Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jeśli wiesz odpowiedz proszę

Pytanie do osób które posiadają KSIĄŻECZKĘ SANEPIDOWSKĄ

Polecane posty

Witam, mam pytanie: co powinno znajdować się w książeczce sanepidowskiej? ja mam wbite przez sanepid badania te z kału i przez lekarza na drugiej stronie, dwie daty, pieczątke i że jestem zdolna do pracy, a z prześwietlenie płuc i WR nie powinno być nic odnotowane jak byłam? teraz dopiero przejrzałam co on mi powpisywał dlatego to pytanie

podnoszę temat

jak ja kiedys kiedys wyrabialam to bylo trzeba : - krew - kal -siuski - badanie okolistyczne -.wiecej nie pamietam :o

mi tylko kupkę badali, zaplacilam 70 zl w sanepidzie i wszedzie mi uznaja ksiazeczke, mimo ze nie jest podbita przez lekraza nawet

Skoro lekarz Ci wpisał, że jesteś zdolna do pracy, to znaczy, że widział (przynajmniej teoretycznie) Twoje badania, w tym również prześwietlenie. Nie musi tam nic odnotowywać...

ale ja mialam robione przeswietlenie i pobieranie krwi, dalam te wyniki lekarzowi, a on nie odnotowal tego w książeczce, tylko date dwa razy wbił pieczątki swoje, podpis i że jestem zdolna do pracy, a to z sanepidu z kału jest wpisane, dlatego pytam, czy tamte nie muszą być wpisane czy co:P

aha.. dzięki za odpowiedź:) teraz sie zastanawiam jeszcze, czy dodatkowo musze iść do lekarza medycyny pracy żeby mi na kartce odnotował że w konkretnym zawodzie jestem zdolna do pracy? bo z moja dyrektorką dogadać sie to koszmar jakiś.. ten lekarz u którego wcześniej byłam, mowi ze to nie jest potrzebne juz, ale cholera wie. każdy co innego mowi..

To co Ci wbili w sanepidzie, to tak zwane minimum sanitarne. Jak ktoś wyżej pisał, niektóre firmy wymagają tylko tego i możesz już z tym pracować, dlatego wbijają osobno. Poza tym, te badania robisz na lata, a pozostałe na około pół roku. Lekarz, co pół roku, musi zobaczyć Twoje nowe badania krwi, moczu i prześwietlenie i wbić swoją pieczątkę, że jesteś zdolna. Nie musi tego tam odnotowywać...Niektórzy załatwiają ten wpis lekarza i bez badań, za kasę właśnie dlatego, że on nic tam nie musi odnotować. Ważne, żeby wyniki były dobre, bo jak nie, to Ci nie wbije zdolności do pracy i już :-)

Sorki, prześwietlenie jest oczywiście na 2 lata:-) Jeszcze raz przepraszam. Nie trzeba mieć wpisu, o jaką pracę chodzi. Ja nie miałam.

swietlica szkolna

Ja też w szkole i nie było problemu. Pomijam, że wszystkie nauczycieli stare "załatwiły" sobie wszystkie badania i pieczątki w jednym dniu...Przyjechał specjalnie lekarz. Dyrka załatwiła

Gość iwciak
Minimum sanitarne to nie badania wbite do książeczki tylko specjalny kurs. A do książeczki, wg ustawy, lekarz musi wbić badania kału w kierunku salmonella/shigella (badania sprzed 1991 roku są nie ważne). Reszta, czyli WR i prześwietlenie to wymysły lekarzy (kiedyś tak było, więc dalej tak robią)

Gość abbcccx
dziękuje za odpowiedź:)

Gość robr
Czy mozesz mi podać gdzie jest okreslone ze noscielstwo z przed 1991 roku jest niewazne ja własnie takie mam.

Gość anoli
wg naszych przepisów wyniki badań (czyli wymazy 3-krotne z odbytu) są ważne przez cały czas nie ważne czy sa z roku np 1978 czy 2008. wyniki z wymazów przechowywane są przez 5 lat w sanepidzie, dlatego warto sobie zrobic ksero, w przypadku zgubienia ksiązeczki.

Gość ninev
a dlaczego nie wazne jest to z 2008 roku? jakze to?

Gość luna75
Witam i mam pytanie odnosnie ksiazeczki,kiedys wyrabiałąm taka ksiazeczke i mam z sanepidu wbita pieczatke z 2003 roku i mam pytanie czy znów musze isc do sanepidu z badaniami czy teraz wystarczy tylko isc do lekarza zeby mi podbił

Gość Tom555
Hej, co jeśli byłem z nową książeczka u lekarza medycyny pracy i podbił mi że jestem zdrowy, chodź nie robiłem badań kału. Czy z taką książeczka mogę pracować czy muszę iść teraz do sanepidu z kałem i czekać na wyniki i oni mi podbija następna kartkę?

Gość gość
sanepid raz,potem tylko lekarz

Gość Tom555
To sanepid czy lekarz starczy?

Mnie na badania wysłała pizzeria w Tychach, w której pracowałam jako kelnerka. Jak juz się załatwi sanepid, to potem wystarczy tylko przedłużać ważność badań u lekarza. Mi zawsze przedłużają na 2 lata, ale mój mąż jest kucharzem i ma przedłużone bezterminowo