Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

Pytanie do mam

Polecane posty

Moja córeczka ma na ciele takie chropowate plamy. niektore z nich sa czerwone inne mają kolor skóry. w dotyku to coś takiego jakby skóra się łuszczyla albo jakby zbita grupa malutkich krosteczek. Ma to na rączkach, nóżkach i pleckach. Bylam u lekarzy. jedna lekarka powiedziala ze to grzybica i dala nam masc przeciw grzybicy. inna tyśmiala tą diagnoze i kazala podawać Calcium bo twierdzi ze to uczulenie, jeszcze inna zdiagnozowala to jako objaw zakazenia skóry bakteriami znajdujacymi się w wodzie. Sama nie wiem co robić. Zapisalam malą do dermatologa i czekamy na wizyte. Te dziwne plamki wcale nie swedza malej. Nic jej nie dokucza, nie ma kataru nie kaszle osluchowo jest czysta. Wszyscy lekarze u ktorych bylam wykluczyli alergie pokarmową podejzewają uczulenie na kosmetyki, proszek do prania, wode... ale ja nie zmienialam małej kosmetyków ani proszku. Czy któras z was spotkala się z czymś takim? Czy dziecko moze się samo uczulić na kosmetyk ktory wczesniej nie wywolywal u niego uczulenia? Prosze o odpowiedzi na temat. Dziękuje.

słuchaj moja mala miała to samo- i lekarka powiedziała że to od suchej skóry- smarowałam bepanthenem i przeszło tylko co jakiś czas tworzy się gdzie indziej

ike ja malej nawilzam po każdej kapieli skóre balsamem hippa. do tej pory bylo wszystko super az nagle to sie pojawilo. Juz naprawde nie wiem co robić. Boje się ze to moze byc jakas choroba skórna typu AZS. Zaczeliśmy już kąpać malą w wodzie mineralnej... ale nie pomaga, a wrecz przeciwnie jest tego jakby więcej...

hmmm może ma co innego sluchaj a może coś ja obciera? a tego grzyba to "wykryła" lekarka po jakichkolwiek badaniach- czy patrząc na to cos??

Tak, MaMani. To jest możliwe. Moja mama notorycznie uczula się na kosmetyki, które stosuje. Z reguły przy drugim opakowaniu dostaje takiej zarumieniono-sucho-łuszczącej się wysypki.

moj tez to mial i tez go nie swedzialo kolor na buzi czerwony na reszcie ciala taki jasno rozowy okazalo sie ze jest uczulony na kakao - mial testy robione nam bardzo pomogla masc Elosone koszt 13 zl na recepte, ale my dostalismy bez, wystarczylo ze pokazalam to w aptece co ma i zaraz dala bez problemu ta masc jest na wszelkie uczulenia i atopowe zapalenie skory nam pomogla, 2 dni smarowania i problem z glowy do dzis

ike szczerze to w tego grzyba ja nie wierze wcale lekarce sie spieszylo rzucila na mala okiem i powiedziala ze to takie cos jest i dała masc na grzybice... nawet mi nie kazala jej rozebrac do konca zeby pokazac jej inne plamki widziala tylko dwie na nóżce. to na 100% nie grzybica. bardziej obawiam sie alergii... Czekam na wizyte u dermatologa i mam nadzieje ze sie cos wyjasni... niemozliwe ze to od obcierania bo ma to np na nóżkach a w domu jest w samym body i tam niedociera zaden material, ma tez na pleckach i tam znów nie moze sie niczym obetrzec ani zadrapac ... juz nie wiem co to...

dziewczyny dzieki za odpowiedzi. evi nie wiem dlaczego ale wszyscy lekarze w liczbie 4 definitywnie wykluczyli alergie pokarmowe powiedzieli ze to sie inaczej objawia i to inne plamki... jesli to alergia na kosmetyki to co zrobic? myć ja narazie w szarym mydle i odstawić wszystkie kosmetyki?

moja mala ma to samo i nie wiem, co to jest smaruje ja oliwka J&J ma takie suche miejsca na nóżkach i jedno przy uchu

Gość Nie złosliwa tylko realistka
Może jednak narazie zrezygnuj z kosmetyków,może kilka razy wykąp ja w krochmalu?

Gość mamunia Olunia
moja tez miała takie coś ... zaczęło się od suchej skórki na rączkach i nóżkach a potem zaczęły jej wychodzić takie czerwone plamy , pediatra stwierdzil , że to AZS

Spróbuj posmarować to maścią cholesterolową. Czasem na takie zmiany chropowate właśnie to pomaga. Być może to jest uczulenie albo jakieś zapalenie skóry...

