Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hfdjhgkfjhg

kupilam wczoraj pange dziecku i miała pełno osci!!dobrze ze

Polecane posty

Gość hfdjhgkfjhg

sama je karmiłam i zauwazyłam bo czesto je sam!!!

A ja właśnie dziś na obiad jadłam pangę i ani jednej ości nie znalazłam:)

Gość ...skaza...
Do zbiorników z pangą dolewa się mocz - szybciej rosną. Nie tknęłabym tej ryby.

We Francji kilogram przeciętnej ryby kosztuje 20 EUR. Panga jest o połowę tańsza. U nas panga jest po około 16 zł, a w Wietnamie po 1,5 EUR. Jeden z największych wietnamskich pośredników w handlu pangą zarabia miesięcznie 450 tys EUR. Tak, pół miliona euro co miesiąc. Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

Gość ggggggggggggggggg
moze dali ci inna rybe a nie pange?

Gość Wronka02
Ja to się boję córce dawać rybę własnie ze względu na ości, chociaż ma 15 miesięcy. Wolę dać jej łososia z warzywami Menu Smakosza, przynajmniej wiem, że na nic dziwnego tam nie trafi

Gość szeroki-uśmiech
A od kiedy ten łosoś? Smakuje twojej córeczce? ja jeszcze nie dawałam rybki, ale może wreszcie spróbuję

Gość maleszka22
Ja teraz często kupje swojejmu Mateuszkowi danie z Gerbera Jarzynki z rybką po grecku.Mozna podawac po 6 miesiacu życia.I synek bardzo chetnie i ze smakiem je to danie.Podajemu 2 razy w tygodniu.

Gość irydka
Losoś w warzywach Gerbera jest po 12 miesiącu, a rybka po grecku (też Gerbera) po 6 miesiacu