Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwasik0191

łykam kwas foliowy czy częste siusianie go wypłukuje?

Polecane posty

Gość kwasik0191

jestem w ciązy w 6 tyg i łykam kwas w dawce 400 ug i metafoline 412 ug jakos tak w praparacie feminatal metafolina czesto sikam bo mi sie chce czesto pic i pije wode min przez to chodze czesto do kibelka boje sie ze dzidzi zabraknie witamin na budowe organuw :(

Gość czy lekarz przepisał Ci te
dwa preparaty?

Gość autorka postu
to nie są dwa preparaty tylko dwa w jednym

Gość autorka postu
feminatal jest bez recepty to jak miał mi przepisac?:) nie słyszałas o nim? chyba nie bo w aptece jak chciałam kupic to tez się zdziwiły hehe

Gość autorka postu
tak samo jak kwas foliowy jest bez recepty pytam tylko czy sobie nie wypłukam ale odp juz znalazłam bo w ciąży wszystkie duzo sikają więc normalka

Gość akurat o tym że masz brać
FEMINATAL w pierwszym trymestrze powinien zdecydować lekarz, bo jeśli masz dobre wyniki, to nie ma potrzeby by brać cokolwiek innego niż sam KWAS FOLIOWY witaminy dla kobiet w ciąży należy przyjmować dopiero od drugiego trymestru, a w pierwszym wystarczy sam kwas foliowy

Gość mamcia 21111
tak tylko cewa kształtuje się w 22-28 dnia od zapłodnienia a zanim mi każe przyjmowac to juz bedzie po fakcie, czasami organizm matki nie przyswaja kwasu foliowego nie wiesz o tym? a metafolina juz jest bezpośrednio wchłanianą formą, kwasu nieda sie przedawkowac bo wysikujesz własnie nadmiar nie jest witamina rozpuszczalna w tłuszczach jak wszystkie z grupyB a nim jest metafolina i kwasik, wole na własną rękę bo skoro nie jest na recepte to znaczy że każda moze kupic i brac jak witamine C, nigdy niewiadomo ile organizm potrzebuje tego kwasu aby dziecko sie dobrze rozwineło. Są kobiety co biora nawet 5 mg kwasu bo miały kiedys chore dziecko i niemają skutków ubocznych a nawet chroni to dzidzie

Gość mamcia 21111
nigdy tez nie wiadomo ile juz ma płód zanim on mi zbada krew zanim beda wyniki to juz bedzie musztarda po obiedzie. rzadko kiedy jaki lekarz robi ci badania ile masz witamin w organizmie :) to jest ruchome zależy co zjesz

Gość mamcia 21111
to ma byc moje pierwsze wole chuchac na zimne

a skąd Ty wiesz czy Twój organizm przyswaja kwas foliowy czy nie? chyba konsultowałaś to z lekarzem? nei wolno brać żadnych leków czy witamin bez konsultacji a może potrzebujesz większej dawki niż takiej jaką posiada podstawowy kwas foliowy czyli 0,4 mg? może potrzebujesz 15mg? taką dawkę musiała brać moja przyjaciółka radzę Ci jednak skonsultować to z ginem, a nie brać na własną rękę

Gość hmmmmmmmmmmm0100
co lekarz to opinia na czym oni się w ogule znają? hehe, normy się zmieniają

Gość anielka2020
To ja jeszcze dopiszę tak żeby uspokoić wszystkie kobitki (dane z naukowych publikacji Very Happy : Kwas foliowy (folacyna) nie jest toksyczna i nawet dzienne doustne dawki sięgające 15 mg są dobrze tolerowane przez organizm. pokrycie dziennego zapotrzebowania tej witaminy z pożywienia jest bardzo trudne i dlatego zapobiegawczo NALEZY ją przyjmować. Tak jak to już któraś wcześniej napisała, u nas norma dla kobiet w ciąży jest 0,4mg, a w USA 0,8 (dlatego że tam było więcej przepadków dzieci z wadami cewy nerwowej)

Gość anielka2020
kwas foliowy nie magazynuje sie w organizmie... jego nadmiar jest wydalany z organizmu a wiec nie mozna zrobic zapasow

Gość duza małpka0002
Ja nie biore samego kwasu foliowego i nie brałam.Mój lekarz zalecił mi brać witaminy z dodatkiem kwasu foliowego i jodu przez cała ciąże.

no dobrze, ale tutaj nie chodzi o ilość kwasu foliowego tylko o fakt, że autorka przyjmuje dodatkowo cały zestaw witamin dla kobiet w ciąży

no własnie duża małpko - lekarz Ci zlecił, a autorka bierze na własną rękę

Gość okalka
nic się nie wypłykuje jak dużo się sika ;P nie wiem skąd ten pomysł, organizm wydala w moczu to co mu niepotrzebne a sika się tak dużo tylko dlatego że organizm sam oczyszcza sie z toksyn bo rodzi się nowa istotka która powinna miec dobre warunki, kwas foliowy wchłania się całkowicie w żołądku w jelitach a nawet w nerkach to co się wysikuje to bezużyteczny płyn i żadne lekarstwa się nie wypłukują nawet jakbyś piła wodę hektolitrami i sikała co 3 minuty!

Gość very blue ajs
Nic się ni wypłukuje. I bardzo dobrze robisz, ze bierzesz ten Feminatal z metafoliną, ja tez biorę, bo przecież zwykły kwas foliowy może się nie przyswajać, lepiej zabezpieczać się na wszystkie sposoby