Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licealistka34

Boze nie dam rady tego Potopu przeczytac

Polecane posty

ja do "potopu" i wielu innych książek przekonałam się dopiero... ucząc w szkole hehe, do niektórych rzeczy trzeba po prostu dojrzeć

moja nauczycielka od historii mowi ze jej potop w ogole sie nie podoba przez to ze autor za bardzo slodzil:P

to gombrowicz stwierdził, że "sienkiewicz był pierwszorzędnym pisarzem drugorzędnym" ;)

Gość dziadzia
ja też nie przeczytałem, nawet streszczenia mi sie nie chciało przejrzeć a co dopiero czytać książkę!!! pozdrawiam

Gość dziewczyna z polskiej wsi
ja przeczytalam tylko 3 rozdzialy i co??? i mialam to gówno na maturze!!

Gość i bardzo dobrze
czytanie męczy ;)

Autorko, miej wyrozumiałość dla autora. Im wtedy płacili od objętości, a Sienkiewicz miał ciężko chorą żonę... wiesz, ile kosztowało leczenie :(? Na marginesie: HS był świetnym marketingowcem. Sprzedał prawa do druku Trylogii w odrębnych czasopismach na terenach odrębnych zaborów i jeszcze do publikacji w postaci książkowej.

Gość PO CO SIE MECZYC
Z MULA MOZNA SCIAGNAC WIEKSZOSC LEKTUR W FORMIA AUDIO :) SIEDZISZ SLUCHASZ I PO JABKLACH..LUZIK

Gość maranka
potop jest fajny - jak chcesz poczytać masakrę to proponuję jezioro bodeńskie dygata

Gość licealistka34
czytam wstep:( taki wstep i ma 148 stron:(super pocieszenie jeszcze 3 tomy:(glowa mnie rozbolala ,kiepsko to widze:(

Gość ja jestem z czasow
kiedy nie było TV i Potop sie umiało na pamiec - fajnie bylo, wyobraznia dzialala. Zawsze mnie potem adaptacje filmowe powiesci rozczarowywaly. Moje dzieci czasem kupowały streszczenia - to zupełna masakra - dretwe opisy pańc nauczycielek + co autor chciał przez to powiedziec . Kazda literature mozna w ten sposob obrzydzic. Ja zawsze czytałam lektury, zanim były w programie,to był na nie jedyny sposób, nie lubiłam,, jak mi ktos narzucał swoja interpretację.

Gość Maria Sienkiewicz
Fajna madchen, a twoja nauczycielka historii jest Polką czy Niemką? I napisz ile lat już mieszkasz w Niemczech.

Zaraz tu Was powystrzelam. Takie herezje. Potop, cała Trylogia zresztą - moja ukochana lektura. Mogę czytac w kółko i nie nudzi się!

Gość właścicielka mieszadła
Nie dziwię się. Nuda, flaki z olejem, beznadziejne jak mało co. Ja miałam nieszczęście, że akurat jak szłam na konkurs języka polskiego w 8. klasie, to tematem przewodnim była wspaniała twórczosć sienkiewicza. Kiła i mogiła

Gość w głowie ci się pomieszało

Gość właścicielka mieszadła
ktoś pytał o szewców - miodzik; genialna ksiażka sklepy cynamonowe też były cudowne, tango

Nie ma co ukrywać, kanon lektur jest chujowy. Lubię czytać z własnej nieprzymuszonej woli, często przy ciekawej książce spędzam niemal cały dzień. Ale jak trafi mi się takie za przeproszeniem kurestwo jak Lord Jim (tego akurat nie ma w kanonie-wybór kochanej pani profesor) to mnie szlak prędzej trafia niżbym miała to przeczytać. Z resztą szkoła zlewa na mój ulubiony gatunek literacki (fantastykę).

w szkole średniej przeczytała wszystkie lektury oprócz lorda jima bo akurat w bibliotece nie było, zresztą ja bardzo lubie czytać książki jeżeli chodzi o potop to spoko, ominęłam tylko kilka dłuższych opisów przyrody ;) a to czy potop lub inna książka jest fajna czy jest gównem (jak niektórzy określili) to można stwierdzić po przeczytaniu a nie po opinii pani od historii

