Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M_O

KADRY, PŁACE, ZASIŁKI - CHĘTNIE POMOGĘ

Polecane posty

Gość Andziaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mama pytająca - Twojemu mężowi należy się 2 dni na dziecko. Ja też jestem na wychowawczym a mój mąż korzystał z tego urlopu.

Mam pytanie do M_O..Z dniem porodu rozwiaze mi sie umowa.Z tego co wiem to pomimo tego bedzie mi przyslugiwal urlop macierzynski z ZUS.Ale moj pracodawca chce abym wrocila do pracy tzn.chce mnie zatrudnic ponownie i czy w takim przypadku jest jakas mozliwosc skrocenia urlopu macierzynskiego lub podjecie pracy np.na umowe zlecenie???Czy bedac na macierzynskim musze odsiedziec swoje i dopiero po jego skonczeniu zatrudnic sie ponownie w firmie???I jeszcze jedno pytanie.W ciagu jakiego czasu musze zglosic do ZUS narodzenie dziecka w celu uzyskania urlopu macierzynskiego ??

Gość glesgi
Mam pytanie do M_O. Obecnie przebywam na wychowawczym do 14 kwietnia 2009. Po zakonczeniu nie zmierzam wracac do swojej firmy. Moje pytanie brzmi : czy mogę złozyć wypowiedzenie umowy z zachowaniem 3 mc okresu wypowiedzenia na wychowawczym tak aby ostatni dzień wychowawczego był zarazem ostatnim dniem pracy w tej firmie?

Gość bianetka
Mam pytanie do M_O : Od ok. Półtora roku tj. od czerwca 2007 do pażdziernika 2008 pracowałam na umowe zlecenie. Wcześniej pracowałam na 1/2 etatu. Jestem w 30 tygodniu ciąży zarejestrowałam się na bezrobocie na początku grudnia ale niestety bez prawa do zasiłku ponieważ nie zarabiałam na umowe zlecenie 1126zł miesięcznie. Mój mąż pracuje na umowe o pracę i umowe zlecenie w jednym zakładzie pracy. Mamy już jedno dziecko w wieku 9 lat ale nasze zarobki przekraczały kwotę starania się o zasiłek rodzinny. Mam pytanie czy mogę starać się o jakąś zapomogę z MOPS i czy kiedy urodzę dziecko będę mogła starać się o zasiłek rodzinny? A co z moim macierzyńskim? Z bezrobocia podobno mi nie przysługuje. Mój mąż zarabia 930,54 na umowe o prace a na umowe zlecenie 869,40. Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuje.

Gość rrrrrrrrrrratujjjjjjjjjjjjjjjj
M O wróć, jesteś Nam potrzebna!!!

Gość egeria
witam mam przedłużoną a umowę o prace do dnia porodu. Potem jak rozumiem będę otrzymywała zasiłek macierzyński (już jako bezrobotna). mam pytanie idąc do lekarza potrzebuje miec co miesiąc wbitą pieczątkę od pracodawcy, gdzie ja mam się udac w takim przypadku?, kto mi ma podbijać legitymację ubezpieczeniową? z góry dziekuje za pomoc

Gość lili2412
Witam mam ważne pytanie!!!!! od 29styczna 2009 jestem na chorobowym ze względu na ciąże, 1 miesiąc chorobowego wypłaci mi pracodawca do ręki a resztę bedzie płacił zus, dlatego chciałabym aby zus przelewał mi ta kase na konto mojego przyszłego męża, czy jest taka mozliwość i jak mam to zrobić co i gdzie dostarczyć , czy nap jakies upoważnienie? Z góry dziękuje za odpowiedzi

