Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olawd

duphaston - dawkowanie

Polecane posty

witam was i prosze o porade (prosze nie mowcie ze jestem nierozwazna itd) jestem po dwoch poronieniach i za kilka dni bede sie starac znow o dzidziusia . mieszkam w UK i nie mam zbytniej mozliwosci z poradzeniem sie ginekologa . mama zalatwila mi duphaston i chcialabym zaczac go brac ale nie wiem jak (od kiedy i jakie dawki) wiem ze moze wiele z was powie mi ze nie powinnam na wlasna reke ale ja jestem zdesperowana i kolejnego poronienia nie przezyje --- pomóżcie!!

dodam jeszcze ze zawsze 2-3 dni przed @ dostaje ciemne plamienia i od takich zaczynaly sie poronienia . kiedys lekarz na forum stwierdzil ze to moze byc niewydolnosc cialka zoltego i ze powinnam zglosic sie do lekarza zeby przepisal hormony . ale tu nic nie zdzialam bo tu ciazy do 12 tyg nie traktuja powaznie i niechca nic pomoc :-(

wiesz co, ale ja na wlasna reke bym sie nie leczyla, zwlaszcza po 2 poronieniach... wiem, ze w uk sa tez polscy ginekolodzy ktorzy zrobia Tobie usg i Cie zbadaja, wiec moze sprawdz :)

Gość mała kluseczka
Ja poroniłam dwa razy więc wiem co czujesz, jednak branie tego leku zaczynałam w chwili jak dowiedziałam się o ciąży po 3 x dziennie, dodatkowo brałam codziennie zastrzyki w brzuch na rozrzedzenie krwi. Nie wiem czy to pomogło czy po prostu natura tak chciała ale udało mi się donosić trzecia ciąże i mam zdrową dużą córcię.

wiem ze sa tu polscy lekarze ale najblizej w londynie a to i tak daleko , czytalam opinie na ich temat i mozna o nich powiedziec tylko tyle ze sa to zdziercy , patrza tylko jak naciagnac i najmniej pomoc . ja naprwede juz nie wiem co robic , tak bardzo pragne tego dzidziusia ... a tak nie chcialabym znow poronic :-( tu nie chodzi o bol fizyczny ale psychika wysiada ... po 2 poronieniu to naprawde dlugo dochodzilam do siebie a i teraz jeszcze zdazaja sie momenty ze....

Gość taka inna ja
Ja po poronieniu mam luteinę 16-25 dc 2x1, a jak miesiączki nie będzie, to mam brać nadal 2x1.

cykle mam regularne i chyba jednak zdecyduje sie na branie duphastonu od 16dc .... tak czy siak i tak sie boje ale moze tym razem mi pomoze???

Gość mała kluseczka
Nie sądzę aby ktoś coś więcej ci napisał, bo takie jest standardowe działanie przy zagrożonej ciąży czyli podanie progesteronu na podtrzymanie. Mi dodatkowo lekarz zalecił zastrzyki na rozżedzenie krwi i pomogło chociaż mało który ginekolog słyszał o takiej metodzie. Ja sama robiłam te zastrzyki codziennie

Gość sikusiku
dwa rzy dziennie po 1 tbl, od chwili, gdy sie dowiedzialam o ciazy jednak uwazam, ze w twojej sytuacji powinnas na 100% dac sie do lekarza, jesli mialas dwa poronienia, to nawet lekarz w UK potraktuje Cię powaznie poza tym moze się ubezpiecz dodatkowo (nawet z PL) i pojdz prywatnie?

sikusiku----ja mam zle nastawienie do angielskich lekarzy , przy drugiej ciazy jak zaczelam plamic i zglosilam sie do szpitala to uslyszalam : "albo sie utrzyma albo nie i gdyby byla pani w 5-6 miesiacu to bymy moze cos poradzili " . a tu wogole ciaze prowadzi polozna i przez cala ciaze mozna lekarza nie zobaczyc wogole :-(

