Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hans jurgen

Czy Ślązacy są Polakami?

Polecane posty

Gość benedykt_polak
Amber nikt ci nie odmawia silnej regionalnej tożsamości slaskiej tak jak nikt nie odmawia tej tożsamości Bawarczykowi ale wasza narodowośc slązaków z opolskiego jest niemiecka. Na Śląsku Opolskim mieszka świetnie zorganiozwana 300 tysieczna mniejszosc niemiecka. Nie wiesz o tym? w pierwszym poście sama przyznałas że jestes Niemka a teraz się z tego wycofujesz.

halynka, jeśli cię to interesuje to idzie mi siódmy krzyżyk. Wiesz teraz mniej więcej ile moge miec lat? Jesli we wszystkim jestes tak dobrze rozeznana jak w moim wieku to w niczym nie jesteś rozeznana. Ślazaczką jestem od urodzenia i nie świeć mi tu w oczy Kutzem bo ci się niepotrzebnie bateria wyczerpie. Kim ty jesteś ze uważasz iz masz prawo narzucac mi narodowośc i przekonywac że jestem tym kim nie jestem? Chcesz usłyszec o Slasku prawdę czy to co podaja polskie opracowania? Bo to sa dwie rózne sprawy. O czym ty nie wiesz i chyba nie chcesz wiedzieć.

Gość LOOBLIN CITY
naród amerykanski jest specyficznym narodem - miesznka innych narodów , czyli narodem sztucznym kazdy ma tego świadomosc ..... ale nawet w usa niket nie pwoiem do białego czy czarengo native american - native (oryginalnymi ) amerykanami są tylko indianie ale mniejsza z tym , z tymi austariakami dojebałas? chyba naprawde słabo znasz historie - no commnet

Gość darek tarnowskie góry
Przede wszystkim Ślązacy z Górnego Śląska a Ślazacy z Opolskiego to dwie rózne bajki. Ja jestem Polakiem i Ślązakiem i tak czuje większośc Ślązaków na Górnym Śląsku. Na Śląsku Opolskim natomiast większośc to Niemcy, mniejszośc niemiecka a narodowośc slaska nie istnieje. Dla mnie ktoś kto mówi że jest narodowści ślaskiej chciałby byc Niemcem ale do końca nim nie jest więc mówi że jest narodowości slaskiej.

benedykt Pomysl czlowieku. W 1/3 jestem Ślązaczka, w 1/3 Niemka, a w 1/3 Polką. Za przyczyna rodziców i poczucia tozsamości. Takie to trudne do zrozumienia?BO TAKICH MIALAM RODZICÓW - POLSKO - NIEMIECKICH. Z poczucia przynależności narodowej jestem Ślązaczką. Nie czuje sie ani Polka ani Niemką. Dlaczego ty chcesz mnie przekonac, ze jestem tym kim nie jestem. A o Ruchu Autonomii Sląska slyszaleś? Myslisz, ze tam Francuzi dzialają?

Gość kargul esteta
Amber prawdę podaja tylko w Schlesische Zeitung organie Związku Wypędzonych :classic_cool:

darek, no co ty nie powiesz? Uwierz mi czlowieku - nie jestem Niemką. i nie jestem Polka.

Gość LOOBLIN CITY
tak czytam wasze posty i dla mnie jesteś poprostu Europejka pochodzenia polsko-niemieckiego z mocną miłoscia do twojego regionu , kóra uwirzyła w istnienie narodowości ślaskiej , pozdrawiam ;-) skonczmy waśnie , kochajmy sie ;-):-D peace

Wiem że nie jesteś Polką, jesteś Niemką. Ślązacy w opolskim a na Śląsku to dwie rózne bajki. Wy nawet gware macie inną.

Gość benedykt_polak
Szkoda że uciekasz od tego co napisałem i nie chcesz się do tego odnieść ale rozumiem cie to bardzo niewygodne :)

Gość dieter von stein
Amber powiem tak może i ty się nie czujesz niemka ale dla 99% Polaków jesteś własnie niemką. Zreszta obywatelstwa masz dwa czyli dostałas go za pochodzenie niemieckie co tym bardziej utwierdzi ludzi w przekonaniu że jesteś niemrą :D

benedykt A co chcesz wiedzie·ć? Nie ma niewygodnych tematow. Jest na Opolszczyźnie MN, ale ja nie jestem jej czlonkiem. Wiem, ze nie jest to liczba 300 tys. Moze wszystkich w Polsce jest tyle, ale na Opolszczźnie tylu Niemcow nie ma. Jestem natomiast czlonkiem RAŚ.

