Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niuł brend

kto hoduje/sadzi z pestek jakies egzotyczne roslinki?

Polecane posty

Gość specu
Będę jeszcze próbował hodować brzoskwinię z pestki :) ciekawe czy coś wyrośnie

A my,parę dni temu,daliśmy pestki liczi do ziemi.Ciekawe,czy wyrośnie coś z tego........ Ktoś się pytał,czy moczyłam pestki brzoskwini przed posadzeniem do ziemi.Otóż,nie!:P Daliśmy,podlewaliśmy i wyrosło drzewko.Owoc,z którego pochodzi pestka,musi być dojrzały.:) Mamy posadzone(ale to na działce)melony i papaję. W zeszłym roku mieliśmy kilka melonów i jedną papaję.:D

Gość specu
Ja też posadziłem pestkę liczi i miałem ją około miesiąca w ziemi i nic nie wyrosło a później przeczytałem, że z liczi to musi być pestka bezpośrednio z owcu dana i nie można jej suszyć bo szybko traci zdolność do kiełkowania a moja suszyła się bardzo długo :(

Gość specu
Marketa a nie rozbijałaś pestki z brzoskwini młotkiem? bo ja gdzieś czytałem, że by rozbić młotkiem.

Gość specu
A co do liczi jeszcze to na wykiełkowanie czeka się podobno około 2 miesięcy. Powodzenia w hodowli życzę :)

Nie,nie była rozbijana.Ona sama się otworzy w ziemi.:) Kruca,czyli z moich liczi nic nie będzie.:( Całą zimę je trzymałam,tzn.pestki,w kuchennej szafce.Zapomniałam całkiem o nich.....Pare dni temu dopiero dałam do ziemi.:( No,nic.......Jak nic nie wykiełkuje,to kupię owoc liczi zaraz pesteczkę do ziemi!:D

Gość specu
Przynajmniej nie będziesz później rozczarowana po wielu tygodniach czekania tak jak ja, już niecierpliwie czekałem z myślą, że lada dzień może coś się pojawia tu zonk. Odkopałem pestkę i faktycznie nic, jak ją posadziłem pomarszczoną, taka pozostała :)

Czyli,czekamy!:D Może jednak coś wykiełkuje.Podlewam obficie wodą........Jeśli nie to trudno.Będziemy próbować dalej.:) Dobrze,ze napisałeś o tym.Faktycznie,nie będę się czuła rozczarowana jeśli nic nie wykiełkuje. Dzisiaj kopałam w mniej egzotycznych krzaczkach,a mianowicie:w truskawkach.Niektóre już kwitną.Teraz trzeba tylko słoneczka.W razie potrzeby,podleję sobie.:)

Gość ja po torbie pestek dyni
sadze naprawde egzotyczne kapany. Przepraszam za offtop :classic_cool:

No cóż........Dynia też jest z egzotycznych.Tylko,że tak się zadomowiła u nas,że uważamy,że jest "nasza".:D Dynia------->pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Ojczyzną dyni zwyczajnej (kabaczki) jest Meksyk, a olbrzymiej Peru. Ja dyni nie sadzę.Kiedyś sadziłam kabaczki,ale też zaprzestałam. Nawet cukinii nie mam.:(

Gość specu
A ja się zastanawiam nad wyhodowaniem arbuza. Ciekawe, czy doczekałbym się owocu...:)

A mnie wczoraj zmotywowal Wasz topic i kupilam z allegro mandarynke, taka zeby miala owoce :) a do tegowrzucilam do ziemi kilka pestek cytrynki :)

Gość mi powyrastały arbuzy z pestek
tylko do wysokości około 5 cm,dużooo ich było ,niestety nagle oklapły i ani jedna roslina się nie uchowała:(

Gość specu
Może w złych warunkach były. Czytałem, że korzenie takich roślin są bardzo rozległe i potrzebuje dużo słońca i temperatura najniższa to 18 stopni a najwyższa 35.

Gość milosniczka roslinek
Ja mam dwie mandarynki i cytrynke wsadzone z pestek, mandarynki maja pol metra wlasnie zaczely kwitnac ich kwiatki przepieknie pachna, jedna ma juz nawet owoce takie milimetro we ale ma, cytrynka niedawno wyrosla.Ja hoduje je w specjalnej ziemi do cytruskow i dwa razy w tygodniu podlewam specjalna odzywka, teraz planuje przesadzic mandarynki w wieksze doniczki, bo co roku potrzebuja wiekszej.Rosna sobie w najbardziej naslonecznionym pokoju aha i co drugi dzien zraszam im listki woda,to wazne w okresie od maja do wrzesnia jak jest cieplo i duzo sloneczka.

