniaka) w misce przygotowujemy mąke i do tego soli - zalezy jak kto lubi slone- i obtaczamy w tym ziemniaki, piekarnik rozgrzewamy tak okolo 200 stopni, ziemniaki wrzucamy na blache i wsadzamy do piekarnika, co jakis czas sprawdzamy je wykalaczka, jak beda miekkie to gotowe!! Pychotk;) smacznego:*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaki tluczone do obiadu: * z maslem, pietruszka, slodka smietana i czosnkiem * z maslem, kwasna smietana i szczypiorkiem * z maslem, galka muszkatolowa, czosnkiem i tymiankiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×