hej dziewczyny. wracam z pomocą :) mama pytajaca - jak najbardziej. podstawa prawna art. 188 KP Myszka 1982 tak. macierzynski wyplaci ci zus - dokladnie. Mozesz skrocic macierzynski, ale reszte macierzynskiego musi przejac na siebie twoj maz - po wykorzystaniu co najmniej 14 tygodni art. 180 § 5 k.p wtedy Twoj maz ma do wykorzystania 6 tygodni. Dokumenty zloz jak najszybciej w zus. Wtedy szybciej bedziesz miala wyplacany zasilek. NMozesz podjac zatrudnienie na podst umowy cywilnoprawnej i pelnych skladkach glesgi jak najbardziej. Tylko pamietaj, ze musi byc 3 pelne miesiace. Wiec jesli zlozysz np dzis czyli 17 lutego to wypowiedzenienie liczy sie: caly marzec, caly kwiecien, caly maj. I zakonczy sie 31 maja 2009r. bianetka niestety co do MOPS ci nie pomoge bo nie znam sie na ich przepisach. Jezeli nie masz zatrudnienia to nie przysluguje ci z zus macierzynski. egeria do dnia porodu jestes pracownikiem i obowiazek potwierdzenia zatrudnienia ma nadal pracodawca. lili2412 musisz zlozyc pismo w zus, ze prosisz o przekazywanie chorobowego na ontoi z dokladnym okresleniem nr konta. jednak musicie byc wspolwlascicielami konta. na konto wylacznie meza zus nie bedzie przekazywal.

Gość Michał25
Czesc mam do Ciebie pytanie odnosnie zasiłku dla bezrobotnych .Wiem że w ciagu 18 miesiecy musi być przepracowane 12 miesiecy zeby dostac kuronia. W zwiazku z tym moje pyt. 0D pazniernika 2007 DO lipca 2008 pracowałem w firmie X pozniej od konca lipca do teraz pracuje w firmie Y. PRZERWA MIEDZY ZATRUDNIENIEM W FIRMIE X I Y wyniosiła rozwne 2 tyg . Rozwiazanie z firma X było za porozumieniem stron. Mam prawo do zasiłjku?

Gość egeria
dziekuje za odp.M_O i jeszcze jedno, a po porodzie, kiedy umowa z pracodawcą wygaśnie to gdzie mam się udac po pieczątkę lub zaświadczenie do legitymacji ubezpieczeniowej ?

Michal z ta przerwa to raczej zalecam kontakt z Twoim Urzedem Pracy. Duzo tez zalezy w jaki sposob zostanie rozwiazana umowa o prace z pracodawca Y. egeria Po zakończeniu wypłaty zasiłku macierzyńskiego należy zgłosic się do urzedu pracy i zarejestrować. Musisz mieć ze sobą następujące dokumenty: -zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania zasiłku macierzynskiegi, - zaświadczenie z ZUS o przebiegu zwolnienia lekarskiego, - swiadectwa pracy wszystkie, - swiadectwa szkolne powyżej podstawówki, Jeśli w ciągu ostatnich 18 miesiecy bedziesz miala 12 miesiecy pracy- do tego okresu wlicza sie okres zwolnienie lekarskiego i byłas zatrudniona na umowe o prace za conajmniej minimalne wynagrodzenie brutto to przysługuje Ci zasiłek dla bezrobotnych wtedy bedziesz objeta ubezpieczeniem

Gość bezradna07
Witam! Mam gorącą prośbę.... M_O prosze o podpowiedź i z góry dziekuję za pomoc. Pracuje w firmie zatrudniającej 10 pracowników, mój pracodawca chce złożyć mi wypowiedzenie (nie z mojej winy a z winy złej sytuacji na rynku)...troszku mnie to podłamało ale chciałabym znać swoje prawa. Czy należy mi sie odprawa, ile dodatkowego urlopu, ekwiwalent za niewykorzystany urlop czy wyśle mnie na przymósowy?????prosze o pomoc - czego mam sie spodziewac. Serdecznie pozdrawiam

bezradana wszystko zalezy jaka masz umowe o prace. Napisz jaka dokladnie to powiem ci co i jak.

Gość bezradna07
umowa o pracę na czas nieokreślony.... pracuje u tego pracodawcy niepełne dwa lata. Bardzo dziekuje za pomoc

Pracuję na umowę o pracę na czas nieokreślony już 2 lata i chciałabym wiedzieć w jakiej wysokości otrzymam zasiłek macierzyński? Czy to będzie taka sama kwota jak moja wypłata?

