Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M_O

KADRY, PŁACE, ZASIŁKI - CHĘTNIE POMOGĘ

Polecane posty

Gość rtyrtyt
Mam następujące pytanie. Mój pracodawca zgłasza do ZUS tylko minimalną pensję. Faktycznie zarabiam u niego więcej. Teraz jestem przerażona. Jeśli bowiem dostanę zasiłek w wysokości tej minimalnej kwoty, to nie będę w stanie utrzymać siebie i dziecka! Co można zrobić żebym dostała większą kwotę pieniędzy tytułem zasiłku?

Gość rtyrtyt
do góry

Gość rtyrtyt
do góry

Gość pytajacaaaaaaaa
zatrudnilam sie w 7miesiacu ciązy ale to tylko dlatego,ze ta prace mialam nagrana jeszcze przed zajsciem w ciaze a gdy zaszlam pracodawca nie mial nic przeciwko mojemu zatrudnieniu, pracowalam do konca ciazy pelne 2miesiace i po macierzynskim zamierzam wrocic do prac. urodzilam juz miesiac temu, pracodawca zlozyl wszytskie papiery do zus o macierzynski a oni wyznaczyli mu na przyszly tydzien komisje czy oby to nie jest jakas sciema o wyludzenie pieniedzy za macierzynski.. i teraz mam takie wlasnie pytanie jak to im udowodnic,że to nie sciema i czy ZUS moze nie wyplacic mi pieniedzy???

Gość kicińskaaa
mam pytanie odnosnie choroby, moge?:) Nie jestem w ciazy, zaznaczam. Chodzi o to czy istnieje cos takiego jak 3mies.okres miedzy jedna choroba a druga, ktory wplywa na wysokosc podstawy obliczania chorobowego? Jesli chorowalo sie np. w lipcu i potem w pazdzierniku to od jakiej podstawy sie liczy chorobowe i jak sie oblicza te 3mies.pomiedzy?

We wrześniu straciłam prace, oczywiście poszłam jak większość na zasiłek chorobowy. Natomiast w tym tygodniu dowiedziałam się że jestem w ciąży. I co teraz...Czy mogę ciągnąć zwolnienie do końca ciąży i co dalej...Dodam żę na zasiłku zus jestem 65 dni i na inną chorobę.Bardzo prosze o pomoc

chciałabym zapytać czy moge wybrac urlop wychowawczy w częściach tzn przebywam obecnie na urlopie wychow do konca tego roku, od stycznia planuje powrót do pracy ale zastawiam sie czy np jesli stwierdze po kilku m-cach pracy ze moje miejsce jest przy mojej córeczce to czy bede mogła wrócic na urlop wychowawczy? tym samym czy ktos mógłby mi wyjaśnić co dokładnie oznacza wybrac urlop wychow w czesciach tzn: cały okres to 3 lata (ja złożyłam juz 1 wniosek na 4 m-ce, i przykładowo złoże kolejne 4 wnioski np po 6 m-cy to łącznie 2 lata i 4 m-ce czy to oznacza ze pozostałe 8 mcy tego urlopu przepadnie tak??? prosze o odpowiedź

Gość sandra1611
Cześć. Chciała bym się dowiedzieć czy pracując w systemie dwu zmianowym i wracając do pracy po macierzyńskim , mogę sie starać o pracę na jedną zmianę ( czy to jest dobra wola pracodawcy czy jest jakiś przepis).