Gość polka-ślązaczka
Hej, Mieszkam w Gliwicach- chyba najpiękniejszym mieście na Górnym Śląsku. Nie jestem Ślązaczka z dziada pradziada. Ale na Śląsku się urodziłam i czuję się ślązaczką. Jeśli ktoś mnie pyta kim jestesm ? odpowiadam że POLKĄ a następnie ŚLĄZACZKĄ i dobrze mi z tym. Tu na Śląsku czuję się wyśmienicie, gdy wyjeżdzam stąd po kilku dniach zaczyna mi brakowac tego klimatu śląskich miast. Pozdrawiam

Ale to prawda znam to z autopsji :D Wasza mentalnośc tez jest zupełnie inna niż nasza. Różnimy się nawet w tak drobnych sprawach że jak Polska gra z Niemcami to my jestesmy za Polską a wy opolscy Ślązacy za Niemcami.

Gość dobra skończcie to ględzenia
Ruch Autonomi Slaska ma poparcie ok 5 % i od lat wegetuje jako follor polityczny. Kim sa slazacy - grupka wyalienowanych ze społecznosci Polski , Czech i Niemiec która próbuje dorabiuiac ideologie o "narodzie i języku" do swojej inności Amber i inni Ślązacy - oczywiscie że nie jesteście "narodem" a wasz jezyk to hmmm :) podaj mi jedno dzieło literatury światowej napisanej w języku slaskim :D...jesteście grupą etniczną , mieszańcami pogranicza i nic ponadto, zauważ że Ślazacy którzy wyjechali z Wrocławia i mają swoje związki w RFNie ( ziomkostwa) nigdy nie mówią że nie są Niemcami. Oni się uważaja za 100% Niemców. Niech się każdy czuje kim chce nawet ŚlązakoTurkiem 🖐️

Gość benedykt_polak
Powtarzam więc raz jeszcze mój post i ustosunkuj się do niego szczegolnie do kwestii niemieckiego obywatelstwa. Co do RAŚ to znam ta organizację. Opluwa ona wszystko to co polskie a wychwala pod niebiosa wszystko co niemieckie. Wasz szef porównał nawet Polske do małpy. wiem że RAŚ dązy w przyszlości do przyłączenia Śląska do Niemiec Amber sprytnie unikasz odpowiedzi na moje pytania a więc zapytam raz jeszcze czy starajac się o niemieckie obywatelstwo udowadniałas i deklarowałas niemieckie czy ślaskie pochodzenie i drugie pytanie dlaczego Ślązacy deklarujący w Polsce narodowośc śląską w Niemczech deklaruja narodowośc niemiecką? Ja ci absolutnie nie mam zamiaru wciskac narodowości polskiej. Broń Boże. wy nie macie z Polakami nic wspolnego. Jestesice po prostu slaskimi Niemcami. Ja nikogo ze Śląska nie wyganiam gdzie to wyczytałaś? Ja tylko głośno pytam dlaczego wysiedlono Niemców z Wrocławia, Szczecina, Zielonej Góry a na Sląsku Opolskim pozostawiono 300 tysiecy Niemców. Co do Polaków mieszkających w Niemczech czy Holandii to oni błyskawicznie się asymilują i ich dzieci nawet juz nie mówia po polsku ani nie chca miec z Polska nic wspolnego. Co do spisu powszechnego to zdecydowana większośc Ślązaków podała narodowośc polską, częśc przeważnie na Opolszczyźnie niemiecka i tylko około 170 tysięcy ślaska czyli de facto tez sa Niemcami.

darek, możesz mi wierzyc - kibicuję za Polską. Blizsza koszula ciału. Kiedy w 1972 roku Polska grała w półfinale mistrzostw świata z Niemcami Czesi kibicowali za Polską. Czy wg ciebie Czesi sa Polakami?

Gość sedzia dred
Amber to ja mam do ciebie jedno pytanie. Dlaczego w spisach niemieckich z XIX i XX wieku nigdy nie uwzględniano narodowości slaskiej. Dlaczego w XIX wieku gdy inne narody przezywały swoje odrodzenie narodowe żadnego ślaksiego odrodzenia narodowego nie było, nie ma tez literatury slaksiej, sztuki, kultury, nie ma nawet języka śląskiego o jakim więc narodzie mówimy.

Dobra dziołcha wierza ci ale i tak niy uznowom narodowości slonskij i powiym ci ze jezes jednak wyjontkiym bo te Ślonzoki kierych znom z łopolskigo to som wszysko wielkie Niymce i naprowdom niywiela majom wspolnego ze Ślonzokoma z województwa ślonskigo. Mie osobiście bliźsi som ludzie z drugij strony Brynice z Ożarowic, Tapkowic, Będzina jak niymieckie slonzoki z Łopola.

