murb 157 Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, selkie napisał: Rozumiem, że czujesz przymus informowania mnie o swoich odczuciach. Przymus? Skąd. Absolutnie to żaden przymus. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
selkie 990 Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, murb napisał: Przymus? Skąd. Absolutnie to żaden przymus. Nie chce mi się kontynuować tego bezsensownego dialogu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 2 godziny temu 36 minut temu, Pokraka napisał: Romansow nie trawię to dobre dla 12 latek 🫣 Od romansu zaczęła się moja przygoda z czytaniem grubszych książek, bez przymusu i to dopiero w wieku 15 lat? A wszystko za sprawą J.Austen "Duma i uprzedzenie". Teraz co popadnie, byle tylko nie kryminał, s-f, Grochola czy inna D.Steel. Raz załapałam za harlekina żeby się przekonać, że nie było warto. Przeczytałam kilkadziesiąt stron i ooddałam właścicielce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 42 minuty temu, murb napisał: Odkryłam też, że im książka jest bardziej polecana i ma lepsze recenzje, tym trzeba ją omijać większym łukiem. i kolejne podobieństwo. Mam to samo. Dlatego nigdy nie pytam ludzi jaką książkę ( film) polecają. Mam ochotę na czytanie, szukam sama. Nigdy nie kończę czytać gdy mnie nudzi lub jest niezrozumiała. Pierwszy autor z brzegu- Lem Film avatar 3 razy próbowałam obejrzeć i super mi się przy nim spało Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1511 Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, Baba napisał: Od romansu zaczęła się moja przygoda z czytaniem grubszych książek, bez przymusu i to dopiero w wieku 15 lat? A wszystko za sprawą J.Austen "Duma i uprzedzenie". Teraz co popadnie, byle tylko nie kryminał, s-f, Grochola czy inna D.Steel. Raz załapałam za harlekina żeby się przekonać, że nie było warto. Przeczytałam kilkadziesiąt stron i ooddałam właścicielce. Teraz to czytam mniej niż bym chciała 🫣 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 48 minut temu, WiłaCzerwcowa napisał: Sagę o ludziach lodu kochałam Harlekiny podkradało się mamusi (które wciskały jej koleżanki), wybierając te "czerwone" (pikantniejsze) Czytałaś wszystkie? Pierwsza część była nawet interesująca, ale jak w/w chodziło mi o postać Tengela. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
selkie 990 Napisano 1 godzinę temu Ja lubię też dziwą, oniryczną fantastykę. Polecam Davida Mitchella. I ekranizację filmową "Atlasu chmur". Oczywiście poza fantasy też jest tego multum. Jak się zaczyna rozmowę o książkach, to wręcz mija się to z celem, bo człowiek nie wie nawet od czego zacząć ;) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1511 Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Baba napisał: i kolejne podobieństwo. Mam to samo. Dlatego nigdy nie pytam ludzi jaką książkę ( film) polecają. Mam ochotę na czytanie, szukam sama. Nigdy nie kończę czytać gdy mnie nudzi lub jest niezrozumiała. Pierwszy autor z brzegu- Lem Film avatar 3 razy próbowałam obejrzeć i super mi się przy nim spało Jak możesz pisać takie rzeczy? Przecież wszystkie jego książki są głęboko filozoficznie, przepełnione wiedzą o ludziach i świecie. 🥺 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
selkie 990 Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 minuty temu, Baba napisał: Czytałaś wszystkie? Pierwsza część była nawet interesująca, ale jak w/w chodziło mi o postać Tengela. Doczytałam do końca, ale im dalej w las, tym gorzej. Najlepszy jest pierwszy tomik, go pamiętam do tej pory. Chodzi o ich przodka Tengela Złego, czy tego Tengela dobrego z pierwszej części właśnie? Edytowano 1 godzinę temu przez selkie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 157 Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, selkie napisał: Nie chce mi się kontynuować tego bezsensownego dialogu. Jak dobrze wiesz, mi to zupełnie w niczym nie przeszkadza. Pogarda też mi nic nie robi. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1511 Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, selkie napisał: Ja lubię też dziwą, oniryczną fantastykę. Polecam Davida Mitchella. I ekranizację filmową "Atlasu chmur". Oczywiście poza fantasy też jest tego multum. Jak się zaczyna rozmowę o książkach, to wręcz mija się to z celem, bo człowiek nie wie nawet od czego zacząć Nie czytałam, ale widziałam 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Pokraka napisał: Teraz to czytam mniej niż bym chciała 🫣 Bo nie chcesz. Wolny czas wolisz przeznaczyć na coś innego. Myślę, że tak ma większość z nas. Kupiona książka może leżeć i kilka miesięcy. Poczeka cierpliwie aż ją zauważymy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 157 Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Pokraka napisał: Jak możesz pisać takie rzeczy? Przecież wszystkie jego książki są głęboko filozoficznie, przepełnione wiedzą o ludziach i świecie. 