Gość kadry
urlop wychowawczy nalezy sie TYLKO osobie zatrudnionej ze stażem pracy min 6miesiecy pytająccccca - zus sprawdzi czy rzeczysicei tam pracowałaś to ich prawo jeśli sa listy obecnosci z Twoim podpisem, dokumenty które podpisałaś itp to nic ci nei zrobią ale jeśli stwierdzą ze pracowałąś fikcyjnie czyli byłaś zatrudniona ale tylko na papierze i nei wyknywałaś pracy to moze nei wypłącić zasiłku macierzyńskiego kicińska - to zalezy bo musi minać 90 dni i dopiero po tym naliczamy od nowa podstawe zasiłkową czyli jak byłaś na l4 np 30 lipca a potem np 10 października to wtedy przyjmuje się tą samą podstawę jaka była w lipcu sylwus232 rozumeim, że masz L4 ale na inną chorobę wiec teraz idź do gina i kolejne zowlneinie neich wystawi z kodem B (ciąza) i mozesz ciagnąć to zwolnienie 100% płatne do konca ciąży monika519 - urlop wychowawczy mozesz wziąsć w 4 częsciach a w przepisach nei ejst określone że ta reszta przepada ale czy nei lepiej dla ciebie i pracodawcy wziąść np odrauz na rok i po roku stwierdzisz czy lepiej w domu czy chcesz do pracy a wychowawczy mozesz przerwać w każdym momencie i pracodawca musi cie przyjać spowrotem sandra1611- raczej jets to dobra wola pracodawcy bo eni ma takeigo przepisu ale nei mozesz pracoac w nocy i w nadgodzinach chyab ze wyrażasz na to zgodę . Wg nowych przepisów mozesz też skrócić wymiar etatu i przejść np. na 3/4

Gość veronika paskalska
Witam, w tym roku wykorzystałam już prawie cały limit 182 dni zasiłku chorobowego. Czy gdybym skorzystała ze zwolnienie na dziecko pod koniec roku to czy w styczniu otworzę nowy okres zasiłkowy? Chcę się zwolnić z pracy, ale mam 3 miesięczny okres wypowiedzenia, z którego nie chce zrezygnować. Nie mogę jednak wrócić juz do pracy.

Gość Nie wiedząća
Proszę o odpowiedz w mojej sprawie! Byłam zatrudniona na czas określony i zaszłam w ciazę przed jej zakończeniem.Umowę mam przedłużoną do końca porodu.Wiem,ze bede dostawać przez 3 mc od ZUS pieniażki bo maciezynskie mi nie przysługuje.Tylko nie wiem czy ja sama mam ich zawiadomić jak urodze,jak to wogóle wyglada formalnie. Będę bardzo wdzieczna za odpowiedz!

Gość sandra 1611
Dzięki za wyjaśnienie . Czy przejście na 3/4 wiążę się z obniżeniem pensji.( chyba tak)

witam, z góry dziękuje za poprzednia odpowiedź mam jeszcze jedno pytanie, czy przebywając obecnie na url wychow przysługują mi bony świąteczne bożónarodzeniowe z funduszu socjalnego? w styczniu br urodziłam córeczke, po macierzynskim wybrałam swój urlop bieżący jak i zaległy, a od sierpnia przebywam na url wychow, (jestem pracownikiem samorządowym) czy moge sie starac o bony swiateczne?

Gość asicaG
hej po macierzyńskim została przedłuzona mi umowa i wróciłam do pracy. umowa na 1/2 etatu 652 zł.(wcześniej też taką miałam ale rozliczałam sie z szefem po swojemu) lepszy rydz niż nic. dziecko ma rok,i moje pytanie czy w tej chwili moge skorzystac z urlopu wychowawczego? jak to wygląda? czy należą się jakieś fundusze z tego tytułu?

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Gość martika311
Witam!chciałam się Pani poradzić!Otóż miałam wychowawczy do końca lutego 2010 płatny.I teraz przedłużałam do tego lutego bo w październiku mi się kończyło i miałam przedłużyć do tego lutego.I teraz przyszła mi decyzja ze nie zostanie przedłużony wychowawczy bo przekracza dochód na jedna osobę 670 zl.A w maju będę rodzic drugie dziecko,co by pani poradziła w tej sytuacji co zrobić.Umowa na czas nie okreslony .Proszę o szybka odpowiedz!!!Pozdrawiam!