Dzieki dziewczyny. narazie nie mam w domu zadnych masci procz tej przeciw grzybicy ale tym nie smatuje bo to bez sensu. W środe pojde do lekarza i moze czegoś sie dowiem wiecej. Mam nadzieje ze to nie Azs bo bardzo sie tego boje. Ogladalam w necie fotki zmian na ciele przy AZS i u Mani wygląda to jednak zupelnie inaczej.

my kapalismy malego w oilatum polecali tez w krochmalu jezeli mala ma te zmiany na lokciach albo pod kolankami i w okolicach to napewno jest to skaza a plamki moga u kazdego dziecka wygladac troche inaczej ja tez ogladalam w necie te plamy i mi wydawalo sie ze maly tez ma cos innego mam nadzieje ze wizyta u dermatologa cos wyjasni ps nie wprowadzalas jej w przeciagu ok 3 dni nic nowego? nam takie cos wychodzi po kako i jednych twarozkach, zawsze po 2 dniach od spozycia wychodzilo takie cos...

MaMani wiesz mojej corci tez pojawily sie takie miejsca suchej luszczacej sie skory ale tylko przy lokciach i za jednym uszkiem ale mi pani doktor powiedziala ze to objawy skazy bialkowej to odstawilam mleko zupelnie i zobaczymy co dalej... ale teraz to ja juz zupelnie zglupialam co lekarz to inna diagnoza...

Evi_22- to pewnie moja jednak ma ta skaze :-( ja tez caly czas kapie corke w oilatum ale niestety nic nie zeszlo :-(

moja mialą podejzenie skazy i pytałam lekarki czy to moze byc to bo podalam kilka razy jogurcik, ale lekarze twierdza ze to nie pokarmówka. Nic nowego jej nie dawalam do jedzenia. No nic musze czekac...

może wydać Ci się to troszke dziwne ale od początku. jak Jaś miał 8 msc to z opisu jak piszesz też dostał czegoś podobnego i to z dnia na dzień, a było to właśnie w lutym. Najpierw myślałam że to po Danonku, ale lekarze co raz mówili że nie i że oni nie wiedzą co to że widocznie może na coś uczulony i mam dawać wapno a jak do tygodnia nie przejdzie to znowu mamy się zjawić to może zlecą jakieś badania. tak mi to niedawało spokoju że po 3 pediatrach wylądowaliśmy z mężem u naszych znajomych z kazachstanu i dopiero ich Babcia, Babuszka prawie 90 letnia jak zobaczyła Jasia to miała tylko jedno pytanie: czy mamy gorąco w domu i czy nawilżamy pokoik? wg niej mały mimo że miał 8 msc miał rumień noworodkowy. Kazała małego wykrohmalić, na parapet mokry ręcznik i dodatkowo nawilżacz z naparu z rumianku i jeszcze kazała kupić maść z jakimiś 2 składnikami i w aptece okazało się że to w sobie ma BalneumBaby i po 3 dniach jak ręką odjął..

blondyna tez myslimy ze to moze byc od powietrza bo w domu mamy saune i mimo ze okno otwarte a mala prawie bez ubranka bo w samym body to powietrze suche az czasem zatyka. zaraz naleje wody do nawilzacza i puszcze. Dzięki

Polecam bardzo krem firmy SVR seria TOPIALYSE. Wejdź sobie w internet i sprawdź .Jest do skóry suchej i atopowej.Nie jest tani ale naprawde się opłaca.

castaya tak to pewnie skaza za uszkami tez moze sie pojawiac... ale nie martw sie tej skazy nie ma sie cale zycie :) u nas bylo okropnie, ale mowie te masc czyni cuda do dzis mamy spokoj zawsze mozna tez pojsc na testy z krwi - tak zeby na 100% miec pewnosc my je przeszlismy, dostalam na nie recepte i nic nie musialam placic

narazie nie chce tego niczym smarowac na własną reke. poczekam do środy. Odstawie kosmetyki i wszelkie mleczne produkty i zobacze czy bedzie widac jakąkolwiek poprawe. Nawilżacz juz wlączony :)

Może mała ma alergie pokarmową albo właśnie atopowa zapalenie skóry maście są o.k ale są mocniejsze niż krem SVR i są ze sterydami dlatego szybciej działają.Ten krem SVR napewno pomoże ale i na 100% nie zaszkodzi a maść to lepiej udać się do lekarza i zapytać.

Ale wejdź i poczytaj o tym kremie SVR TOPIALYSE. Nie zaszkodzi

Gość w ogóle to najlepiej
poczytaj o łuszczycy, są jej różne rodzaje i im szybciej zacznie się zaleczać objawy tym lepiej

Mamani ja co prawda mam juz swoje latka jak widac, ale tez mam takie cos w zimie, od suchej skory ale tez mam sklonnosci alergiczne...Tez nie piecze ani nie swedzi, po prostu jest. Mysle,ze nie ma sie czym martwic i po nawilzaniu samo przejdzie. Oczywiscie u malenstwa to pewnie troche inaczej niz u mnie :) U mnie zazwyczaj utrzymuje sie cala zime mimo nawilzania ale zaraz potem sladu nie ma.

aha...malo prawdopodobne,zeby to luszczyca byla. Luszczyca wyglada troche inaczej chociaz sa rozne jej odmiany,ale zazwyczaj ujawnia sie w wieku dojrzewania, na skutek zmiany hormonow itp.

MaMani zgadzam się z Julli, mieliśmu u synka podobny problem. Smarowałam te miejsca maścią cholesterolową z wit. A przez kilka dni i ładnie zeszło