Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Andrzej z Biłgoraja.

spójrzcie jak pięknie świecą gwiazdy tej nocy

Polecane posty

Gość ...tara
* dobraaanoc *

też zauważyłam, że slicznie je widac tej nocy :) dobranoc

Gość ...tara
ej gwiazdy gdzie jesteście?

Gość ...tara
szczególnie pomysłowa Burdelmama Kafeterii :)

Gość Andrzejek jest fajny
😘

Gość ...tara
o tych gwiazdach :( to mam mgliste pojęcie :( Orion ...coś z mitologią mi się kołacze no i był/jest tej marki. ale rozgwieżdżone niebo ...bajeeeeczne jest:)

Gość ...tara
no to obgadamy Oriona.. :) kto co wie niech pisze..chętnie się dowiem..tylko nie mówcie ż mam google.:)

Gość ...tara
Orion według mitologii greckiej to piękny, dzielny myśliwy beocki o wielkiej sile, olbrzym o niezwykłej urodzie, syn Posejdona i Euryale (jedna z sióstr Gorgona) lub Hyrieusa z Boecji, mąż Siole strąconej do Tartaru przez Herę. Został oślepiony przez króla Ojnopiona (Oenopiona) za to że chciał poślubić (lub wg innej wersji - znieważyć) jego córkę Merope. Wzrok odzyskał dzięki promieniom słonecznym. Zakochana w Orionie bogini Eos przeniosła go na Delos, gdzie zginął od ukąszenia wielkiego Skorpiona nasłanego przez boginię łowów Artemidę za próbę jej zgwałcenia (wg innej wersji obraził boginię i zginął od jej strzał). Prześladował śliczne nimfy Plejady (zwiastunki dobrej pogody) i Hyady (zwiastujące złą pogodę) tak długo, aż uprosiły Zeusa, by je przemienił w jakieś zwierzęta. Zeus uczynił zadość ich prośbie i zamienił je w gołębie, a później w skupisko gwiazd na niebie, zwane dziś Plejadami. Wszystkie te siostrzane gwiazdy leżą w obszarze gwiazdozbioru Byka. Orion wprawdzie zmarł, ale przeniesiony przez bogów między gwiazdy Orion wraz z psem Syriuszem i ze Skorpionem, atakującym jego piętę. :) z google

Gość ...tara
o ła był/jest tej marki ...telewizor :)

Gość ...tara
jak daleko od nas jest Orion?

Widze Andrzeju ze samopoczucie lepsze skoro zauwazasz piekne gwiazdy na niebie;)

Gość ...tara
łoł...nowe odległości gwiazd podają że Mławica Oriona jest 389 parseków a 1 parsek to 3,26 roku świetlnego... AU to jednostka astronomicza... uch..to trzeba mieć astronomiczną wiedzę rzeczywistą i w przenośni aby to obliczyć :(

Gość hryzotopek wrzecionko
ładnie swieca

Gość ...tara
angielska przyroda? mnie się podobała...ale byłam turystycznie.

u mnie nawet chmurki nie ma :D, nie widac wszystkich gwiazd, ale i tak jest bosko :D

Gość ...tara
i wiecie co one sobie świecą te gwiazdy...świeciły i chyba nas już nie będzie a one będą świecić... i w dalszym ciągu nie wiem w jakiej odległości są od ziemi np. Orion. dobranoc.

Gość ...tara
10 czego? czy zera się rozmnożyły?

Gość ucieszony_mocno
Andrzej, znaczy że u Ciebie nieźle jest? Samobójcze myśli poszły precz? No, to dobrze! Myśmy tu już Ciebie opłakiwali, bo ktoś w Twoich stronach z wieżowca skoczył...!

tara i tam tam nie dotrzemy,one są strasznie daleko:) 10 bilionów km ucieszony nie poszły precz,po prostu uważam że pisanie o tym nie ma żadnego sensu,zwierzanie się z problemów na forum do niczego nie prowadzi. większość ludzi zmiesza Cię z błotem a ja tego nie chcę.

Gość ...tara
10 bilionów km ! ..moja wyobrażnia..tego nie ogarnia w tej chwili..przyznam, że jestem zaskoczona...