Olawd, a ja bym na twoim miejscu prowadzila sobie wykres temperatur i obserwowala cykl, dopiero po owulacji 2-3 dni zaczelabym brac duphaston ( zeby przypadkowo jej nie zablokowac). Okolo 12-14 dni po owulacji zrobilabym test, ( najlepiej z krwi) jesli ciaza kontynuowalabym branie, jak jej brak odstawilabym lek i czekala na @.

olawd jedziemy na tym samym wózku! też jestem po dwóch poronieniach i też mieszkam w UK! Duphaston dostałam od swojej lekarki w Polsce. Mam go brac od 16 dc przez 10 dni 2x 1 tabletka, a jak @ nie będzie to nadal mam go brać 2x1 tabletka! A w poniedziałek idę do GP, bo rozmawiałam z jedną dziewczyną i podobno jeżeli bierze się duphaston (ja zamierzam pokazać GP swoje puste opakowanie) to przepsiują! aha no i u mnie własnie stwierdzono niedomogę lutealną! w drugiej fazie cyklu miałam bardzo niski poziom progesteronu! no, ale wszystkie badania robiłam w Polsce! Zobaczę w poniedziałek czy GP mi coś na ten progesteron da (nie mówię, że koniecznie duphaston, ale coś co ma takie same działanie), a jak nie to pozostanie mi ta sama droga co Tobie, czyli mama będzie mi przysyłała leki z Polski!

gawit--jak juz cos bedzziesz wiedziec od GP to daj prosze znac , a ja chyba zmienie go sobie bo moj jest do d....

surfitko---ja cykle mam regularne i tak planowalam zaczac brac od 16dc do 25 i zrobic test i jak wyjdzie + to brac dalj . naszczescie 2 czerwca wracam juz do pl na stale wiec w razie + udam sie od razu do lekarza

Olawd, regularne tzn. masz calkowita pewnosc ze owulacje masz 14 dc? I zawsze masz 28 dniowe cykle? I wiesz ze faza lutealna trwa u ciebie dokladnie 14 dni ? Bo moze sie zdarzyc przy niedomodze, ze owulka jest np w 16 dc, a faza II trwa tylko 12 dni. Po prostu to co pisze w ulotce duphastonu nie zawsze pokrywa sie z indywidualnym cyklem kobiety. Jezeli masz pewnosc, ze na powyzsze pytania odpowiedz brzmi tak, to jak najbardziej 16 dc bedzie odpowiedni :)

Olawd, nie chce ci wprowadzac chaosu. :( Przepraszam. Test owulacyjny wychodzi pozytywnie na ok 36-48 h przed owulacja. Wiec na pewno po tescie powinnas sie wstrzymac na 2-3 dni z duphastonem. Chodzi mi tylko o to by duphaston nie zablokowal ci owulacji.

nie przepraszaj przeciez nic sie nie stalo! poprostu chyba kupie testy owulacyjne i wtedy zobacze co i jak . wlasnie ogladam twoje zdj - ladny brzusio!!!

Witaj, Olawd Duphaston® zaleca się dawkować w poniżej podany sposób. Dawkowanie leku ustala się indywidualnie w zależności od stopnia nasilenia leczonych zaburzeń oraz odpowiedzi terapeutycznej. 1. Hormonalna terapia zastępcza: - w połączeniu z estrogenem podawanym w sposób ciągły 1 tabletka Duphaston® 1 lub 2 razy dziennie przez 14 ostatnich dni w cyklu 28 dniowym lub w sposób ciągły. - w połączeniu z estrogenem podawanym w sposób cykliczny 1 tabletka Duphaston® dziennie przez 12-14 ostatnich dni cyklu 2. Podejrzenie lub stwierdzenie niedoboru endogennego progesteronu oraz przypadki w których wykazano klinicznie skuteczność dydrogesteronu. - Bolesne miesiączkowanie: 1 tabletka Duphaston® 1-2 razy dziennie od 5 do 25 dnia cyklu miesiączkowego. - Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS): 1 tabletka Duphaston® 2 razy dziennie od 11 do 25 dnia cyklu miesiączkowego. - Endometrioza: 1 tabletka Duphaston® 2 do 3 razy dziennie od 5 do 25 dnia cyklu miesiączkowego lub w sposób ciągły - Krwawienia czynnościowe z dróg rodnych (w celu zatrzymania krwawienia): 1 tabletka Duphaston® 2 razy dziennie przez 5 do 7 kolejnych dni. - Krwawienia czynnościowe z dróg rodnych (w celu ich zapobieżeniom): 1 -2 tabletek Duphaston® dziennie od 11 do 25 dnia cyklu. - Wtórny brak miesiączki: w połączeniu z estrogenem podawanym od 1 do 25 dnia, 1 tabletka Duphaston® 2 razy dziennie od 11 do 25 dnia cyklu. - Nieregularne cykle miesiączkowe: 1 -2 tabletek Duphaston® dziennie od 11 do 25 dnia cyklu. - Poronienie zagrażające: Początkowo 4 tabletki Duphaston® 10mg , następnie 1 tabletka Duphaston® 10mg co 8 godzin do ustąpienia objawów1,2. W przypadku nawrotu lub utrzymywania się objawów poronienia zagrażającego należy zwiększyć dawkę o 1 tabletkę Duphaston® 10mg co 8 godzin. Skuteczna dawka leku powinna zostać utrzymana przez tydzień od ustąpieniu objawów a następnie stopniowo zmniejszana. W przypadku nawrotu objawów należy od razu zastosować dawkę skuteczną. - Poronienie nawykowe: 2 razy dziennie 1 tabletka Duphaston® 10mg do 20 tygodnia ciąży. Następnie należy stopniowo zmniejszać dawkę. Zaleca się rozpoczęcie terapii przed zapłodnieniem. W przypadku wystąpienia objawów poronienia zagrażającego lek należy dawkować jak w przypadku poronienia zagrażającego. - Niepłodność: 1 tabletka Duphaston® dziennie od 14 do 25 dnia cyklu. Leczenie powinno być kontynuowane przez co najmniej 6 kolejnych miesięcy. W przypadku pojawienia się ciąży zalecane jest kontynuowanie terapii przez pierwsze miesiące jej trwania przy użyciu dawek takich jak przy poronieniu nawykowym. Dobrze, że niedługo wracasz :-) Pamietaj, że duphaston nie jest cudownym lekiem przeciwporonnym, mnie nie pomógł np. Uważaj na siebie i powodzenia :-)

Olawd, dziekuje 🌻 Sama bralam duphaston przez wiele lat by miec regularna @ (od 20-25 dc). W cyklu w ktorym zaszlam w ciaze bralam go tylko przez 5 dni od 20-25 dc. Odstawilam, i @ nie dostalam. Po pozytywnym tescie zaczelam go brac z powrotem. Tez obawialm sie ze beda problemy z progesteronem co jest bardzo powszechne przy pco. Bardzo mi przykro z powodu twoich poronien :( Wierze, ze wkrotce bedziesz miala dzidziusia.

Duphastone nie hamuje jajeczkowania.... Olawd :-) posłuchaj... ja tez miałam takie plamienia przed okresem i przed poronieniem :-( ale wiem też, że mam za dużą prolaktynę, ona wstrzymuje właśnie wydzielanie progesteronu. Przed ciążą miałam to uregulowane, bardzo ładny progesteron wyszedł mi w pierwszych tygodniach ciąży. Ola, nie obraź się, ale czy Ty nie mogłabyś się wstrzymać z tymi staraniami do powrotu do Polski, pójść do dobrego ginekologa, zrobić badania? Proszę, nie miej mi za złe, ale jak myślę, że straciłaś już dwie ciąże, to boję się o Ciebie..... na pewno masz już wskazania do badań....

dziekuje surfitko---ja byc moze mialabym dzidziusia gdyby nie obojetnosc angielskich lekarzy , cytuje "albo sie utrzyma albo nie , gdyby byla pani w 5-6 miesiacu ciazy to moze bysmy cos poradzili : to uslyszalam gdy przy drugiej cizay gdy zaczelam plamic zglosilam sie do szpitala....

lattina---dziekuje za troske , niczego innego ni epragne bardziej niz tego dziecka i z checia bym nie czekala ale moze jednak....??? pierwsza ciaza byla bez szans bo pusty pecherzyk a co do drugiej to chyba sama przyczynilam sie do poronenia :-(