Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zainfekowana

chlamydia

Polecane posty

Gość zainfekowana

ostatnio miewam ciagle infekcje ginekolog stwierdzil ze to moze byc chlamydia i ze powinnam zrobic badania na ta bakterie czy to mozliwe i jak w ogole mozna sie tym zarazic?:O jak wyglada badanie na chlamydie bede wdzieczna za kazda informacje bo u ginekologa bylam na tyle skolowana ze oczywiscie o nic nie zapytalam:(

nie wiem jak mogłaś się zarazić, ale mi na to badanie robili wymaz z pochwy! normalnie siadasz na fotel, a pan badź pani patyczkiem robi wymaz :D nic nie boli! cos jak cytologia.słyszałam, że robi sie też je z krwi, ale ponoć wymaz jest lepszy, dokładniejszy!

najczęściej do zakażenia tą bakteria dochodzi podczas stosunków płciowych!

Chlamydię należy badać pcr-em, przeciwciała z krwi mają kilkadziesiąt % zafałszowanych wyników! Autorko, te infekcje to czego? Pochwy czy dróg moczowych?

Gość zainfekowana
infekcja pochwy uzywalismy prezerwatywy:( czy to mozliwe ze u partnera nie ma zadnych objawow a jest zarazony chlamydia? orientujecie sie moze ile kosztuje takie badanie? dzieki za wszystkie odpowiedzi:)

Jest możliwe. Chlamydię można złapać niemal jak bakterie. Koszt badania pcr zależy od placówki. Ja pobierałam wymaz u ginekologa, którego przychodnia ma podpisaną umowę z pracownią genetyczną, więc za wszystko zapłaciłam 90 zł. Ale bywa drożej. Nie daj się tylko wmanewrować w chlamydię z krwi, przeciwciała :(

I jeszcze jedno: partner może nic nie odczuwać, bo mężczyźni w ogóle nie mają objawów infekcji, dopóki im drobnoustrój nie doprowadzi do zapalenia gruczołu krokowego. To niesprawiedliwe :(

Gość zainfekowana
no to super:O a jak sie leczy u partnera chlamydie?(oczywiscie jego tez zagonie do lekarza) drogie to badanie:( oczywiscie skierowan nigdy nie daja:O no coz jutro bede dzialac... mam nadzieje ze to jednak nie bedzie to

Badanie pcr nie jest refundowane przez NFZ, a zwykłe z krwi, elisa, jest niemiarodajne (o ile pamiętam, ok. 60-90% zafałszowanych wyników, ale nie wiem, czy nie mylę teraz z borelką). Może zacznij badanie od siebie, bo jeśli Tobie wyjdzie negatywne, to po co wydawać niemałe pieniądze na badanie chłopa... Leczy się głównie antybiotykami.

Gość zainfekowana
bylam zrobilam z wymazu z szyjki jutro mam wyniki w dodatku nie wiem jak to bede leczyc bo gin powiedzial mi ze mam grzybice i zapalenie bakteryjne a antybiotyki i grzybica to zly pomysl:( zyc nie umierac:(