Hally - rodzaj umowy nie ma tutaj zadnego znaczenia. Macierzynski liczony jest ze sredniej z 12 ostatnich miesiecy. Jednak brutto bedzie umniejszony o skladki czyli 13,71%. Wiec teoretycznie jest to 100 proc wynagrodzenia ale kwota do wyplaty bedzie sie roznila.

Czyli dostanę więcej? Bo teraz mam więcej potrącane niż te 13% jak piszesz, czy też może od tego co teraz dastaję będę miała potrącone jeszcze te 13%?

dajmy na to, ze srednia z 12 miesiecy brutto wyjdzie Ci 2000 zł. Wtedy tak sie ustala dzienna podst do macierzynskiego: 2000 - 13,71% = 1725,80 /30 = 57,23 zl. To jest stawka za 1 dzien. I mnozy sie to razy ilosc dni w miesiacu, na ktorym bedziesz na macierzynskim

O kurcze, czyli dostanę o jakieś 250zł mniej!!!!!! Dlaczego mam dostać mniej pensji, to niesprawiedliwe! Dziękuję bardzo za pomoc :)

I to jest wlasnie zludne 100% wynagrodzenia na chorobowym w ciazy i macierzynskim :)

Gość moma
Witaj M.O. potrzebuję twojej pomocy. Otóż w styczniu moja umowa została przedłużona do dnia porodu, jestem teraz w 32tc. Czy będę miała możliwość pójścia na urlop macierzyński, a później wychowawczy, czy tylko będzie mi sie należał zasiłek macierzyński z zus? Umowę miałam na czas określony. I rozumiem, ze po porodzie mam dostarczyć akt urodzenia dziecka do firmy?

Gość do moma
Tylko zasiłek macierzyński, bowiem od dnia porodu nie będziesz już pracownikiem.

Gość nie wiem79
ja tez mam pytanie. otoz zlozylam wypowiedzenie z pracy ( 3 miesiace) czy w tym czasie moge zlozyc wniosek o urlop wychowawczy do konca okresu wypowiedzenia?

Gość moma
To wobec tego mam sie po porodzie zarejestrować w urzędzie pracy?

moma Twoja umowa zostanie rozwiazana z dniem porodu. Wowczas pracodawca wystawi swiadectwo pracy i wyplate zasilku macierzynskiego przejmie ZUS. Wychowawczy Ci sie nie bedzie nalezal bo to uprawnienie pracownicze a Ty juz nie bedziesz pracownikiem. Po ustaniu zasilku macierzynskiego musisz zarejestrowac sie w UP jesli nie znajdziesz pracy. nie wiem79 a czy przysluguje Ci urlop wychowawczy? jesli tak i pracodawca wyrazi zgode to jak najbardziej

Gość nie wiem79
tak przysluguje mi rlop wychowawczy mam roczne dziecko. ale to praodawca musi wyrazic zgode na urlop wychowawczy?

nie wiem 79 musisz wystapic z wnioskiem na conajniej 2 tyg przez rozpoczeciem urlopu wychowawczego. To jest warunek udzielenia. A nie masz innej opcji? np zalegly urlop? masz 2 dni opieki nad dzieckiem.

Gość moma
Bardzo ci dziękuję za odpowiedź. :)

super :) mam nadzieję, że będziesz mogła mi pomóc :) jestem studentką, nie pracuję i we wrześniu urodzę dziecko. mój mąż pracuje na umowę o pracę. mi nie przysługuje urlop macierzyński - w związku z tym istnieje możliwość, że ten urlop może wziąć mój mąż? jeżeli nie, to ile dni wolnego będzie miał po urodzeniu dziecka z tytułu opieki nad nami? z góry dziękuję za pomoc :)

Wg mnie nie bedzie mogl pojsc na macierzynski. Zgodnie z przepisami jest wymóg wykorzystania przez matkę co najmniej 14 tygodni urlopu przed rezygnacją z reszty urlopu i objecia go przez ojca dziecka. W twoim przypadku ojciec nie może skorzystać z urlopu macierzyńskiego, gdyż nie przysługuje on tobie. Moze wystapic do zakladu pracy o 2 dni urlopu z tyt urodzenia dziecka i 2 dni z art. 188 KP.