Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

IKSIK80

alergia raz jeszcze

Polecane posty

Witam. Dziewczyny poradzcie cos bo od porad lekarzy (kazdy mowi co innego) boli mnie juz glowa. Moj problem polega na tym, ze moj 10 miesieczny syn od 1,5 miesiaca ma czerwone policzki. Na poczatku byly suche, teraz juz nie, ale skora na nich wyglada jak \"popękana ziemia ;)\". Dodam, ze czerwone sa glownie wieczorem (niezaleznie od pobytu na dworze). Myslelismy ze to moze na zabki, ale zabki wyszly a policzki jak byly czerwone tak sa. Od czasu do czasu pojawia sie tez kilka krostek na polikach. Poza tym od jakiegos czasu synek ma sapke i zapchany nos bez wydzieliny oraz zaparcia. Wszystkie znaki wskazuja wiec na alergie pokarmowa. Wyeliminowalismy z jego diety najbardziej uczulajace produkty. Po miesiacu - objawy nadal nie ustepuja. 5 miesiacy temu Maly mial badania w kierunku alergii (przy okazji jak lezal w szpitalu. Wyszlo ze nie ma alergii, choc podobno przy niedojrzalosci organizmu moglo tak byc. W kazdym razie chce sprobowac zmienic mu jeszcze mleko (jest na Nan Active 3). Moje pytanie - jakie mleko jest najlepsze dla alergikow? Byc moze to skaza bialkowa :( Choc to nie dziwne ze objawila sie dopiero niedawno? Zadnych innych objawow skornych syn nie ma.

mój syno jako alergik, pił Nutramigen, jest to mleko na recepte, nie wiem jakie jeszcze są bo kupowaliśmy tylko te...ale powiem tyle jest okropne w smaku i nie wiem czy tak duże dziecko będzie chciało je pić może spróbuj przejść na razie np. na Nan Ha, ono jest dla dzieci z podejrzeniem alergii pozdrawiam ;)

Syn ledwo pije Nan Active, nie ma szans zeby pil Nutramigen :(. Najchetniej jadlby tylko smaczne zupki i deserki :) (

Iksik mamy ten sam problem, tez czerwone policzki, glownie wieczorem... jestesmy na etapie poszukiwan, na razie zmiana mleka... ale nie polecam mleka typu HA przy podejrzeniu skazy, bialka w nich zawarte sa za malo hydrolizowane... mojej corci po takim mleku objawy sie jeszcze nasilily... niestety zostaje nutramigen, dodaje do niego kaszki zeby byl bardziej zjadliwy... na razie obserwujemy...

Gość weac
Podaje sie jeszcze bebilon pepti jest nieco lepszy w smaku od nutramigenu. Mój synek chętnie go pił.

Nie ma szans zeby pil to swinstwo :(( ja mu wmuszam dobre mleko, nie wyobrazam sobie co bedzie przy Nutramigenie lub Bebilon Pepti :(

A co myslicie o grzybach i drozdzach? Moj syn mial w kale wyhodowane Candida Albicans. W szpitalu kazali sie tym nie przejmowac i podawac probiotyki. Czekam na wyniki badan kotrolnych czy juz sie z tym uporalismy. W razie gdyby nie - to moze byc przyczyna alergii i zmian skornych?

Moja coreczka ma podobny problem, a takze czerwone krostki na czole i powiekach. Pediatra podejrzewal alergie pokarmowa, ale okazlo sie po wizycie u dermatologa, ze to uczulenie na slonce. Pozostaje nam uczywac silnego filtru przeciwslonecznego. Dodam, ze corka na Nutramigenie jest niemal od urodzenia. Takie zaczerwienione policzki ladnie lagodzi krem lipobase- jest bardzo lagodny i nie podraznia.

Primo, nie może wyjść, że ktoś nie ma alergii. Bo jak? Należałoby przeprowadzić badania w kierunku każdej przyczyny a testy skórne (jedyne refundowane) ograniczają do kilkunastu najważniejszych alergenów (max kilkudziesięciu, jak leżał dłużej niż 2-3 dni).A pomyśl, że alergenów są miliony, miliardy.Secundo, jeśli na prawdę chcesz wiedzieć czy to alergia to musisz powrócić do pierwotnego karmienia, czyli... stosujesz dietę atopową. W tym celu MUSISZ udać się do alergologa.

Ok doczytałam, że dziecko ma 5 miesięcy. Uczulać może każdy składnik mleka.Nie ma też czegoś takiego jak mleko dla alergików bo co uczuli jednego alergika nie uczuli drugiego i odwrotnie.Poza tym wcale nie musi to być alergia pokarmowa, może być reakcja skóry dziecka na kurz, zwierzę, zmianę szamponu u Ciebie, zmianę płynu do płukania tkanin u Ciebie, wstępne pylenie (!) roślin.I nie sugeruj się tym, ze dopiero teraz się pojawia:1. Niektóre alergeny muszą osiągnąć pewne stężenie w organiźmie by zaczęły być alergenami dla danej osoby2. Mogłaś wprowadzić do codziennego życia coś na co uwagi nie zwróciłaś (płyny, szampon, balsam itp)3. Jak wspomniałam, może być przyczyna niezależna, poza pokarmową, jak pylenie roślin, kurz a nawet materiał (mnie uczula pierze i wełna).

Dziewczyny są już precuzyjne testy alergologiczne dla niemowląt, które wykonuje się z krwi. W rybniku jest lekarka, która je wykonuje.