Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawińskaaa

Imię dla chłopca STAŚ - jak Wam się podoba???

Polecane posty

no bez przesady, 40 lat temu to imię było niezwykle rzadkie, w mojej okolicy nie było żadnej Pauliny, żadna z moich rówieśniczek się tak nie nazywała, ani na podwórku ani w podstawówce. Pierwszą Paulinę spotkałam chyba w liceum. Do dzisiaj oprócz córki mojej kuzynki własciwie nie znam żadnej Pauliny... Znacie 40 lub 50 letnią Paulinę?

Gość Rafinka nie przesadzaj
to, że Ty nie znasz żadnej 40-letniej Pauliny nie oznacza, że to imię można porównywać z tak idiotycznym wytworem jak JESSICA

No właśnie mówię, że za jakieś 20 lat Jessica będzie normalnym imienim, zobaczysz :D imię często nadawane, zaczyna normalnie funkcjonowac pamiętam, jaka ekstrawagancją i nowością było imie Adrian a teraz? Zwykłe imię, jakich wiele.

Znam jednego 20-letniego Stasia, który nienawidzi swojego imienia. Potem znam już samych facetów po 40-60 tce noszących to imię. Nie podoba mi się powrót do starych imion. Takie imiona jak: Antonina, Maria, Zofia, Jan, zawsze będą ponadczasowe, ale np. Stanisław, Stanisława, Krystyna, Jadwiga, to pomyłki, aczkolwiek wybór pozostawiam rodzicom i na pewno bym tego nie skrytykowała.

Znam jednego 20-letniego Stasia, który nienawidzi swojego imienia. Potem znam już samych facetów po 40-60 tce noszących to imię. Nie podoba mi się powrót do starych imion. Takie imiona jak: Antonina, Maria, Zofia, Jan, zawsze będą ponadczasowe, ale np. Stanisław, Stanisława, Krystyna, Jadwiga, to pomyłki, aczkolwiek wybór pozostawiam rodzicom i na pewno bym tego nie skrytykowała.

Gość galaretka.
Mnie się nie za bardzo podoba, ale też nie jest jakieś okropne. Ale dla dziecka to może byc powód do wstydu. Bo to imie kojarzy sie ze starym dziadkiem

Gość galaretka.
a co do tej przepychanki o paulinę i jessikę - owszem, paulina, patrycja, adrian to BYŁY egzotyczne i niespotykane imiona; i tak samo się ludzie dziwili i krzywili jak dzisiaj na jessikę i tak samo sięta jessica wpisze w krajobraz, jak wtedy sie wpisała patrycja

Gość jessica się przyjmie w Polsce
Z Jessicą będzie jak z Nikolą- ludzie marudzą, a małych Nikolek jest pełno i to o dziwo także wśród dobrze sytuowanych rodzin. Ja znam parę lekarzy, którzy mają Bartosza i Nikolę.

Gość SZANELKA26
Dla małego dziecka ok bo Stasiu, ale jak do takiego 20latka koledzy maja mówic Stachu to brzmi tragicznie. A może Stanisław to za powaznie pasuje do starszego pana. Ja bym sie poważnie zastanowiła jesli miałabym dac tak dziecku.

Gość zasciankowe ubawilam sie
krolowie mieli to imie. A Wyspianski, Lem, Moniuszko, swięci?

No właśnie, jak ja 16 lat temu nazwałam córkę Patrycja, to było już imię dość znane. Ale wcześniej? Jak brałam je do bierzmowania, to było jeszcze rzadkie. A najstarszą Patrycją którą znam, jest chyba Markowska :D:D:D Wcześniej takie imie w Polsce po prostu nie funkcjonowało.

Gość galaretka.
a dlaczego sobie nie wyobrażasz ? to moze sobie spróbuj wyobrazic, bo takie imiona gdzie indziej funkcjonują, np. cindy walsh hehe znam dorosłą nicole i jakoś wcale nie uwazam, zeby to imię ośmieszało dorosłą kobietę kurwa ludzie w stanach nazywają swoje dzieci april albo may i jakos potrafią inni to zaakceptowac i zająć sie swoja dupą, a w tym naszym durnym społeczeństwie nad kazdym jednym gównianym imieniem musi sie przetoczyc cała debata

Gość najlepiej hermenegilda
To imiona takie jak Nikola, Oliwia, Damian, Brajan (przez \"j\" oczywiście :P), czy Wiktoria są prostackie i śmieszne, np. taka Miranda Kogut, pięknie, co? Albo Roksana Ćwok ...tak tak, ten kto ma niedostatki w wykształceniu i pochodzi z nizin społecznych, nadaje dziecku wymyślne imiona, żeby sobie zrekompensować byle jakie pochodzenie i brak wykształcenia i myśli, że przez to awansuje społecznie. To już dawno zostało naukowo rozpracowane. Bardzo dobrze, że wracają prawdziwe polskie imiona, Staś, Franek, Masysia, Zosia, Antosia, są piękne i mają klasę i głupi ten, kto mysli, że są zaściankowe, zaścianek to własnie moda na zagraniczne wymyślne i \"niemasze\", żeby udawać, że się jest kimś \"lepszym\", jak Polaczki, które jadą do Anglii na 5 lat i wracają mówiąc \"z akcentem\" to jest dopiero wieś, aha oczywiście jeżeli im się tam dziecko urodzi to je nazwą Oliwier czy Dżesika (w Polsce musi być zarejestrowane w polskiej pisowni) albo równie pieknie

