Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość besser Deutsch

Sprechen wir DEUTSCH?

Polecane posty

Asia Hamburg -> no przez internet trudno, szczegolnie jak cos znajdziesz,to jak chcesz ogladac? poza tym na to ogladanie mieszkan przychodzi czesto wiecej ludzi, to jak bewerbung, kto ma lepsze papiery to dostaje :( przerabialam to a Twoj chlopak mieszka tu?

Gość olenkaaa
***Beatka*** niee,kaska ale moze nie chodzi o to mieszkanie.wsumie ona sie tydzien temu wprowadzila tam

Gość Asia hamburg
Beatka, nie, jestesmy oboje w Polsce. moja kolezanka, z ktora wyjechalam na au-pair mieszka nadal w hh, przyjezdzam do niej na jakies 2 tyg i bede szukac mieszkania i pracy. jestem magistrem fizjoterapii, niemeicki znam bardzo dobrze, mam KDSa (tylko troszke przeterminowany, bo 5 lat ma:) moj chlopak jest mgr inz elektronikiem, angielski zna dobrze, ale z niemieckim ma problemy, choc w jego zawodzie raczej angielski dominuje na szczescie. mam nadzieje, ze w miare szybko znajde jakakolwiek prace, zeby dostac pozwolenie na pobyt itd. wlasnie, wiesz moze co najpierw musze zalatwic po przyjezdzie w amtach?

Gość olenkaaa
no z mama,na weekendy u niej mieszkam a w tyg.w norderstedt u takiej rodzinki co sie dziecmi opiekuje

o moj kolega jest fizjoterapeuta:) dowiadywalas sie w ogole czy uznaja twoj dyplom??? bo on bardzo dlugo walczyl i z tego co mi wiadomo jeszcze nie wywalczyl no z ty kierunkiem chyba jest jakas szansa na prace o ile ci uznaja twoj dyplom :O zastanawialas sie w jaki sposob chcesz legalnie pracowac?? to fajnie ,ze masz kolezanke,zawsze to jakis poczatek w urzedach; zameldowanie, freizuegigkeitbescheinigung hmm dawno sie tym nie zajmowalam, wiem co skad wziac, ale jakos nie pamietam co pokolei :O

Gość olenkaaa
a mogloby byc lepiej :) ale wsumie nic nie robie przy dzieciach,siedze caly czas na kompie:D

Gość olenkaaa
robilam 1 prywatnie.i wlasnie ta rodzina cos sie nie pali zeby mi kurs zapewnic :/ a chce od sierpnia ausbildung tu robic

Gość Asia hamburg
hmmm, to nieciekawa sprawa z tym dyplomem. a nie wiesz, gdzie ten Twoj kolega konczyl fizjoterapie? czy ma magistra? w sumie nie dowaidywalam sie o dyplom, musze przyznac, jesli mi nie uznaja dyplomu, bedzie ciezka sprawa ale etz bede walczyc.

Gość olenkaaa
a czemu maja wam nie uznac

heh we wroclawiu chyba na akademii wychowania fizycznego ale nie dam sobie glowy uciac ;)ma magistra to mozna nadrobic robiac praktyki w szpitalu,tylko on sie tak uniosl duma, ze nie i koniec,meczyl sie w polsce i tu nie bedzie duzo jest ludzi,ktorym nie uznaja dyplomow, daleko nie szukajac, to liceum ekonomiczne, abo jak ktos studiowal prawo

Gość Asia hamburg
pewnie, ze kazdy kraj ma swoje standardy ksztalcenia i ja sie nie obraze, ejsli mi powiedza, ze jakichs godzin mam za malo, bo sprawdzalam ilosc godzin i faktycznie, oni tam maja pewnych przedmiotow wiecej godzinowo ale za to my mamy inne przedmioty szerzej. dlatego, jesli cos bedzie nie tak, nadrobie to praktykami, jasna rzecz i nie bede sie unosic honorem:) a masz moze namiar na tego kolege? wiem, ze to moze glupio brzmi, ale jesli bylaby taka mozliwosc to chetnie dowiedzialabym sie od niego, co przeszedl, czegos ei dowiedzial itd. mam nadzieje, ze mnie rozumiesz i nie truje Ci tylka, za przeproszeniem. tzn nie az tak bardzo:) a Ty gdzie meiszkasz dokladnie?

niestety nie moge ci podac jego namiarow,bo od grudnia nie mam z nim kontaktu,mial problemy z zona i na razie sie nie odzywa :O moglabys w sumie skontaktowac sie bezposrednio z ta kobieta co robi anerkennung

