Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

arvena4

Kiedy zaczac gromadzic rzeczy dla malucha?

Polecane posty

obecnie jestem w 20 tygodniu. i zastanawialam sie kiedy zaczelyscie kupowac rzeczy dla malucha. lozeczko wozek, ubranka kosmetyki itp itd.

koncze 18 tc mam juz prawie wszystkie ciuszki, 2 reczniki do kapieli nie moglam sie powstrzymac :) na koniec kupie kosmetyki i lozeczko no i wozek :) mam juz wybrane jakie chce wiec nie zajmie mi to duzo czasu

ja ciuszki już mam.nie wyobrażam sobie biegania po sklepach w III trymestrze, w upał. Wolę wtedy leżeć do góry brzuchem i pić koktajl lodowy niż uganiać się za wyprawką ;)

ja pod wpływem impulsu kupowałam od samego początku drobiazgi, które mnie zauroczyły... resztę potrzebnych rzeczy na sam koniec ciąży:)

ja jestem w 21 tygodniu i nie mam nic. bede kupowac w 9tym miesaicu, zaczne od lozeczka i nosidelka, wozek kupie jak juz dzidzia bedzie na swiecie.

początek - wszystko ok - w 12 tyg jakieś skurcze - nagle ciąża zagrożona - i to nas wstrzymało z wszelkimi zakupami - może to głupie ale po cichu baliśmy się zapeszyć? nie wiem, ale wstrzymaliśmy się z zakupami. w 6 miesiącu już powoli zaczeliśmy kupować ubranka, w 8 wózek, łóżeczko i całą reszte.. gdyby nie te zawirowania na początku to może zaczelibyśmy kompetować wyprawke nieco wcześniej.. teraz juz wiem że częściej odwiedzałabym H&M i C&A bo jak nie potrzebujesz ubranek "na już" to można tą samą wyprawke skompletować za pół ceny..

ja jestem w 20 tym tygodniu i nic nie mam jeszcze i sie troche wlasnei boje, zeby nie zapeszyc i wogole. a nawet nie wiedzialbym od czego mam zaczac :(

z tymi ubrankami to tak, ze mam zielona, zolte, bezowe i biale :) takie ogolne, body, spiochy na noc czy kaftaniki. mam tez kilka welurowych body jak sie dowiem jaka plec to kupie cala reszte :)

ja sporo rzeczy kupiłam przez internet, ale z drugiej strony takie \"własnoręczne\" wybieranie i kupowanie ciuszków to duża przyjemność...

Boże ja mam tyle, że dla trojaczków by starczyło. Już się powstrzymuję i nic nie kupuję do ubrania, bo nie będę miała czasu tego pozakładać :(a to dopiero 17 tc :D

wiem wiem, ja sama z dziką rozkoszą bym juz kupowala, ale boje sie zapeszyc ;( znam takie sytuacje, nakupowali, nacieszyli sie a...dziecko nigdy tego nie ubralo ;( i co potem z tym robic? schowac?

ja miałam korbe na Kubusia Puchatka :D a że czasu miałam sporo to kupiłam firanke z kubusiem, przerobiłam ją na baldachim, a z materiału na zasłony + prześceradło bawełniane + watolina zrobiłam ochraniacz :D

boje sie jak np wczesniak sie urodzi?? a ja nic nie bede miala??? co ja wtedy zrobie?? na razie wszystko spoko rpzebiega i wogole. ale kto to wieco bedzie jutro. jakos nie potrafie ze zebrac, w sobie zeby nawet tylko 1 rzecz kupic. w sklepach cos zerken ale to tez tak nie pewnie :( i zazdrosze dziewczynom co juz kupuja i sie ciesza, bo ja ajkoc tak nie potrafie :(

Kup sobie ze 2 wyprawki na najmniejszy rozmiar i kłopot z głowy, jkby się dziecku spieszyło :-)

