Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lukasek11

artroskopia kolana

Polecane posty

Cześć Właśnie dzisiaj umówiłem się na artroskopię kolana. Lekarz stwierdził, że prawdopodobnie mam zerwane więzadła (ACL), ale to jest raczej pewne bo stwierdził to już inny lekarz jakieś 10 lat temu :-) Mam pytanie : na czym polega artroskopia przy podejrzeniu ACL - w tym przypadku chodzi chyba o artroskopię diagnostyczną? Po jakim czasie, po tym zabiegu będę mógł chodzić - nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, a pytam bo chyba będę musiał wziąć parę dni wolnego w pracy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Gość montiff
Witaj! Nie wiadomo jakie zamiary ma twój doktor, powinien cię o tym poinformować. skoro tego nie uczynił to prawdopodobnie będzie to artroskopia diagnostyczna - wsadzą ci małe wzierniki w kolano i pooglądają w jakim jest stanie, mogą też częściowo oczyścić \" front robót\" z przerośniętej błony maziowej itp. Jak będzie na 100% wiadomo, ze masz zerwane ACL, lekarz powinien opowiedzieć ci o przebiegu i metodzie leczenia (z których ścięgien zamierza pobrać przeszczep, jaka metodą go ufiksować w kości piszczelowej, jakich materiałów zamierza użyć w tym celu). Po takim zabiegu (diagnostycznym) powinieneś wrócić do formy po około 2 tygodniach (może pojawić sie bolesność, obrzęk). Kiedy zapadnie decyzja o rekonstrukcji, sprawa będzie sie przedstawiała już inaczej. Po zabiegu przez około 6 tyg. będziesz chodził o kulach, może w stabilizatorze. Juz od pierwszego, drugiego tygodnia czeka cie rehabilitacja, dosyć intensywna, około 6-9 miesięcy. oczywiście do pracy możesz wrócić dużo wcześniej - jak wszystko pójdzie k, to już po miesiącu (niektorzy jeszcze wcześniej jeśli to praca np biurowa). Szczegóły rehabilitacji na http://www.centrum-synergia.pl/programy.html#Rekonstrukcja%20ACL%20i%20PCL