Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mateusz_pawlowski

przepisywanie dzialki - darowizna

Polecane posty

Gość mateusz_pawlowski

witam planuje sie wybudowac na dzialce ktora dostala moja zona od moich tescow. 2 lata temu oni uregulowali sprawy spadkowe i prawnie jest ich, kiedy tescie moga przepisac dzialke na moja zone? czy musza odczekac jakis czas by ja przepisac? i tu jest moje pytanie.

Gość 5lat...
wydaje mi sie trzeba 5lat czekać..

Gość mateusz_pawlowski
a czy moge juz zaczac budowe? a jak bym zmniejszyc ten czas to musialbym placic jakis podatek?

A cdo do przepisania działki.Jeśli wszystkie sprawy prawne ,spradkowe są zakończone to mozna przepisać działke jako darowizne w każdej chwili.

Gość mateusz pawlowski
czyli lepiej odczekac 5 lat i zrobic zapis tak?

Obecnie od darowizny jeśli w pierwszej grupie podatkowej nie ma podatku. Przynajmniej tyle dobrze z rządów Kaczyńskich :P Trzeba się śpieszyć, zanim się to zmieni ;) Płaci się tylko opłaty sądowe za wpisy różnorakie, opłata dla notariusza (warto sprawdzić kilku, a najlepiej znaleźć kogoś przez znajomych - ceny jakie wołają różnią się diametralnie!!) oraz w Urzędzie Skarbowym podatek za wzbogacenie się :D Czy cos musi minąć od spadku do darowizny to nie wiem, ale sądzę że nie.

Gość mateusz pawlowski
podsumowywujac: zeby zrobic zapis trzeba odczekac 5 lat zeby oddac/przyjac w darowiznie nieczeba czekac, ale mozemy sie spodziewac podatku. (link nie dziala)

\"możemy spodziewać się podatku\" - dobre :D Niestety, po Urzędzie Skarbowym mozna spodziewać się takich rzeczy :) Jestem po załatwianiu takiej w grudniu, więc mam na świeżo w miarę - wszystkie opłaty, wpisy, część dla siebie ORAZ PODATEK wylicza notariusz i on to wszędzie zgłasza, nie trzeba juz nigdzie biegać. (Przynajmniej tak zrobiła ta u której byliśmy) Jak z tym odczekiwaniem 5 lat to nie wiem, ale wydaje mi się to dziwne, najlepiej dopytaj w dziale darowizn swojego Urzędu Skarbowego. Jedyne 5 lat że trzeba zekać to mi się z zajęć z prawa na studiach czy juz sama nie wiem skąd kojarzy, że trzeba czekać, jeśli wykupujesz mieszkanie które po staremu dostałes od zakładu pray i chcesz je na wolnym rynku odsprzedac.

A jeśli chodzi o link to na Kafeterii nie działają linki mające przecinki lub średniki w środku. Skopiju ten link w całości jak jest do paska u góry, skasuj przerwę ze środka i daj Enter - powinno podziałać :)