benedykt Ty nie chcesz znać prawdy. Ty nie starasz się nawet mnie - Ślązaczke zrozumiec i odmawiasz mi prawa do bycia Slazaczką. Bo taka jest mentalnośc Polakow. ty nawet nie chcesz zrozumieć porownania sytuacji Niemcow w Polsce do Polakow w Niemczech? Kto ci powiedział, że ze Sląska Niemcow nie wysiedlano. Ja wlaśnie mieszkam w takiej miejscowosci z ktorej wysiedlono wszystkich Niemcow. Takich miejscowości jak moja jest na Slasku bardzo duzo. A gdzie osiedliliby sie repatrianci? to dla nich trzeba bylo przygotowac miejsce więc wyrzucano Niemcow z ich domow, z ich ojcowizny. Mam w domu autobiografie jednego z byłych mieszkańców mojej miejscowości. Jego korzenie siegają conajmniej okresu wojny 30 - letniej. I jego rodzina zostala wysiedlona po wojnie do Niemiec. Pytasz mnie jaka narodowośc deklarowalam przy staraniach o obywatelstwo niemieckie. A jaka mam narodowośc w Polsce? Czy przez wszystkie lata wolno bylo deklarować inna narodowośc niz polską? Natomiast deklarowałam i udowadnialam pochodzenie niemieckie bo to jest ważne. Co do Ślązakow w Niemczech to ci cos podpowiem. Zapytaj się ich? Bo ja nie wiem jak sie zachowuja Slązacy w Niemczech. Co więcej nie wiem również jak sie zachowują Polacy w Niemczech. Jeśli chcesz to możemy podyskutować, ale pod jednym warunkiem - wcześnie zaniechasz agresji.

Widzis darek. Nase colkiy życie je popluntane. Moja goldka tyż je inkszol jak twoja bo moja je łopolsko.Kery miol we familie miiemcow to je miymiec. Jol miala we familie miymaca i miymiyckiego pololka. a mopj starzik byli w ślunzkim powstaniu ale po strunie polskiyj. I bez to mie nie za blisko do miymiec. No a kaj jol siy chowała? We Polsce, pra?

Gość benedykt_polak
To raczej ty jestes agresywna :) Nigdzie nie pisałem że z Opolszczyzny niko nie wysiedlano ale jednak z Wrocławia czy Szczecina Niemców wysuiedlono praktycznie w 100% a tymczasem w Opolskim zostało was Niemców 300 tysięcy. Piszesz tak o tych repatriantach ze wschoduy tak jakby oni byli temu winni. Tymczasem prawda jest taka że to wasi dziakowie w mundurach wehrmachtu i SS popalili ten świat, napadlki na Polske i ludzie ze wschodu zza Buga nie przyjeżdząli na Ziemie Odzyskane bo taki mieli kaprys tylko oni autentycznie byli wypędzeni przez ruskich więc daruj sobie te pretensje do tych ludzi No widzisz sama przyznajesz że daklarowalas pochodzenie niemiekcie czyli jestes Niemką. O czym więc my rozmawiamy :D Wyszło w końcu na moje. Narodowośc niemiecka pochodzenie regionalne sląsk Opolski. Chyba mi nie powiesz że w Polsce nie mozna deklarowac narodowości niemieckiej i ktos cie z tego powodu przesladuje :) Amber ja naprawde nie chcę być w stosunku do ciebie agresywny, powiem więcej jeżeli uważasz się za Ślązaczkę to masz do tego prawo i ja ci tego nie odamwiam ale jednak jak ktos napisal dla 99% Polaków i tak będziesz Niemka i w sumie dla mnie też :) Co do Polaków w Niemczech i Holandii to oni błykawicznie się wynaradawiają i w drugim pokoleniou sa już większymi Niemcami czy Holendrami niz rodowici Niemcy czy Holendrzy więc po co te kraje miałyby się ich pozbywać tym bardziej w obliczu ekspansji muzułmanów.

Gość guzik z pentelka
Amber99 (imivy@o2.pl) darek, możesz mi wierzyc - kibicuję za Polską. Blizsza koszula ciału. Kiedy w 1972 roku Polska grała w półfinale mistrzostw świata z Niemcami Czesi kibicowali za Polską. Czy wg ciebie Czesi sa Polakami? czesi kibicowali polsce bo to nasi braci słowianie (my czesi i słowacy to narody tzw. zachodniosłowianskie to samo tyczy sie jezyków - a propos ślaski jest dialektem polskiego a nie odrebnym jezykiem )- naród blizniaczy :-)

Co do Polaków w Niemczech i Holandii to oni błykawicznie się wynaradawiają i w drugim pokoleniou sa już większymi Niemcami czy Holendrami niz rodowici Niemcy Bzdura. Oni nigdy nie będą Niemcami i nigdy nie beda za Niemcow uważani. zawsze będą wasserpolakami. :D

Wyszło w końcu na moje. benedykt, no to trzeba bylo od razu napisac, ze tylko o to ci chodzi. Przyznalabym ci rację natychmiast. :D

Gość guzik z pentelka
Warszawiacy to Mazowszanie - masz coś do Mazowsza :-)