Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona mama...

prosze o rade !! moje dziecko nie chce jesc...

Polecane posty

Gość zmartwiona mama...

mój synek ma 5 mies i wg norm podawanych w ksiazakch itp powinien jesc 180 ml co 6 godzin (oczywiscie mniej wicej nie trzymam sie tych zasad jakos bardzo) a on przesypia całą noc tzn budzi sie dopiero o 8 rano i powienin byc przeciez mocno glodny, szyuje mu wiec 180 ml mleka z kaszka (ale taką zadka tą kaszke robie) on zjada tylko 100, czasem 120 nastepny posilek troszke wiecej ale juz nastepne dwa bardzo malo tak 80 ml . razem powienien jesc 720 ml a jak obliczylam zjada tylko ok 450 ml.... martwie sie bardzo i nie wiem co z tym zrobic.... jak sobie radzilyscie z dziecmi neijadkami???

Gość nioe trzymaj sie norm
ksiażkowych zje mało to następny raz zje wiecej ...ja sie z tej histerii leczyłam rok i sama jestem wsciekła na siebie ... teraz moj syn ma 5 lat i je tyle ile chce i co chce

A jak przybiera na wadze ? Co mowi lekarz ? Bo jeżeli dobrze to wiadać tyle potrzebuje...Niedługo będzie czas wprowadzania nowych rzeczy i może wtedy się "rozkręci" :) Pozdrawiam

Gość nie trzymaj sie norm
tak !I Wcale sie nie wymadrzam ...jednak rozmowa z jednym z lekarzy dopiero otworzyla mi oczy ...jeśli nie karmisz piersią tylko mlekiem to wiadomo ,ze bedzie przesypiał noc ... Nie martw sie -bo dla dziecka najlepsza mama to szcześliwa mama :D

Gość zmartwiona mama...
dziekuje za wypowiedzi, nie trzymam sie scisle tych norm, jednak martwie sie bo gdyby jadl o 30 czy nawet 50 ml mniej nie marwilabym sie ale czesto zdarza sie ze je nawet o 100 ml mniej :( robilam mu tez zupke wiele razy raz tylko zjadl ladnie a tak to prawie wcale .... jedyne co ladnie je to deserki ale przeicez same deserki to za malo :( a co do wagi to wazy okolo 6,5 kg za malo to nie jest ale od tygodnia malo je i na pewno odbije sie to na jego wadze za jakis czas...

Moj skrzat dopóki nie skończył roku ani razu nie wypił 180 ml mleka czy kaszki. A jak miał 5 miesięcy to 120 to był max. Nigdy się tym jakoś nie przejmowałam, ładnie przybierał na wadze. Teraz też jest różnie z jedzeniem, czasami je sporo, czasami na nic nie ma ochoty. To tak jak ja :-) więc go do niczego nie zmuszam.

Gość nie trzymaj sie norm
a mówiłas o tym lekarzowi? musisz jeszcze wiedziec ,że dzieci tak około 5-9 m-ca maja tendencje do anemizowania sie ..wtedy z pewnoscia dostaniesz jakis preparat dla dziecka 🖐️

Gość zmartwiona mama...
oliwio dziekuje za pocieszenie :) jednak moj synek raczej dobrze nei przybiera na wadze (na siatce centylowej jego waga plasuje sie na samym dole normy dla chlopców w 5 mies) gdyby przybieral dobrze a wadze nie martwilabym sie :(

Gość zmartwiona mama...
lekarz na ostatnim szczepieniu nie mial zastrzezen do jego wagi, mowil zeby sie nie martwic jak sie o to zapytalam ( tylko ze wtedy jeszcze jadl w miare normalnie) ..

Gość zmartwiona mama...
miki mamo syenk nie chce tak jesc od tygodnia, w tej konkretnej sprawie nei radzilam sie ... czy moze to byc spowodowane ze ząbki mu wychodzic beda?? nie wiem czy beda tak tylko podejrzewam bo wskazuje na to jego zachowanei np mocno sie slini, i strasznie gryzie swoje raczki ... ale jak sprawdzalam lyzeczka jescze zabków nie slychac

to może byc przyczyna- zabkowanie to takie dziwne zjawisko- i na wszystko może mieć wpływ- nawet dziecko pupe może mieć odparzona od tego - ale musisz poradzic sie lekarza - skoro malo je to moze posilki powinny byc bardziej kaloryczne? moja mala swego czasy malo jadla i zamiast mleka musiala jeśc kleik i kaszki

szczerze mówiąc moja pierwsza myśl to były właśnie ząbki- małego mogą boleć dziąsełka i dlatego dłuższe ssanie butli sprawia mu ból- podobno niektóre dzieci mają odwrotnie...Jednak jeżeli ten zanik apetutu nastapił w sumie nagle warto pokazać małego lekarzowi..

Gość ani ja ani wczesniej moja mama
nie przejmowalysmy sie tak jakimis odgornymi normami :D Ja bylam kiedys niejadkiem, teraz mi sie odwrocilo. Moje dzieci tez nie lubia jesc :D Jedza kiedy sa glodne, spia, kiedy maja ochote... Nie lubie regul i zycia wg nich ;)

Gość zmartwiona mama...
dziekuje dziewczyny :) miki mama to ma sens ze dluzsze ssanie sprawai mu ból bo on pije i nagle przestaje, jak reka odjal, a gdy probuje mu jeszcze dac to sie wygina i placze,...