Gość Dominika80
Martika ja to radzę Ci tak (ja tak zrobiłam też będę w maju rodzić 2 dziecko) napisz wniosek do kadr o skrócenie urlopu wychowawczego robisz to na 30 dni przed planowanym terminem powrotu ;) kp mówi że można przerwać urlop wychowawczy w każdej chwili na 30 dni wcześniej i wtedy pracodawca musi się zgodzić na twój powrót , i w dniu kiedy masz przyjść do pracy wyślij l4 wtedy będziesz miała wypłacony zasiłek chorobowy z podstawy jaka masz na umowie o pracę ;) oczywiście możesz wcześniej wysłac do kadr zaświadczenie że jesteś w ciąży a po porodzie będzie Ci się należał urlop macierzyński, wypoczynkowy i oczywiście urlop wychowawczy ;)

Gość martika311
Dzięki za poradę,chyba będę musiala tak zrobić.A jeszcze jedno pytanko np.teraz bede miala te wynagrodzenie 1200 zl ta średnia krajowa,a wcześniej mialm 900,to oni ta średnia obliczają z tych wszystkich miesięcy czy z ostatniego miesiąca tego bieżącego.Chodzi mi o to ze ze zwolnienia jest 100% płacone.Pozdrawim!

Gość Dominika80
Martika obecnie średnia krajowa wynosi ok. 1267zł brutto od nowego roku będzie wynosiła ponad 1300 zł więc pracodawca musi ci zapłacić z tej podstawy po podwyżce tak mówi prawo pracy, ja na twoim miejscu to jak najszybciej złożyłabym wniosek o powrót do pracy u pracodawcy;) każdy miesiąc to kasa dla Ciebie ktoś pytał o bony na wychowawczym oczywiście przysługują pracownikowi;)

Gość mozna tak
Czy mogę przenieść niewykorzystany urlop -11 dni z tego roku- na następny (rodzę podobno 26 grudnia) i moglłbym uwzględnić w swoim podaniu przyznanie dodatkowych 2 tyg urlopu macierzyńskiego (jak urodzę w grudniu) czy dotyczy to tylko Pań rodzących w 2010r ?? Dzięki za odp. :)

Gość mozna tak
i pytankodot urlopu wychowawczego: Ustawa nie przewiduje świadczeń pieniężnych dla osób wychowujących dzieci. Dla osób, które ze względu na kryterium dochodowe się do tego kwalifikują, przysługuje dodatek do zasiłku rodzinnego. Jak sie wylicza te kryterium dochodowe?:moja+meza wyplata :3osoby czy moj dochod sie nie wlicza

Gość beatka466
Mam pytanie. W tym roku byłam ponad 35 dni na L-4 , były to zwolnienia po ok. 12-14 dni i w każde ze zwolnień wchodziły weekendy, w mojej firmie te dni nie są nie płatne, czy to jest normalne, bo słyszałam, że w innych firmach soboty i niedziele są wliczane w L-4

Gość blue_sky8
Witam, Od 20 pażdziernika pracuje w pewnej firmie, umowa próbna skonczyła mi sie 31 grudnia, a kilka dni wczęsniej sknczyłam trzeci miesiać ciazy, z tego co wiem jestem juz prawnie chroniona, i oczywiście podpiszą dalej ze mną umowę, do dnia porodu, ale chciała bym wiedzieć jak to własnie jest z tą premią uznaniową??? na umowie mam 500 plus premia uznaniowa, zaraz mam podpisywać umowę i nie chce sie zrobić w jajo, mówia mi ze nawet na zwolnieniu zus wypłaca wszytko...ale czy napewno???

Gość aneczkaaaaaaaaaaa
Witamy! Bardzo, bardzo, bardzo prosimy o oddanie głosu na wirtualny pokój naszej córeczki Nikoli. Prosimy wejdź na poniższy link i zagłosuj! To zajmie Ci tylko 7 sekund, a dla nas Twój głos jest bardzo ważny! Pomóżcie każdy głos jest bardzo WAŻNY! Wszystkie razem pozwolą nam osiągnąć wysokie miejsce w rankingu! Prosimy zagłosuj! http://www.akademiatroskliwejmamy.pl/konkurs/pokoj/10098 Dziękujemy!!!

