Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matematyyyyyyyyka

Pomocyyyyyyy.liczby dziesietne, dzielenie. pomozecie?

Polecane posty

Gość matematyyyyyyyyka

mam pytanie na poziomie podstawowki [wstyyyyd], jutro mam kolo ze statystyki a zupelnie mi wypadlo z gowy jak sie dzieli liczbe dziesietna przez dziesietną :( a facet kaza tylko tak obliczac. np ---------------- 8,4 / 23,25 czy ktos z was wypisze mi rozwiazanie ?

Gość wesssuusjq
jak jest kiełbasa to niema chłopa, a jak jest chłop to oczy podbite

Gość matematyyyyyyyyka
blagam !!

Gość zdecydowanie jestem za
pomnóż razy 100, oblicz, podziel przez sto :P

gupota, sorry Licznik i mianownik pomnóż razy 100 i wyjdzie na to samo :)

ewentualnie sobie zapisz (84/10) / (2325/100) = (84/10) * (100/2325) = 8400/23250 = 840/2325 = 168/465

Gość matematyyyyyyyyka
on kaze recznie pod kreske, co ja poradze?? a wlasnie tego nie pamietam :/inaczej mi nie zaliczy :/

no dobrze, to napisz jeszcze czego z powyższysz odpowiedzi nie rozumiesz?

Pierwszą ważną rzeczą, którą musimy zrobić, to przekształcenie dzielnika w liczbę naturalną. W tym celu mnożymy dzielną i dzielnik przez 10, 100 lub 1000, tak aby dzielnik nie był ułamkiem. Na przykład: 1,25 : 0,6 = 12,5 : 6 pomnożyliśmy dzielną i dzielnik przez 10 4,869 : 1,25 = 486,9 : 125 pomnożyliśmy dzielną i dzielnik przez 100 Teraz można dopiero zaczynamy wykonywania działania pisemnie. Dzielenie wykonuje się podobnie jak w przypadku zwykłego dzielenia liczb naturalnych, stosując kilka dodatkowych zasad dotyczących przecinka: Jeżeli chcemy spisać pierwszą cyfrę po przecinku z dzielnej, musimy w wyniku najpierw postawić przecinek. W przypadku dzielenia ułamków dziesiętnych nie musimy godzić się na dzielenie z resztą, ponieważ stawiając w wyniku przecinek możemy dopisywać sobie zera do reszty i kontynuować wykonywanie działania. Pierwszy link w google leniwa babo :o http://www.krainaenea.pl/index.php?abc=4&s=1&r=3

Gość matematyyyyyyyyka
wiec ---------------------- 840 / 23250 i co teraz? ile razy 2 sie miesci w 8 ? wtedy nad kreska tyle razy ile sie miesci razy dwa - i zapisujemy pod 8 i odejmujemy ? i tak z kazda cyferką?

0,3612 _____ 840 2325 _____ 8400 -6975 _____ 1425 _____ 14250 -13950 _____ 300 _____ 3000 -2325 _____ 675 _____ 6750 itd.

Gość matematyyyyyyyyka
dzięki Wam bardzo jakos teraz dam radę :) pozdrowionka i jeszcze raz dzieki !! :*****