Potop i cała reszta tej XIX literatury, jest tak skrzywiona i beznadziejna, że aż mdło sie robi, i jeszcze to określenie"ku pokrzepieniu serc" pseudopatriotyczne obrzydlistwo.

czy japowiedzialam ze tego nie czytalam bo pani od historii nie lubi tej ksiazki?:o ja tylko napisalam jakie zdanie ma historyczka na ten temat, w koncu ona najlepiej wie czy to co tam jest napisane czy to prawda:o jej zdanie jest takie ze gowno prawda, sienkiewicz za bardzo slodzil i pokazal polakow jako super bohaterow:o

Gość pytanie do fajnej madchen
Jestes pewna, ze czytalas "Zbrodnie i kare"? Stwierdzilas, ze nie masz pojecia, jakie ksiazki napisal Dostojewski, chodzilo ci o "jakakolwiek ksiazke Dostojewskiego" czy "jakiekolwiek inne ksiazki Dostojewskiego poza Z. i k."? Bardzo nielogicznie zbudowalas wypowiedz, popracuj nad tym, poki jeszcze jestes przed matura.

\"Potop\" jest świetną książką, warto ją przeczytać, chociaż grubość i ten początek mogą odstraszać...Fakt, jest przesłodzona, ale taka właśnie miała być...Sienkiewicz dobrze wiedział, co pisze:) Ogólnie przeczytałam większość lektur, ale przyznaję, że nie czytałam \"Konrada Wallenroda\" i \"Dziadów\" - nie wiem czemu ale wydaje mi się, że nie są to ciekawe książki :P

Gość Potop czytalam juz 3 razy
moja ulubiona czesc Trylogii ;) Ale rozumie, ze moze sie komus nie podobac. Ja nie moglam przetrawic Lalki ;) Moze ogladnij film?

Mimo że lubię czytać nigdy nie przeczytałam Potopu a jestem studentką i na maturze miałam tylko jedną 4+ i same 5 ^_^ Nie lubię książek Sienkiewicza. Traktuje się je w Polsce jak książki historyczne i wielkie dzieła, a są zwykłymi powieściami przygodowymi średniej jakości. Tyle w nich prawdy historycznej co w Supermenie :P Mistrz i Małgorzata, Zbrodnia i Kara czy dzieła Shakespeara to są świetne książki o niebo lepsze niż wypociny Sienkiewicza. Więcej powinno być takich lektór, może wtedy więcej ludzi w Polsce by lubiło czytać.

Gość a ja wole naszego Sienkiewicza
od dziel Shakespeare'a ;) Kwestia gustu ;) Chcociaz uwazam, ze powinnismy byc dumni z naszych osiagniec, a nie opluwac je, wywyzszajac osiagniecia obcych :P No ale to ja ;)

Nie wywyższam nic dlatego że jest obce, po prostu jest lepsze. I każdy poważny znawca literatóry zgodzi się że Shakespear pisał dużo lepiej niż Sienkiewicz. Nie mówię że książki Henryka S. są beznadziejne i nie warte czytania, ale denerwuje mnie że w naszym kraju robi się z niego mistrza pióra a z jego książek wielkie dzieła tylko dlatego że pisał o Polsce w dobrym (i przesłodzonym) świetle. A przez czytanie jego ogromnych (i dla większości nudnych) tomisk dzieci zniechęcają siędo czytania.

Ja POTOP przeczytalam w ciagu dwoch dni. Ta ksiaza strasznie mnie wciagnela. Podobnie, jak ktos pisal wyzej, z trudem przebrnelam przez Lalke

tak ejstem pewna ze przeczytalam zbrodnie i kare, jako jedyna w klasie:o ja wole ksiazki gdzie jest jest cos fajnego, ciekawego, jakis motyw a potop to flaki z olejem lalki tez nie przeczytalam, omawialismy na lekcji i jest dla mnie straaasznie nudna ja nie czytam ksiazek jak jakis oszolom, jak mam ochote to siegne i cos przeczytam:) nie lubie jak mam z gory powiedziane ze to i to musze przeczytac

fajna, skąd możesz wiedzieć, że \"Lalka\" jest nudna, skoro jej nie czytałaś? Ja mogę tak obrzydzić uczniom lekturę, że nawet zachwyceni wymiękają :classic_cool: Kwestia podejścia.