Gość zmartwiona mama...
ike z ta pupą tez by sie zgadzalo.. bo pomimi tego ze bardzo czesto zminaim mu pieluszki i jeszcze kazdorazowo smaruje sudocremem i tak ma odparzone ... a skąd slyszalysce o ty odperzeniu pupy i o tym ze jak dlugo ssie to bolą dziąsla?? od lekarza??

ja tak- tak jak mowię swego czasu przechodziłam to samo- byłam u ekarki i ona mi powiedziała że mała może malo pije mleka bo zeby będą szły- no i fakt za tydzień wylazły tylko moja dostala cos ok 4 miesiąca te zeby- o tej pupie tez mi mówiła- to stara doswiadczona pediatra- więc jej wierze ;)

Gość zmartwiona mama...
dziekuje Ike :) a mam pytanko do ciebie .. o co chodzi z tymi kaszkami bananowymi? czemu nei ????

moja mała zle reagowala na kaszke bananową - zawsze dobrze spała w nocy- a jak dawałam kasze bananową i banany- budziła mi się co pół godziny- przestałam dawać - jak reka odjoł

Gość zmartwiona mama...
aha, to faktycznie nei :) dziekuje za wypowiedzi :) pomogly mi no i troche uspokoily :)

Główka do góry :) Na ząbki maśc najlepiej sprawic i chłodzic gryzaki, u nas pomagało, przynajmniej troszkę :) Życzę dużo cierpliwości :)

z ta pupa to rzeczywiscie prawda! moja mala nigdy nie byla odparzona, az tu nagle odparzenie ktore ciagnelo sie miesiac i po niczym nie chcialo zejsc... no i wyszly zabki! pediatra tez mi powiedzial ze niektore dzieci tak maja przy zabkowaniu

Gość szukająca_pomocy
witam wszystkich.ciesze się ze znalazłam to forum bo mam nadzieję ze ktos moze mi pomoc.otóż chodzi o mojego 3 letniego synka.martwie się okropnie bo on nie chce jeśc cieplych posiłków.zreszta on wogole nie wiele je.najbardziej martwi mnie to ze kiedy przychodzi pora obiadu on sie chowa nie chce jesc.niz kompltenie,zadnej zupy,mieska ani czegolwiek innego.juz kilka razy miłał spory niedobór żelaza a ja juz sama nie wiem co zrobić zeby zaczal jesć.pomózcie mi proszę.

Gość Kasia i Piotrek
ll

Gość Kasia i Piotrek
Mój synek obecnie ma 20 m-cy i też nic nie chce jeść,kompletnie nie ma odruchu otwierania buzi do jezenia,na widok łyżeczki mówi nie i zaciska zęby,tak jest od zawsze,wybrzydzał nawet gdy by ł na piersi,np.płakał z głodu a przystawiany wyginał sie do ucieczki,krzyczał,zaciskał buzię..... To jest straszne,nigdy nie wiem co dziecku podac zeby mu posmakowało...lubi tylkko chrupki i popcorn Tez ma niskie żelazo-ostatnio 44-bardzo się o niego martwie,jest szczuplutki,waży tylko 11,500kg,od 3 miesięcy nie przybył na wadze,chociaz gdy był na piersi był pulchniutki.Problemy rozpoczęły się wraz z rozszerzeniem diety..... Nie mam już do niego siły ani cierpliwości,pediatra mówi mi-niejadek będzie niejadkiem-tylko jak tu życ? O wyjezdzie na więcej niz 3-4 godziny nie ma mowy,bo kończy się tak ze im więcej atrakcji,nowych miejsc tym gorzej przekonac go by wziął cokolwiek do ust. Synek bardzo dużo pije,myślę ze w ten sposób oszukuje żołądek,gdy próbuję w połowie zabrac mu butelkę jest wielki krzyk,musi wypic do końca. Zazdroszcze mamom których dzieci ładnie jedzą,gdyby moje takie było chyba czułabym jakbym nie miała dziecka..bo to jest mój ogromny problem On nie lubi niczego,często bardzo coś chce a gdy już ma to w buzi,wypluwa z obrzydzeniem czasem myśle ze może gdy synek pójdzie za rok do przedszkola to tam nauczy się jeść,w grupie tam przecież nikt go nie będzie prosił ani zabawiał jak mama przy jedzeniu Pozdarwiam wszystkie mamy niejadków,trzymajmy .kciuki za nasze dzieci zeby nam wkońcu z tego kiedys wyrosły....:).

Gość hub
moaj tez tak jakos zaczela mniej jesc ok 5 miesciaca, mzoe zaczynaja sie wyrzynac zabki ...u mojej coreczki troche to trwalo...a je zupki? na wszelki wypadek zrob badanie moczu i morfologie

jestem mamą 3 latka, który też czasem ma kaprysy co do jedzenia ale ogólnie świetnie się rozwija i rośnie jak na drożdżach- moja rada- sama byłam strasznym niejadkiem i płakałam przy jedzeniu a cała rodzinka robiła cyrk aby mnie zabawiać i przemycić choć łyżeczkę. Postanowiłam, że ja tak nie bedę. Moje dziecko ma planowo 5 posiłków dziennie i przestrzegam w miarę aby były to stałe pory dnia. Jeśli nie chce śniadania to nie, wtedy je więcej na drugie lub na obiad. Zdarzają się dni, że chce tylko suchy chleb, albo same owoce i delikatną zupkę. Następnego dnia zjada obiad dwudaniowy albo prosi o dokładkę i jest ok. Polecam