Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cywilny a chrzest

Jak po slubie cywilnym wyglada sytuacja zchrztem

Polecane posty

Gość cywilny a chrzest

moge je ochrzcic w kosciele?

Gość vbcfxbx
jak ksiądzu przysłowiowa czapka na głowie leży jeśli więc chce się ochrzcić dziecko, nalezy szukac do skutku

zale ży w której częśi polski, i w jakich stosunkach jesteś z księdzem. Ogólnie nie chcą dać takiemu dziecku chrztu, każą rodzicom wziąść cywilny. albo gdzie indziej musisz ochrzcic. Moja ciotka musiała jechać 300 km do innej parafii bo nie mogła dostać nigdzie bliżęj chrztu dla dziecka.

Gość vbcfxbx
hehehe, przypomniał mi się Kabaret Moralnego Niepokoju: "(...) - Drogi Ksiądzu (...) - nie, nie (...) Księciu" sorry za literówkę

Gość szukam poszukuję
wszystko zależy od księdza i sytuacji... jezeli nie mozecie wziąc ślubu kościelnego to powinien się zgodzić. ale jezeli nie macie przeszkód do slubu koscielnego i mimo tego nie chcecie ślubu w kosciele to moze miec jakies opory

przepraszam za literówki:) chodziło mi o to, że każą rodzicom wziąść kosćielny ślub. ale popytaj, możę na miejscu się uda:) pozdrawiam

Gość wyskubany kurczak
tez mnie interesuje ten temat w prawie kanonicznym stoi, że chrztunalezy udzielić, jesli istnieje nadzieja, że dziecko bedzie wychowaywane w wierze katolickiej nie wiem, jak duża musi być ta nadzieja i co to znaczy wychowywane w wierze - w końcu można powiedzieć, ze juz na samym wstepie nadzieja pryska, bo dziecko sie od rodziców nauczy, że ślub koscielny nie jest wystarczajaco ważny, zeby go wziać, żeby tatuś przyjął katolicką wiarę itp.

Gość vbcfxbx
ciekaw czy jaki ksiądz śmie odmówić chrztu mojemu dziecku bo pokochałam i wyszłam za rozwodnika, po kościelnym wyśmiałabym go :D

Gość wyskubany kurczak
mam takie pytanie - czy chrzest moze się odby gdziekolwiek, czy tylko tam, gdzie rodzice czy jedno z rodziców ma swoje papiery koscielne?

Gość szukam poszukuję
normalny ksiadz powie ze to nie jest wina dziecka i ochrzci. nienormalny poleci na kasę i ochrzci. a ksiądz z zasadami nie ochrzci choćby nie wiem co... ja w swojej parafii mam świetneko księdza... namawia rodziców na ochrzczenie dziecka, mówi ze zrobi to za darmo byle tylko chceli...

Przy Chrzcie rodzice i chrzestni dziecka przyrzekają, że będą dawać mu przykład życia i wychowanie w wierze katolickiej. Przypuszczam więc, że możecie mieć problem, jeżeli nie żyjecie wg wskazań tej wiary.To taki \"rodzinny\" sakrament.. Ale myślę też, że to zależy od sytuacji - jeżeli żyjecie bez ślubu, \"bo tak\", albo \"bo takie macie przekonanie\" to będzie trudno, bo przecież jak macie inne przekonania niż religia, w której macie wychować dziecko, to żadne wyznanie dziecka nie ochrzci;) ale jeżeli np. jedno z Was jest po rozwodzie, i nie bierzecie kościelnego, bo nie możecie, to myślę, że będzie łatwiej...

Gość wez se
to wez se koscielny to ci ochrzci

Gość onnaaa
moje dziecko zostało ochrzczone mimo że nie mamy z moim facetem ślubu, ponieważ jestem rozwiedziona więc ślub kościelny nie wchodzi w grę. Nie było najmniejszego problemu, dziecko było ochrzczone w boże narodzenie razem z kilkunastoma innymi dziećmi. My jedynie nie mogliśmy przystąpić do komunii św.

Gość no zalezy pewnie
od ksiedza. slyszalam, ze za granica powiedzial komus ze ochrzci im nawet i bez slubu cywilnego a w polsce nie chcial. chcialabym w koncu spotkac fajnego ksiedza.