mieszkam hh-st.georg miedzy berliner tor a hbf masz tu namiary tej kobiety to jest Polka,ale jak sie do niej idzie to sie nie rozmawia po polsku :O wiesz nie wiem czy jak masz ukonczone studia czy na pewno do niej,ale ona sie anerkennung zajmuje, na pewno jezeli chodzi o przyjecia na studia. moze uraczy cie informacja,jezeli to nie u niej, gdzie to sie robi.moze napisz do niej meila, a noz widelec odpisze ;) ja tez bym odbebnila te praktyki,mowilam mu,a on sie uparl,wiecej natracil nerwow ,kasy na prawnika niz to wszystko warte :O Beratung für Aussiedler sowie Kontingentflüchtlinge über die Anerkennung von ausländischen Berufsabschlüssen Das Beratungsteam B im SchulInformationsZentrum prüft auch die Anerkennungsfähigkeit von beruflichen Ausbildungsnachweisen, die Spätaussiedlerinnen und -aussiedler im (mittel- und osteuropäischen) Ausland erworben haben. Liegen die jeweiligen Anerkennungsvoraussetzungen vor (wie z.B. Berufstätigkeit), werden die Unterlagen zur Bestätigung des Berufsausbildungsstandes an die zuständigen Stellen (z.B. Handelskammer) weitergeleitet. Benötigte Unterlagen: Die Prüfung der Gleichwertigkeit der ausländischen mit den deutschen Berufsabschlüssen erfolgt an Hand von Unterlagen, die in beglaubigter Kopie einschließlich beglaubigter Übersetzung einzureichen sind: * deutscher Personalausweis und Spätaussiedlerbescheinigung oder * ausländischer Pass, * Zeugnis über den erworbenen Schulabschluss, * Nachweis über die Berufsausbildung, * Arbeitsbuch/ Versicherungsbuch. Gebühren: keine Ansprechpartnerin: Krystyna Swiebodzinska Beratungsteam B Tel.: 0 40/ 4 28 63 - 33 11 Fax: 0 40/ 4 28 63 - 27 28 E-Mail: Krystyna.Swiebodzins

Gość Asia hamburg
dzieki za wszystkie informacje!:) a z ta pania akurat juz rozmawialam 6 lat temu (po polsku, bo ejst Polka:) ), gdy zalatwiaalm rozne sprawy zeby dostac sie na medyzyne w hh. dostalam sie, studiowalam nawet caly miesiac, hehe, ale niestety moja mama nie mogla sie z tym pogodzic i ze wzgledow rodzinnych ale tez finansowych (na medyzynie niezby da sie pogodzic nauke z praca) wrocilam do Polski:( na szczescie asekuracyjnie zdalam egzamin na fizjoterapie na poczatku wakacji (specjalnie przyjechalam do PL) wiec moglam wrocic i zaczac fizjoterapie. tak wiec znam Pania Krystyne i faktycznie, musze sie do niej wybrac:) a Ty co studiujesz, Beatko?

Gość Asia hamburg
napisze do niej maila najpierw, na pewno mnie nie pamieta-bo i jak? to bylo 6 lat temu:) myslisz, ze moge do niej zagadac od razu po polsku, czy sie krygowac i po niemiecku?

ja studiuje sozialoekonomie, schwerpunkt bwl mozesz sprobowac po polsku, przez meila ci nic nie zrobi;) tylko mnie kiedys tak straszyli,ze ona niechetnie mowi po polsku jak sie do niej przyjdzie :Omoze dlatego,ze niemiecki urzad to rozmawiamy po niemiecku,skoro chcesz studiowac w niemczech to musisz mowic po niemiecku.dziwna ta pani :O i niesympatyczna zbytnio :O

Gość Asia hamburg
wlasnie z tego co pamietam to nas tez straszyli hehe. tylko ze my bylysmy wtedy w trojke i jakos tak spontanicznie wyszlo po polsku. ta pani ma syna, z tego co pamietam, tez akurat byl wtedy na etapie poszukiwania kierunku studiow a moze pracy? nie pamietam juz. na poczatku byla faktycznie niesympatyczna, ale potem jakos sie rozkrecila i nawet nam powodzenia zyczyla, calkiem szczerze:)

Gość olenkaaa
ja tam tez u niej bylam uznac moje swiadectwa.gadala po niemiecku :-/ a jak sie zapytalam czy ona z polski powiedziala JA .. ale nic po polsku nie powiedziala

Gość Asia hamburg
tez studiujesz trudny kierunek, pamietam jak moj kolega Tomek to studiowal.

Gość Asia hamburg
Olenkaaa, faktycznie, moze to wynika ztego,ze w niemeickim urzedzie chce rozmawiac po niemiecku, a nawet powinna. a Ty co studiujesz, Olenka?

Gość Asia hamburg
hehe, moze i tak, nie znam sie na na tych roznych "ekonomicznych" rzeczach:) moja siostra studiuje ekonomie na Akademii Ekonomicznej w Poaznaniu i widze, ile musi przysiedziec.

ja tez bylam zielona, ale tu w odroznieniu od polski ucza od podstaw. ja studiowalam w polsce historie, mialam wielka luke z matmy :O ale tu studia bardzo mi sie podobaja i wiem jakie sa wymagania w polsce,bo moja siostra na akademii ekonom. we wroclawiu studiowala

Gość Asia hamburg
moja siostra twierdzi, ze gdyby nie skonczyla wczesnie technikum ekonomicznego to byloby jej naprawde ciezko. na studiach byly osoby po zwyklym ogolniaku i wiele z nich sie wykruszylo. moim zdaniem to glupie, bp przeciez nie kazdy w wieku 15-16 lat musi wiedziec, co chce robic w zyciu, wiec jesli potem sobie zamarz o ekonomii a jest np. po profilu humanistycznym jak ja, mzoe zapomniec w PL.

no wlasnie tak bylo ze mna, w wieku 18lat myslalam ,ze jestem humanistka.studiowalam 5 lat glupia historie, ktora teraz w ogole mnie nie interesuje :O teraz dopiero wiem, jak studia moga sprawiac przyjemnosc :) czasami jest trudno, buchhaltung, kostenrechnung, ale to jest jak krzyzowka aufgeregt, ze moglabys cay dzien sie zastanawiac jak to zrobic a i tak sprawia ci to przyjemnosc;) poza tym ten tryb nauki; czy w polsce moglabym dziennie studiowac i sama sie utrzymywac?chyba nie..