Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Madchen

Czy teoretycznie potrafilibyście udzielić potrzebującemu pierwszej pomocy?

Polecane posty

Ciekawa jestem jak to jest u Was Jeśli o mnie chodzi przyznam się że ciężko byłoby mi w tej chwili pomóc w niespodziewanej sytuacji .. chyba czas odświeżyć wiedzę bo kiedyś miałam kurs a nawet dwa... ale to się zapomina.

teoretycznie tak, niedawno miałam kurs pierwszej pomocy ale jak na razie nie miałam okazji się sprawdzić i mam nadzieję, że nie będę musiała.

Gość szczeroścista
z bólem przyznaje - nie

Gość szczeroścista
niby o tym się ciągle mówi, ale nie mam zielonego pojęcia jak pomóc. niestety. pewnie próbowałabym - ale nic dobrego by z tego nie wyszło

Gość fdh hd
teoretycznie to tak cóż ciężkiego wykuć sie paru regółek i już gorzej z praktyką

jest jednak pare osób ale cos mi sie wydaje ze gdyby przeliczyc srednia z całej ludnosci to.. byłoby o wiele mizerniej. i to mnie przeraża (moja własna postawa też) kurcze może sie zaweźmiemy i cos z tym zadziałamy?! ( do tych do nie potrafią..)

Gość ta najgorsza..
teoretycznie tak i praktycznie tez. zdarzało mi się. na szczescie nic powaznego.

teoretycznie i praktycznie tak . Nie raz musiałam pomóc.

teoretycznie i praktycznie tak niestety, musiałam pomagac kilka razy do wtedy myślałam, że w takiej sytuacji spanikowałabym i nie potrafiłabym pomóc, ale w takich sytuacjach wyłącza mi się strach działam na zimno, ostrożnie, rozsądnie jednak nie podjęłabym się pewnie działania przy osobie, u której mogłabym podejrzewać naruszenie kręgosłupa bałabym się, że mogę taka osobą skrzywdzić

Tylko ktos, kto przeszedl dlugi i wyczerpujacy kurs pierwszej pomocy(z naciskiem na praktyke...) moze udzielic pomocy. W innym wypadku mozna tylko zaszkodzic(np. polamac zebra, doprowadzic do pekniecia pecherzykow plucnych). Dziwie sie, ze w szkolach nie sa obowiazkowe takie kursy...

u nas na kursie na prawko mówili, że lepiej komuś żebro złamać, ale być może życie uratować...

Gość ty5e6y35gt
coś tam mgliście pamiętam że jeden wdech i piętnaście skoków, coś w tym stylu :D

Teoretycznie bym potrafiła.Ale w praktyce wiem , że nie.Słaba baba jestem.Mdleję na widok krwi.Nożem sie skaleczę i ratować mnie trzeba.:-(

nie, to były dwa wdechy i 15 uciśnięć mostka, a teraz mówią, że lepiej jeden wdech, pięć uciśnięć

no tak ale to sama resuscytacja krążeniowo oddechowa. a cała reszta? poza tym ona nie zawsze jest tym co jest poszkodowanemu potrzebne. (Ja nawet nie mam apteczki w samochodzie.. )

Gość każdy tak ma
a ja bym się bała, że przez swoją niewiedzę mogę komuś zrobić krzywdę ...