Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja pierdze glosno i dlugo

Kto tak jak ja nienawidzi Paulo Coelho????

Polecane posty

Gość nic123
prosta, nieskomplikowana literatura dla mało wymagających ludzi szczególnie dla pokolenia gimnazjalnego

Gość no coz kazdy
ja nie mowie , że oni sa wybitni. Tylko ze maja cos ciekawego do przekazania ale nie ma przymusu czytania.

Gość faceci to...
Według mnie Coelho nie jest ani trochę odkrywczy. Wydaje się, że jego literatura rości sobie prawo do przedstawiania "prawdy przez duże P" i przez to staje się pretensjonalna. A przecież to o czym pisze Coelho jest widoczne w książkach innych autorów, a dla bardziej wnikliwego obserwatora - ogólnie w rzeczywistości jaka nas otacza...

A co mial Wharton do przekazania takiego wielkiego?

Gość faceci to...
Ptaska....

Gość kazdy ma prawo wyboru
kogo chce czytać i tyle. Jesli uwazacie , ze "Tato" Whartona to gówno ....to coz moge powiedzieć.

Niestety przeczytałam tylko "Dom na sekwanie" i to i tak nie do konca, i dla mnie byl straszny.. Ale nie wypowiadam sie, bo przeczytalam za malo z jego tworczosci. Ja kocham Steinbecka i Vonneguta, a ostatnio lubię Gavaldę (choc nie jest rownie ambitna), a o Coelho zdanie mam jakie mam. Ale mimo wszystko dobrze, ze jest, wazne, zeby dzieciaki czytaly cokolwiek.

Gość ja też nie kupuje paulo
Ptasiek Whartona, to w podstawówce była moja ulubiona.... Coelho wtedy nie było więc..... może po prostu każda ksiązka ma swój czas....

Gość nie zadzieraj tak nosa
nie musisz wyzywac od dzieciaków ludzi, ktorzy czytaja Coelho.

Ja jego nie czytałem, wiec nie będę się wypowiadał. Ale jest prosta metoda, którą w większości wypadków można zastosować z powodzeniem. Otóż zadać pyenie jak się dana książka ma do Dostojewskiego (można oczywiście porównywać do Flauberta, Gombrowicza /to trudniejsze/ ale Dostojewski to jest totalne constans, bo jak powiedział, chyba Cioran: po Szekspirze czy Dostojewskim nie możemy już być mędrcami) Zatem pytam się jak się ten Coelho ma do Dostojewskiego? I nie chodzi tu o to czy jest tak dobry, ale ile mu brakuje?

:) Ale ja mowie powaznie, dzieci w gimnazjum sie nim zaczytuja i w liceum tez. Coelho nie jest najambitniejszy niesttey, ale i tak dobrze, ze CI, ktorzy normalnie by zadnej ksiazki do reki nie wzieli, czytaja go.. bo lepiej, zeby czytali cokolwiek niz nie czytali nic.

"bo lepiej, zeby czytali cokolwiek niz nie czytali nic." Padłem.. :D Uwielbiam takie uogólnienia.. i nie powiem co sobie wyobraziłem. :D

W ramach czytani czegokolwiek, namawiam gimnazjalistki do czytania de Sade. Nie całości! Po prostu zaznaczm im wybrane fragmenty. Te które zaczynają łapać o co w tym chodzi, pilotuję literacko aż do liceum, gdzie gdy tylko osiągną wiek 16 lat (mów libertynizm jest mocno upozowany) defloruję :classic_cool:

Gość wiec czemu on jest popularny i
jego ksiazki??

Gość faceci to...
frk - a moze pilotuj na podstaiwe "Lolity" Nabokowa...:P

Lolita jest oczywiście w programie pilotażowym ale nie od razu. Nie chcę być dosłowny :classic_cool:

Gość faceci to...
Może kiedyś Wielki Coelho wytłumaczy Ci, dlaczego gusta różnych ludzi bywają inne.... a ja bym jego pisanie umiesciła w kategorii "Literatura komercyjna - ładnie przemielone recepty na życie"

Facet świnia - a o czym pomyslales? bo mimo wszystko, wydaje mi sie, ze lepiej, ze beda czytac cokolwiek, niz nie robic nic.

eee tam, fkr- lepiej żeby czytały niż, żeby testowały :P ja łyknełam "Pamietniki Fanny Hill" gdzieś w wieku 15 lat i nic złego z tego nie wynikło :P

Gość faceci to...
Nabakow tez nie był do konca dosłowny... nie wiadomo czy historia opisana w ksiazce była wymysłem wyobraznie gł bohatera czy prawdziwa "fikcja literacka"...

Gość Malvinkaa2
Coelho jest Ok czytalam pielgrzyma i ok

Nic złego nie wynikło a czy z dobrze wykonanej defloracji, wyniknie coś złego..? :classic_cool: dzięki mnie dziewczęta osiągają dojrzałość na dwóch polach jednocześnie! Literackim i erotyczno-emocjonalnym. To może nawet na 3 polach ;)

fkr- co złego? np. alimenty :P

bo tak to już jest z ludźmi jak coś jest mało znane i nie interesuje się tym wielu ludzi to wtedy jest to literatura z wyższej półki, ale jak już ktos odniesie sukces i jego książki czytają masy i się sprzedają to już komercja, chłam i wypociny jakieś...:o

luell - moze dlatego, ze wiekszosc ludzi jest przecietnie inteligemntnych? ;)

bo tak to już jest z ludźmi jak coś jest mało znane i nie interesuje się tym wielu ludzi to wtedy jest to literatura z wyższej półki :D :D :D jaaaaasssssssssssssneeee :D

generalnie chodziło mi o to, ze jakby nie był tak znany to nikt by się nie czepiał, wczesniej ktoś zarzucił, że czytanie "coelho" jest trendy i to główna przyczyna sięgania po jego książki

Ja nie lubię , nie lubie jego stylu i tego pseudointelektualnego nadęcia. No ale w pewnych sytuacjach taka literatura srednich lotów jest bardzo przydatna . Ja np. leżąc w szpitalu przeczytałam ze 3 jego książki. W sam raz żeby zająć czymś myśli , kiedy stan naszego ducha nie pozwala sie skupić na czymś bardziej lotnym.

...co nie zmieniłoby wartości jego książek powtarzam poczytajcie ze zrozumieniem Dostojewskiego i potem bawic się w krytyków literackich to że nam się coś podoba/nie podoba nie jest miernikiem wartości

No to porównując Dostojewskiego do Coelho :D , nadala twierdzę , że Coelho wypada blado. Ale nie o to chodzi , tego nie da sie porównać , bo to rzeczy z różnych pólek. To tak jakby porównywać Dodę do Velvet underground.