Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licealistka34

Boze nie dam rady tego Potopu przeczytac

Polecane posty

ja zapowiadam sprawdziany miesiąc przed albo 3 tygodnie wcześniej i często przekładam, jak widzę, co się dzieje w dzienniku (np. 2 sprawdziany ze ścisłych przedmiotów) prac domowych prawie nie zadaję, z polskiego to nie ma sensu w dobie internetu :O no ale każdy nauczyciel ma swoje metody, jest PSO (przedmiotowy system oceniania) i nauczyciel musi się tego trzymać, czyli ma napisane ile i jakich sprawdzianów może zrobić w ciągu tygodnia - u nas nie więcej niż 3 z co najmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem

aha i skoro program ejst taki przeciazony to chyab o tej porze licealisci powinni sie uczyc albo przynajmniej przygotowac sie do snu zeby miec sily na nastepny dzien :P

ellinka nie wiem jak bylo kiedys wiec nie moge tego za bardzo porownac;) choc babka z polaka mowila ze za jej czasow mature to z palcem w dupie sie zdawalo, materialu bylo mniej, itp:) nie wiem gdzie jest prawda:)

ni i nie wspomne ze skoro masz 3 sprawdziany godzinne w dniu to jest to niezgodne z regulaminem- po prostu idzcie do wychowawcy i powiedzcie o problemie.

za jej czasow? moze w latach 60,70. wymagania powinny rosnac a nie malec z czasem...

ja mam jeszcze ferie wiec nie marwt sie;) oj u mnie tak nie ma nauczyciele z wyprzedzeniem tylko 2 tygodniowym wpisuja sprawdziany z komentarzem - zebym byla pierwsza:o tak samo dla mnie smieszne to ejst ze np przed dluzszym wolnym tak jak teraz ferie, mialam 4 sprawdziany:o choc moga byc tylko 3:o bo nauczyciele chca robic zeby sobie na ferie sprawdzac:/ przed swietami to mialam 4 duze i kilka kartkowek:/ super nie?:o w jednym tygodniu i zapowiedziane tydzien przed babka od polaka to taka cwana ze daje nam prace do napisania we wtorek a mamy przyniesc w czwartek:o 2 popoludnia na napisanie, gdzie normalnie ejst tydzien, inne klasy maja po 2 tygodnie:o lektury to w takim tempie robimy ze az sie dziwie ze jestem na bierzaca naprawde, w ciagu poprzednich ferii mielismy przeczytac lalke i 2 jeszcze inne lektury, a jak? jedna rano, druga popludniu a trzecia do poduszki, fajnie ze nic mi sie mylic nie bedzie i w ogole:/

ja jakoś nie narzekałam publicznie, że miałam do czytania lektury, których nawet nie było w żadnym obowiązującym spisie, a dodała je nasza polonistka, bo byliśmy klasą humanistyczną i chwała jej za to a teraz? ze łzami w oczach pół klasy siedziało, jak podyktowałam, że mają chyba 6 lektur na ROK (słownie: jedną w pierwszym półroczu, "Quo vadis") i poleźli na skargę do dyrektora :O smarkacze

w naszym PSO 2 tygodnie to jest czas normalny, więc nie wiem o co "kaman", chyba że u was sa inne przepisy w dokumentach

praca z polskiego to nie ejst jakis wyczyn ze nie mozna jej w 2,3 godz napisac. zreszta na maturze tez piszesz i masz jeszcze mniej czasu ...

ja nic nie chce mowic i chodzic nauczyciele u mnie w szkole w wiekszosci sa tak msciwi ze szok sama babka od matmy powiedziala ze ona sobie upatrzy jedna osobe i jej bedzie szpile co chwile wbijac, po 2 miesiacach zmienia osobe i sie od nowa zaczyna babka od francuskiego to w ogole damulka, chodzace cudo, na wszystkich patrzy z gory wiecie ile do niej chodzilam zeby mi ocene wstawila za prace? miesiac:o za kazdym razem prosilam i mowila ze na nastepnej lekcji juz bedzie wpisane, gowno bylo a nie wpisane, przyszlam z mama wtedy sie tlumaczyla ze ona czasu nie ma:o u mnie w szkole wicedyrektorka jest tylko zeby sie usmiechac, nic wiecej dyrektorka nie ma czasu dla uczniow bo ona ciagle cos podpisuje pedagog to w ogole laska sobie przychodzi do szkoly na godzinie co drugi dzien i nic nie robi:o i do kogo mamy sie zwrocic o pomoc?:o wychowawca to gorzej niz my sie zachowuje, babka ma 30lat ale takie numery odwala ze szok

to dlaczego jest uznane ze masz tydzien na napisanie?:) ja mialam w 1.klasie liceum 18lektur, plus mniejsze opowiadania, jakies wiersze do analizy, itp w 2. klasie bylo lektur 20 plus tak samo wiersze, itp teraz mam mniej bo moze z 13...