🥺 Przeczytałam tylko Bajki robotów. I obejrzałam Solaris. Z powodu Clooney'a. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 157 Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, Baba napisał: Bo nie chcesz. Wolny czas wolisz przeznaczyć na coś innego. Myślę, że tak ma większość z nas. Kupiona książka może leżeć i kilka miesięcy. Poczeka cierpliwie aż ją zauważymy Czytam ebooki. Mam całą bibliotekę przy sobie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Pokraka napisał: Jak możesz pisać takie rzeczy? Przecież wszystkie jego książki są głęboko filozoficznie, przepełnione wiedzą o ludziach i świecie. 🥺 Nie wiem o czym są wszystkie jego książki Wypożyczyłam jedną i szybko zatrybiłam, że pogubiłam się w tym jego świecie Pewno nie wypada napisać, że jest nudny, więc napiszę- niezrozumiały. I nudny 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, selkie napisał: Doczytałam do końca, ale im dalej w las, tym gorzej. Najlepszy jest pierwszy tomik, go pamiętam do tej pory. Chodzi o ich przodka Tengela Złego, czy tego Tengela dobrego z pierwszej części właśnie? Dobrego, z pierwszej książki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1511 Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Baba napisał: Bo nie chcesz. Wolny czas wolisz przeznaczyć na coś innego. Myślę, że tak ma większość z nas. Kupiona książka może leżeć i kilka miesięcy. Poczeka cierpliwie aż ją zauważymy Tak, mam szereg wymówek, dlaczego nie mogę a prawda jest taka, że lecę na łatwiznę i unikam wysiłku intelektualnego. 🫣 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, murb napisał: Czytam ebooki. Mam całą bibliotekę przy sobie. Nie. To nie ja. Jak se kartki poślinionym paluchem nie obrócę na drugą stronę, to jakbym nic nie czytała Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1511 Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, murb napisał: Przeczytałam tylko Bajki robotów. I obejrzałam Solaris. Z powodu Clooney'a. Mi się film nie podobał, a od Solaris wolę np Niezwyciężonego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 157 Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, Baba napisał: Nie. To nie ja. Jak se kartki poślinionym paluchem nie obrócę na drugą stronę, to jakbym nic nie czytała Kwestia przyzwyczajenia. Teraz mam czytnik, który podświetla ekran i mogę czytać nawet pod kołderką. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1511 Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Baba napisał: Nie wiem o czym są wszystkie jego książki Wypożyczyłam jedną i szybko zatrybiłam, że pogubiłam się w tym jego świecie Pewno nie wypada napisać, że jest nudny, więc napiszę- niezrozumiały. I nudny Jest trudny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
selkie 990 Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, Pokraka napisał: Nie czytałam, ale widziałam Uwielbiam ten film. Jest tak dobry, że może zastąpić książkę właściwie. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
selkie 990 Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, Baba napisał: Dobrego, z pierwszej książki A tak Może podziałać na wyobraźnię młodego dziewczęcia 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
selkie 990 Napisano 1 godzinę temu Jezu, też nie lubię Lema. Widocznie jestem za tępa, mogę się do tego przyznać 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Pokraka napisał: Tak, mam szereg wymówek, dlaczego nie mogę a prawda jest taka, że lecę na łatwiznę i unikam wysiłku intelektualnego. 🫣 Wiesz dlaczego tak napisałam? Bo moja pracująca zawodowo mama kochała robić 2 rzeczy. Czytać książki i gotować. No i wiesz, nie każda książka jest wydaniem Mensa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, selkie napisał: A tak Może podziałać na wyobraźnię młodego dziewczęcia Żeby tylko młodego 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 70 Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, murb napisał: Kwestia przyzwyczajenia. Teraz mam czytnik, który podświetla ekran i mogę czytać nawet pod kołderką. Pod kołderką u mnie nie przejdzie. Stary pomyśli, że muszę podświetlić żeby to to znaleźć. Obrazi się Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1511 Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, selkie napisał: Jezu, też nie lubię Lema. Widocznie jestem za tępa, mogę się do tego przyznać Nie Jestem jedyna na forum? 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
selkie 990 Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Baba napisał: Żeby tylko młodego Masz rację - dziewczęcia w każdym wieku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1511 Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, Baba napisał: Wiesz dlaczego tak napisałam? Bo moja pracująca zawodowo mama kochała robić 2 rzeczy. Czytać książki i gotować. No i wiesz, nie każda książka jest wydaniem Mensa A mi szkoda energii 🫣 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach