Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ZagubionaKonkubinka

Konkubinat

Polecane posty

psełdonim z kim ty się na mózg zamieniłeś? jakie plucie w lusterko. czytaj uważnie. mi mała wrzuciła wszystkich żyjących w wolnym związku do jednego wora-patologia go nazywając.

"Szkoda, że Wy nie możecie tego doświadczyć. " Ale my tego doswiadczyliśmy :D Moj scenariusz byl prawie identyczny jak Twoj - tylko, że ja juz wiem co jest pozniej a Ty jeszcze nie i to moje bogactwo doswiadczen, ktore na razie są dla Ciebie tylko listą gdybań i pobożnych życzen

Wiesz, psełdonim, miej swoje poglady.. i popieram małą. Twoja sprawa. Ale nie wmawaij nikomu na siłę, że mamy wyrzuty sumienia, że dzięki aroganckiej Małej zobaczylismy skazy na związkach oraz charakterze. Bo to nie jest prawda. Kazdy ma prawo zyc jak chce. Na świecie żyja miliony jak nie milardy ludzi nie wierzących w boga. Żyją w małżeństwach cywilnych lub konkubinatach. Widać dobrze im z tym. To jest wybór każdego z nas, ale na pewno nie jest patologia ani nie prowadzi do patologii duszy.

Gość Psedłonim
Uściślijmy, Liliputko, w przypadku sakramentu małżeństwa, nie udziela go ksiądz, ale w jego asyście udzielają go sobie samym narzeczeni. :-) Biorąc sobie zersztą na świadka Pana Boga i Wszystkich Świętych. To znaczy na świadka prawdziwości wypowiadanych przez siebie słów przysięgi małżeńskiej. :-)

"A suma summarum jest tak, ze wiekszosc malzeństw sie rozpada i tylko w okolicach małej mi, nie ma rozwodów.." Nie wiedziałeś Komiczne, że ludzie z Krakowa zawsze muszą być lepsi od tych z Warszawy ?? ;)

skąd ma proboszcz wziąć pieniądze na oswietlenie, ogrzewanie, często kwiaty, opłacenie organisty, koscielnego itd? a zapracować sobie to nie łaska?

mi mala nie masz prawa mowic nikomu czy jest szczesliwy czy nie ! Dziewczyno!!!! Ciesze sie ze bedziesz miala rodzine ok szanuje Twoje poglady ale moze czas zebys Ty sie nauczyla sznowac poglady innych co??? Nie masz dziewczyno monopolu n a prawde i szczescie!

Gość Psedłonim
Na wszystko się zgdadzam, Nefrytowa. :-) Jadnakowoż pod jednym małym warunkiem - gdzie, kiedy, w którym momencie Mała okazała komukowlwiek swoją arogancję? Porproszę o przykład konkretnych wpisów? Numery stron? Cytaty? Podejmujesz się to wykazać?

Że Wasi "partnerzy" nie szanują Was na tyle jako kobiety, aby wyrazić jasno chęć związania się z Wami czy to drogą sakramentalną, czy to prawną (dla niewierzących). Znowu obrażasz... Naprawdę masz jakieś kompleksy, tylko to Cię tłumaczy, choć nie rozgrzesza. To, że dla Ciebie jedyną gwarancją, że właściwie wybrałaś, jest fakt, że Ci się oświadczył i wręczył pierścionek, nie oznacza, że wszyscy myślą tak samo. Trochę pokory i szacunku dla innych osób. Mamusia nie nauczyła? A szkoda. Przejęłaś tylko zwyczaje środowiskowe swoich rodziców i naczytałaś książek, o tym jak żyli długo i szczęśliwie. Szkoda, że nie tych, które powinnaś. Rozumiem, że ze względu na nikły wzrost sięgnęłaś tylko do pierwszej półki w biblioteczce swoich rodziców. Szkoda, naprawdę szkoda. Fajnie, że masz jakiś sposób na życie, ale to jest Twój sposób i wara Ci od życia innych.

i tu się mi mała mylisz,bo mój partner miał odwagę oświadczyć mi się z kwiatami,pierścionkiem itd.(4lata temu).a ślub może kiedyś

cóz konkubinat jest patologią. Normalne jest wg tradycji - najpierw zaręczyny, później slub (dla niewierzących cywilny) teraz najczesciej zyje sie na kocią łape bo wygodniej bo bez zobowiaząń, bo zawsze mozna sie szybko rozstać. powiem wam cos moje panie- jesli męzczyzna KOCHA kobietę (kocha a nie mysli ze kocha, czy chyba kocha, a nie wie dokładnie) to sie jej oświadczy. Kupuje pierścionek, kwiaty czy inne bzdety(wycieczka zagraniczna) i mówi ze chce byc z nią do konca zycia. Drogie panie - z życia doświadczeń widzę ze czesto ci faceci którzy mówili ze po co im ślub, po co papierek po latach związku w konkubinacie czy mieszkania ze sobą rozchodzili sie i bardzo szybko poślubiali inne kobiety. widac problem jest w was. z jakiegos powodu facet nie chce sie żenic własnie z wami. Woli miec otwartą furtę dla siebie bo jesli pozna kobiete którą bedzie chciał miec za żonę to pojmie ją za żonę. widać to nie wy i wasz jad i fałszywy luz czuć na odległosć. pozdrawiam.

Gość Psedłonim
Wiem, Nefrytowa, żeś się rąbnęła. Nie wyzyskałem taktycznego błędu. Choć mogłem. Stać mnie na wyrozumiałość oraz wielkoduszność...:-).

Psełdonim, moze zadaj sobie trud i przeczytaj jeszcze raz wszystkie wypowiedzi Małej. A potem jeszcze raz. Może zrozumiesz co czytasz.

Gość Psedłonim
Ech, Japonko, miło Cię wreszcie poznać. :-) Pozdrawiam.

Japonka a jak to ja nie chcę za mąz wychodzić to co? mój partner ma się doszukiwać w sobie jakis wad?:D ale on ma ich pełno...tylko ja je wszystkie akceptuje dobrowolnie...a nie bo musze:D

Gość
mi mała => no teraz udało ci się mnie wkurwić.Nie nazywaj tego pierdolenia czarnych szamanów strawą duchową. Książkę lepiej poczytaj :o

"liliputko- a nie przyszło Ci do główki, że Kosciol za cos MUSI SIE UTRZYMAC? skąd ma proboszcz wziąć pieniądze na oswietlenie, ogrzewanie, często kwiaty, opłacenie organisty, koscielnego itd? wszystkie pieniądze pochodzą od wiernych." Mała Mi, a nie przyszło Ci do główki, że Księża mają najnormalniej w świecie wypłaty, pan organista, czy też pan kościelny również???? I błagam nie osłabiaj mnie z tekstami skąd ksiądz proboszcz ma wziąć na oświetlenie i ogrzewanie..... Widziałaś kiedyś biednego księdza??, bo ja nie.

a co do księdza ze ma sobie zarobic - to owszem zarabia. ale czesto marna jego pensja nie starcza na utrzymanie wszystkiego, plebanii, opłat za prąd w kosciele itp.

Wiele osob pragnie nalezec do jakiejs elity. Czasem zasłuzenie, najczesciej jednak nie. Im ktoś podlejszej natury i mniej ma do zaoferowania, tym wieksze uzurpuje sobie prawo do wstąpienia do tychże i tym dziwniejsze elity tworzy... tak wiec mamy nie jedzących demonstracyjnie mięsa, segregujących śmieci, nie używajacych plastikowych torebek itp - same elity :) Mała mi wpisuje sie też w jakąś elite :D Ona tez chce... Z braku innych przymiotów, wybrała elite zaślubionych :D

Psedłonim Nie, nie, Musztardo kochana. To nie Mia mała kogokolwiek obraziła. Nie obraziła i nadal nie obraża. Wiesz skąd ten ferment? Towarzystwo miało okazję przez chwilę przejżeć się poglądach tej młodej kobiety. Nie przejrzałam się i nawet nie chcę przeglądać. To, co prezentuje sobą ta młoda osoba jest tym, z czym zawsze walczę. Nienawidzę osób, dla których tolerancja jest jedynie pojęciem. I chyba tyle w temacie.

zresztą przypadek autorki pokazuje ze konkubinat jest do dupy. w marnych czasach przyszło nam żyć. Ani piękne ani dobre.

Gość Psedłonim
KIedy mi, Nefrytowa, trzeba wszystko pokazywać jak czteroletniemu dziecku. Nie wymiguj się. Gdzie dowody na poparcie postawionego Małej zarzutu? Pytam o konkrety? Jesli je masz, przedstaw je. Skoro stawiasz zarzuty, masz obowiązej je udowodnić. Tego wymaga zwykła, ludzka przyzwoitość. Zarzut nieopoparty oczywistym dowodem jest zwykłą nieuczciwością wobec drugiego człowieka. Jest zwykłą kalumnią. No więc? Chcesz stracić zacunek w moich oczach?

a jak ksiądz ma być biedny jak pełno takich mi małych po świecie chodzi? to jest dopiero patologia -tylko oni mają rację i już

Szczerze powiedziawszy, Psełdonimie.. szacunek to duże słowo. Nie znasz mnie, to jakim cudem możesz mnie szanować? Arogancja i nieomylność bije z kazdej wypowiedzi. I wybacz, jesli tego nie widzisz, to jest Twój problem a nie mój żeby udowadniać to.

Japonka co Ty pleciesz?:D Przyklad autorki pokazuje ze jej facet to gnoj i malzenstwo wcale tego nie zmeini:d A niech sobie ludzie zyja w konkubinatach jak im tak wygodnie i dobrze:D wezcie ludzie dajcie innym zyc swoim zyciem:D Latwo rzucic kamieniem co???

Gość łech łech łech
mi maa, twoje argumenty sprowadzaja sie do słow: moja mama, moja siostra, a to tylko zaslyszane pedem plotkarskim ... a pani gozdzikowej nie bylo obok? co pani spod 4ki mowila?