Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shalii

zwolnienie w trakcie ciąży

Polecane posty

Gość shalii

Witajcie i pomożcie bo szukam na necie i nijak nie moge znalezc odpowiedzi. Jestem w ciązy. Czy idąc na zwolnienie lekarskie otrzymam 100% mojego wynagrodzenia tzw podstawy czy tez 100% podstawy liczonej wraz z premią? Druga sprawa to taka iż w ciągu ostatniego roku pracowalam w 2 firmach. Do sierpnia i od sierpnia. W sumie przeszlam z jednej pracy do drugiej. Czy ma to jakies znaczenie? Srednia liczy sie z obu zakładów? Średnia liczy sie z ostatniego roku czy tez z ostatnich 9 miesięcy (gdzies tak wyczytalam). WIELKIE DZIEKI ZA ODPOWIEDZI :-)

Jeśli premie masz na papierze i pracodawca odprowadza od nich podatek, to normalnie się je wlicza do dochodów. I z tego co wiem, to ZUS bierze średnią z 12 miesięcy, ale nie dam się za to pokroić. Pozdrawiam.

Średnia jest z 9 miesięcy, a z tą premią to jest różnie. Zależy co to za premia. Ja dostaję miesięcznie dochód + premię i na zwolnieniu premii mi nie wypłacali, to samo na macierzyńskim. Premie czymś się od siebie różnią. Nie wiem dokładnie czym, najlepiej spytaj w ZUSie albo u swojej księgowej w firmie.

Gość zwolnienie lekarskie w ciąży
Podpowiedzcie jak to jest. Jestem na zwolnieniu lekarskim w ciąży. W obecnej firmie pracuję ponad 4 m-ce. Wcześniej byłam na zasiłku dla bezrobotnych a jeszcze wcześniej na zwolnieniu lekarskim.Poprzednia pracę skończyłam w czerwcu zeszłego roku. Od jakiej podstawy będę miała naliczane wynagrodzenie za obecne zwolnienie. Wiem, że liczy sie za ostatnie 12 m-cy tyle, że w efekcie to w ciągu ostatnich 12 m-cy ja przepracowałam 4 m-ce i tydzień u obecnego pracodawcy i jakieś dwa tygodnie w poprzedniej pracy.

Gość panda.manda1
WSZYSTKO ZALEŻY CZY TA PREMIA JEST UZNANIOWA CZY INNA - MUSISZ MIEĆ TO NAPISANE W UMOWIE O PRACE JEŚLI UZNANIOWA TO NIE WLICZA SIE DO CHOROBOWEGO A JEŚLI PREMIA INNA TO POWINNAŚ JĄ MIEĆ WLICZONĄ KADROWA POWINNA WIEDZIEĆ I TAK CI TO WPISAĆ DO Z-3 OCZYWIŚCIE WYNAGR.ZA L4 BĘDZIESZ MIEĆ LICZONE TYLKO Z OST.PRACY ( TYLE MIESIĘCY ILE PRACOWAŁAŚ CHYBA ŻE JESZCZE GDZIEŚ PO DRODZE CHOROWAŁAŚ) POWINNAŚ DOSTAĆ MNIEJ WIECEJ 100% SWOJEGO WYNAGRODZENIA