Gość specu
To masz fajnie :)

mi powyrastały arbuzy z pestek------------->ja miałam to samo z melonami w zeszłym roku.Miałam sadzonek mnóstwo,najpierw kilka \"padło\"jeszcze zanim przesadziłam do ziemi,na działce.A później,to szkoda słów.......:( Tylko chyba ze cztery zostały,ale parę melonow było.:) Ja myślę,że arbuz też by wyrósł.Skoro mnie się udało melony wyhodować.........? milosniczka roslinek---------->ile czekałaś lat,żeby Ci mandarynka zakwitła? Ja mam mandarynkę wyhodowaną z pestki,ma chyba z pięć lat i wcale nie zanosi się na to,aby chciała zakwitnąć.:(

Moje,mandarynka i cytryna,stoją na balkonie.Zostawiam je teraz juz nawet na noc.Do niedawna wracały do domu,wystawiałam je tylko,jak było słonce. milosniczka roslinek--------->a Ty,cały Boży rok trzymasz te swoje drzewka w pokoju?Nie dajesz ich gdzies indziej w zimie?Wtedy mają wypoczywac.:)

Gość Skaiva
a ja zasadziłam kiedyś z pestkę pomarańczy. O dziwo wykiełkowało i hodowałam pomarańczę przez 10 lat, aż wyrosło spore drzewko. Potem tylko zaczęło z niewiadomych powodów więdnąć ;( chyba dlatego że trzeba było go gdzieś podciąć aby moglo zaowocować, a ja nie wiedziałam jak...

Gość specu
Skaiva ale mi się nie wydaje, że zwiędło dlatego, że nie było podcięte bo przecież w naturze jak na dziko rosną takie rośliny to nikt ich nie podcina a rosną wiele lat i mają owoce.

Gość specu
Możecie mi doradzić jak często podlewać np. cytrynę albo pomarańczę (oczywiście pestki) bo coś nie chcą mi kiełkować :( Może źle podlewam

Gość specu
Wreszcie coś mi wykiełkowało - to kiwi! :D Byłem zdziwiony bo wszędzie czytałem, że czeka się około 3 miesięcy na wykiełkowanie a ja czekałem tylko półtora miesiąca :)

Gość specu
Wykiełkował mi również grejpfrut ale jeszcze liści nie ma :) Oprócz tego mam jeszcze arbuza no i oczywiście kiwi - sztuk 3. Ale kiwi ma fajne listki :) A co tam u was? Macie coś nowego?

Gość bartek802
Ja mam 2 cytryny po 4 cm wyhodowane z pestkii jedną mandarynkę 1.5 cm. Mandarynka nie wiem czemu nie rośnie ma tylko 1-ego liścia :( Za to cytrynki śmigają :D

Gość Diaboliczna
zna ktoś może stronę gdzie tanio można kupić owocujące sadzonki??? z góry dziękuję;) Po wielu latach prób poddałam się.

Gość Arletka22
Więc ja się również pochwalę swoimi roślinkami. Otóż posiadam w swojej kolekcji Mandarynkę (Clementynkę), Limę Meksykańską, Lumię, 2 drzewka pomarańczy (odm. Naveliana i Sanguinello), 3 cytryny, ananasa, awokado i kawę :) Drzewka cytrusowe wszystkie szlachetne owocujące zakupione w stronie internetowej na stronie www.naszecytrusy.pl . Niestety przez zimę straciłam grejpfruta czerwonego, 2 kalamondyny i kumquata.

Ja mam trzy drzewka grejpfrutowe- mają już po 90 cm., nie przycinam, mają kolce, są piękne ;) I pięknie pachną kiedy się szarpnie za listki. Jedno z nich przynajmniej będę musiała przesadzić na działkę... próbował ktoś z Was to robić? Wyhodowana w domu roślinka przeżyje na zewnątrz? Kwitły dwa z nich raz, w drugim roku, od tamtej pory- nic. Czym się muszę pochwalić- udało mi się pokonać przędziorka! A już moje \"maleństwa\" spisałam na straty. Które z tych wymienianych przez Was (kiwi, liczi, czy inne) wygląda dekoracyjnie?

Gość specu
Pomóżcie, u mnie w doniczce u kiwi pojawiły się jakieś muszki, które latają i chyba ich larwy. Co mam zrobić, polecacie jakiś środek może na to?

Gość Pozdro600.
Hodował ktoś może papryczki chili? Bo mam w domu na stanie i tak myśle żeby zasadzić.:-)