mściwość nauczycieli to jedno, wpieniające zachowanie i olewatorstwo większości uczniów to drugie, nicnierobienie dyrekcji i pozostałych pedagogów to trzecie, a dokumenty to czwarte byłby cyrk, jakby wizytacja się zwaliła i przeryła każdy dokumencik, łącznie z kartkówkami :classic_cool: byłoby pozamiatane

poza tym nauczyciel ma 2 tygodnie na psrawdzenie sprawdzianow z tego co mi wiadomo jedynie babka od polaka i matmy sie wywiazuje babka od historii - miesiac to minimalnie babka od francuskiego - zapomina ze byl sprawdzian wiec ponad miesiac trzeba czekac babka od biologii - nigdy nie wiem jaka punktacja, nie wiem za co dostaje punkty, raz siostry klasa powiedziala ze chce widziec punktacje a wiecie co ta im odpowiedziala?:) - chcecie wojny to bedziecie ja mieli:o mojej klasie babka od bioli nie sprawdzila spr bo polecenia skrotami pisalismy:o choc sama mowi zeby pisac bo tak jest szybciej:o

Gość łojejej
a ja uwielbiałam potop. Po Zbrodni i Karze, Potop był druga moją ulubioną lekturą. Niestety z braku czasu przeczytalam tylko dwa tomy:(

Gość a mnie ciekawi jakie
lektury teraz chcieliby czytac licealisci( oprócz Mistrza i małgorzaty i Zbrodni i kary - bo to juz bylo wymienione) Jestem z pokolenia wychowanego na Sienkiewiczu, ale rozumiem, ze gusta sie zmieniaja w zaleznosci od czasow w jakich sie zyje, a i wiekszego wyboru. Mozecie podac swoje typy?

moje typy? moralnosc pani dulskiej - swietna ksiazula granica, dzuma, szewcy, krzyzacy, ludzie bezdomni, chlopi - to sa moje typy:D:P

Gość niezbytwazne
Jeny przecież przeczytanie lektury nie jest takie straszne, zastanów się, są o wiele straszniejsze rzeczy :/

ale kto mowi ze to straszne?:) to jest nudne i dlatego duzo osob tego nie robi:) choc szczerze powiedziawszy zazwyczaj jak czytam to zatrzymuje sie na chwile i wyobrazam sobie jak to wyglada przeczytawszy jakis opis, jak moze dana postac wygladac, itp:) ksiazka na pewno jest lespza niz film bo dziala na wyobraznie:)

ja bym dodala obowiazkowo "nowy wspanialy swiat" za moich czasow byla nadprogramowa. a i milosc w czasach zarazy :D

ahh jeszcze ania z zielonego wzgorza, mi bardzo sie podobala:) wiem ze to nie do liceum taka ksiazka ale jest super:) ahh zapomnialabym ejsczze -cudzoziemka:)

Gość Laliitaaaa
ja tez tego nie przeczytalam:) oraz wiele innych lektur

Gość licealistka34
Hmm,o ile moge cos powiedziec to poki co jestem na 313 stronie Potopu,ale dopiero pierwszego tomu...eh,czytalam o czym pisaliscie i jesli moge wtracic swoje zdanie to tak:jestem na biol-chemie,godzin w tygodniu mam 38,wracam kazdego dnia o 16,30:)moj dzien wyglada ze wracam,jem obiad w pospiechu,robie lekcje i ucze sie..nigdy nie koncze wczesniej niz o 1;) ale do rzeczy ,ja jestem przeciw maturze z matematyki dlaczego z 3 przyczyn,po pierwsze nie kazdy jest dobry z matmy,moze ktos sie ze mna klocic ale jak ktos jest na humanie,ma w tygodniu 4 historie i 2 wosy (albo i wiecej zalezy od szkoly i klasy) i ktos mu dowali 4 godziny matmy,ktorej nierozumie,nie lapie to wspolczucia:( po drugie nauczyciele nie umieją tlumaczyc matematyki,mysla ze to dla wszystkich latwe i przyjemne.Moja matematyczka to najgorsza jedza,wredna baba ktora sie cieszy jak pol klasy dostaje paly,tacy ludzie w ogole w szkole nie powinni byc...

wiecie co u mnie w 1klasie zrobili? na pierwsze polrocze dokladnie 15osob mialo laczki z matmy, klasa liczyla 24osoby:o tematy byly dosc przyjemne choc trudne w drugim polroczu dowalili nam 4 godziny matmy i tyle samo osob zagrozonych jakos sie wybronili, choc 2 osoby nie zdaly matme mozna by zdawac na maturze ale gdyby byla sama logika raz sie babki pytalam w gimnazjum po co sie uczymy sinusow, itp odpowiedziala ze jak dom bede sobie budowac to sobie kat oblicze:o

matma powinna byc na maturze a to ze mamy zlych anuczycieli od tego przedmiotu to inna sprawa...:o

no zgodze sie ze nauczyciele nie umieja uczyc:) wychodza z zalozenia ze sami rozumieja wiec jaki to dla nas problem:(

Gość madchen pare razy mnie
a kuku madchen! Matematyka dobrze cwiczy umysl, więc niech sobie będzie. Szachy zreszta tez cwiczą

Gość licealistka34
fajna w ktorej jestes klasie??