Pytanko z urlopem W tej chwili wybieram urlop za 2009 wypoczynkowy 23 dni wlasnie mi zostaly...jest to po macierzynskim..potem wezme 2 dni opieki na 2010 rok chyba moge. I tu pytanie czy moge wybrac urlop za 2010 rok czyli 26 dni zaraz na poczatku roku czy pracodawca moze mi odmowic udzielenia tego urlopu????????? Urlop wychowawczy dopiero chce wypisac na 2 tygodnie przed koncem urlopu mojego tylko kiedy?; wiem ,ze nie moge dac go wreczajac prosbe o urlop na 2010. A jezeli na 2 dni przed skonczeniem starego urlopu za 2009 przyjdzie odpowiedz ze nie udziela mi urlopu na 2010 to co z wychowwczym ..poniez=waz nie zostanie zachowany 2 tygodniowy okres.

Pytano odnośnie drugiej ciaży w trakcie trwania urlopu wychowawczego: do pażdziernika 2010 r. mam urlop wychowawczy, czy jeżeli zaszłabym w ciążę i urodziła po tym urlopie (grudzień, styczeń...)to od listopada (po ustaniu urlopu wychowawczego) mogłabym wziac zwolnienie z kodem B i dostawac pieniażki, czy musze jakis czas przepracować...?z góry dziekuje za odpowiedź

Gość kkkkkaarol
mam pytanie o wychowawczy. przebywałam na urlopie wychowawczym i gdy zaszłam w druga ciążę za rada kolezanki napisałam do mojego zakładu pracy pismo o przerwanie wychowawczego, jednakże pracodawca zaczął mi robić problemy z powrotem do pracy ( do tej pory pracowałam jako prac. biurowy a zaproponowano mi stanowisko na produkcji) nie zgodziłam się oczywiście na niższe stanowisko a następnie przedstawiłam zaśw. że jestem w ciąży a w dniu w którym wedle złożonego przeze mnie wniosku powinnam była rozpocząć pracę dostarczyłam L4 z kodem B. Zwolnienie miałam od 09.11.2009 a nadal nie otrzymałam wypłaconego wynagrodzenia. moja firma zatrudnia ponad 20 osób więc sama wypłaca chorobowe, kadrowa kwestionuje moje prawo do płatnego chorobowego ale na piśmie nic nie otrzymałam. co mogę zrobić w takiej sytuacji??

Gość Dominika80
zgłoś to do inspekcji pracy w twoim regionie, niech zrobią kontrolę bo tak nie powinno być ja też mam podobna sytuacje do twojej tez przerwałam urlop wychowawczy ale mój zakład pracy wywiązuje sie terminowo z wynagrodzeniami;)

Gość kkkkkaarol
no juz zgłosiłam do inspekcji i dostałam pisemna odpowiedź że zakład powinien uznac moje prawo do zasiłku chorobowego, rozmawiałam tez telefonicznie z inspektorem który był na kontroli w mojej firmie i powiedział że jeśli zakład nadal będzie się upierał przy niewypłaceniu chorobowego to pozostaje mi tylko Sąd Pracy. do tej pory łudziłam się że w końcu mi wypłaca ale teraz widze że chyba faktycznie pozostaje mi tylko droga sądowa :( wszyscy wokól dziwią sie że mój zakład takie problemy robi. ta firma zatrudnia prawie 300 osób i to właściwie "państwo w państwie". takie numery już tam odchodziły że szkoda słów, a praw pracownika nie respektuje się zupełnie. cztery zimy spędziłam w nieogrzewanym pomieszczeniu pełnym nieszczelnych okien które miało pełnić funkcję sekretariatu. To właśnie z powodu tego pomieszczenia miałam w poprzedniej ciąży problemy z nerkami. Najbardziej przeraża mnie to że firma miała już mnóstwo spraw w sądzie pracy, skarg do inspekcji a jakoś nic sobie z tego nie robi. jak zaszłam w pierwsza ciąże to dopiero poczułam wdzieczność pracodawcy za wszystkie niepłacone godziny nadliczbowe i zimy spezone w kostnicy.

Wioletto, bardzo proszę o pomoc. Jestem w ciąży na zwolnieniu, proszę pomóż mi jak oni liczą wypłaty. Dodam, że byłam w listopadzie na zwolnieniu. Wypłata jedna 200 zł, kolejna 400 zł mniej. Nie wiem jak to sprawdzic. Jestem zaniepokojona bo oni się bardzo często mylą