Gość galaretka.
tak, oczywiscie amerykanie są durni, a polacy są za to taaaaaaaaaaaaaaaaacy mądrzy w takim razie, aby kraj nie zatracił tożsamosci - precz z annami, precz z magdalenami, przecz z mariami - nazywajmy dzieci mieszko, bolesław, mieczysław, dziwa, kazimiera, stanisława

Gość galaretka.
ani franek, ani marysia, ani zosia, ani antosia nie są polskimi imionami zlostały przyswojone z innych jezyków - jak dziś przyswajane są nicole, alany i cały ten kram

Gość JAGIENKA78
Darujcie sobie i nie porównujcie takiego kraju bez historii i tradycji (bo co to jest 200 lat z hakiem:O) jak USA do tak starego państwa jakim jest państwo polskie:O no proszę Was... ile Wy macie lat? Czy fakt, że w USA synowi można nadać imie PIES, a córce KIEŁBASA jest powodem do tego by naśladować coś równie niedorzecznego i idiotycznego??? Powinniśmy być dumni z własnego pochodzenia i naśladować od innych tylko to co godne uwagi, a nie głupio być zapatrzonym we wszystkie bzdury, które ten kraj ze sobą niesie w świat:O

Gość galaretka.
tak, jagienko a jakie ty masz propozycje na PORZĄDNE, POLSKIE imiona ? pewnie jakieś prawdziwie polskie, biblijne, bo jak wiadomo, jezus został ukrzyżowany w kielcach, a urodził się w zakopanem, a mojżesz swoje przykazania dostał na śnieżce

Gość galaretko masz racje
Sa po prostu mody. Inna rzecz ,ze mnie owcze pedy na Nikole - teraz , jak przed wojna na Waldemarow po Tredowatej, nie bawia. Imię swiadczy nie tyle o czlowieku, co o jego rodzicach i srodowisku , z jakiego sie wywodzi, kto dla jego rodziny był idolem.Jak Isaura np. - to wiem, co myslec, z tesciowa sobie nie pogadam.

Gość to polskie niby
Żeby tylko te Magdaleny, Katarzyny i Anny były polskie. Są zapożyczone z innych krajów.

Gość witaminka114
zdzichu jest lepsze.kto ma dziecko o takim imieniu??? ehhee

ja mam psa o takim imieniu i tez uwazam że Zdzisek to rewelacyjne imie :D:D:D

Gość robcie co chcecie....
Ja bym się wstydziła wołać: Staszek, Jasiu, Benia na ulicy.:P ale kwestia gustu. Poza tym zawsze jest coś po środku. Nie trzeba nazywać córki ani Nikola ani Zofia, można po prostu: Agata albo Marta. Jest tyle ładnych imion.

Gość JAGIENKA78
Galaretko, przykro mi, że nie zrozumiałaś niczego z tego co napisałam:O I co tak naprawdę ma znaczyć, czemu służyć czy dowodzić ten Twój powyższy wywód?:O

Gość monia 23444
ja mam kolege ma 25 lat i ma na imie rysiek! bidny wstydzil sie zawsze tego imienia.Jego dziewczyna myslala ze ma na imie krzysiek,bo tak jej powiedzial przyznał sie jej po dwoch miesiącach dopiero,powiedzial ze sie wstydzil powiedziec ze ma na imie rysio!!

a mnie mama chciała nazwać Letycja :D po swojej ukochanej nauczycielce zaznaczam, że wtedy nikt nie słyszał o serialach brazylijskich :D ale tata nie chciał i dała mi okropne, staropolskie imię, którego nienawidzę :O już wolałabym być Letycją to łacińskie imię i podoba mi się mimo że pochodzę z inteligenckiej rodziny i mam wyższe wykształcenie :D:D:D

ta "po prostu Agata" zaczela sie od pierwszej najpopularniejszej dobranocki "Jacek i Agatka", Agatki to corki rodziców, ktorzy te dobranocki ogladali. Przedtem Agata byla tylko dla starych ciotek ( w dawniejszej literaturze pelno jest ciotek Agat) To moda.

Gość niwka 232
u mnie w rodzinie to tylko wujkowie maja takie imiona typu zdzichu,rysio,tadeusz itd.. a kuzynki to maja takie jak anna renata,ewa.

jesli Letycja po ciotce to ok, po czasach wiadomo,ze nie z serialu. Mysle,ze Nikole sprzed lat, powiedzmy, 30 tez mialy jakies sensowne uzasadnienie, a nie tylko modę, jak na tipsy.

dziewczyny :D:D ale te "stare dziadki" i "stare ciotki" też kiedys byly malymi bobasami, i młodymi kobietami, mezczyznami... chyba zpaominacie o tym :)