Za każdym razem kupuję rzeczy od samego początku ciąży i tak sukcesywnie, aż mam wszystko. Ani w IIItrymestrze nie chce mi się biegać po sklepach, ani tym bardziej po porodzie. Wolę poleżeć na tarasie do góry brzuchem :P

ja tam nie wierze w takie zapeszanie tesz mam cala mase tych ciuszkow, kupowalam w uk a tam pakowane np 10 body na krotki rekaw, 10 na dlugi,10 spiochow na noc. a tych welurowych pajacow co maja zakryte nozki i dlugi rekawe to mam chyba z 8 :) hehe czpeczki mam, rekawiczki niedrapki i inne bzdury zastanawiam sie tylko ile z tego moje dziecko wynosi... wszystko na rozmiar 62 mam tylko mam klopot ze sweterkami bo nie rozumiem dlaczego wszystkie sweterki dla nowordka maja kaptury :o bylo mi ciezko cos znalezc, mam tylko jeden i tez zielony :)

zabobony powstały żeby usprawiedliwić wysoki procent śmierci płodów i noworodków, stąd wymyślano niedorzeczne powiedzonka, jak nie noś łańcuszka bo się dziecku pępowina wokół szyi owinie albo noś kokaradkę przy wózku bo urok kto rzuci i rozum zabierze i tak dalej ;)Ja tam niczym się nie przejmuję, dla mnie zabobony to totalna głupota, wszystko da się wytłumaczyć medycznie. też plamiłam i miałam skurcze na początku, jak wiele innych kobieti jak wiele innych pewnie urodzę silne i zdrowe i wolę mieć je w co ubrać na tart :D

ja tez nei wierze w zadne zabobony a lancuszki czy wisiorki nosze prawktycznie codziennie i zmienaim na rozne :) tylko ja nawet nei wiem co mi jest potrzebne np na poczatek. chociaz kilka podstawowych rzeczy zeby ubrac dzieciorka.

Arvena, spójrz na allegro, wejdź w dział niemowląt i wpisz słowo wyprawkaw skład wchodzą zazwyczaj: kaftanik, czapeczka, śpiochy, body, niedrapkki, skarpetki.A najlepiej wejdź w google i wpisz: wyprawka do szpitalaznajdziesz sporo list tego, co musisz mieć, między innymi wymienione jest, że 2 czapeczki, kilka kaftaników i śpiochów albo body i spodenki, w zasadzie tym się kierowałam najpierw - kupowałam to, co będzie potrzebe jak będę musiała iść do szpitala. Torbę planuję spakować już w 7 miesiącu i będzie stała w przedpokoju. Na wszelki wypadek, żeby w razie czego tylko chwycić i wyjść.

ngLKa dzieki wielki zrobie tak. poszukam spisze sobei i kupie najpotrzebniejsze rzeczy tylko. a potem sie zobaczy.

łoł - toż ta lista chyba z minionego stulecia :D na co komu 50 tetry, albo kaftaniki? albo ręczniki z kapturkiem? moje Dziecię to jednak bidne było :(

Gość bardzo kochająca mama
Ja wszystko kupiłam jak dzidzia była na świecie. Jakoś dziwnie było mi kupować,jak dziecka jeszcze nie urodziłam... Teraz są takie czasy,że jak pieniądze są to w 1 dzień wszystko kupisz. :-)

Julka wlasnie nawet sobie wydrukowalam juz :) poszukam jeszcze w google i wogole zrobie liste i mam nadzieje ze chociaz te podstawowe rzeczy bede miec. nie wiem czemu ale strasznei sie tym stresuje, wogole nie ciesze :(

- ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek tetrowych) lub pieluchy jednorazoweBlondyno, SĄ jeszcze osoby używające tetry a pieluchy jednorazowe tylko na wyjście więc lista jak najbardziej na czasiegdyby była z poprzedniego stulecia to nawet info o jednorazowych by nie było

A kaftaniki to i ja zamierzam ubierać, bo stosunkowo łątwo się je zakłada i wiąże tylko z przodu lub boku.Ręcznik z kapturem już mam :D

o ile będziesz brać Pampersy to tetry aż tyle nie trzeba... kaftaniki mi się podwijały, uciekały, zdecydowanie wolę body.. ręcznik z kapturkiem starczy na ok 2 miesiące - ja brałam ogromny mięcitki ręcznik kąpielowy.. gruszka do noska to zupełna porażka - albo ja nie umiałam jej używać - u nas frida lub katarek... koszulka z rozcięciami - beznadzieja - mnie drażniła ta "klimatyzacja|" - zupełnie nie kobieca, psychicznie mnie normalnie dobijała... rękawiczek nie używałam bo mały je szybciej ściągał niż ja zakładałam... kołderka i podusia podobno są zakazane sla noworodka... prześcieradło miałam na początek jedno... przewijaka nie miałam - kuzynka miała i starczył jej na pół roku, potem bała się przewijać na nim synka taki był ruchliwy, ale niektore mamy chwalą.. tyle mojego "ale" :D za to polecam Wam maść Bephanten - jakoś jej na listach wyprawkowych nie spotykam a jest wspaniała..