Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmmmmm......

ARAB i ich podejście do naszej kultury zwyczjów i religii

Polecane posty

Gość hmmmmm......

Gość hmhmhm
z dala od Arabów!!! Oglądałaś może Rozmowy w toku? Toż to naród draniów

Gość chce i już...
niestety jak nasze nieboraki sie nie starają to arabi będą mieć polskie kobity

Gość Joanna A.
Bylam zona Araba 4 lata. Mieszkalismy na zmiane. Polska, Libya, Niemcy... Nasze malzenstwo bylo szczesliwe kiedy bylam mezowi przyporzadkowana i poswiecalam sie dla niego. Bylo dobrze, kiedy jeszcze mial nadzieje, ze bede super religijna muzulmanka. Nasze malzenstwo rozpadlo sie, poniewaz chcialam sama zarabiac pieniadze (pracowac) zamiast prosic meza o kazdy grosz i tlumaczyc sie z kazdego wydanego. Rozpadlo sie, bo chcialam nosic jeansy, bo nie chcialam juz mieszkac w Libii, bo chcialam miec wiecej swobody w podejmowaniu decyzji. Dziekuje.

Gość Bo niestety nie trafilas
na Sirhana.:classic_cool:

Joanna, ale mogłaś te dzinsy nosic pod hidżabem (czy jak tam się nazywa w Libii). Widziałam w Libii te Panie chodzące zakryte. W rękawiczkach i w zasłonkach na oczy.....przeglądające ciuchy w sklepie...po co?

Gość hmmmmm......
no i tego sie boje ale dziękuje joanna

hmmmm.... tylko pamiętaj, że Arab Arabowi nierówny. Każdy kraj w któym mieszkają jest inny. Libia to nie Egipt czy Tunezja. U nas też nie powiesz, że jesteśmy takimi samymi katolikami jak ci np. w Meksyku prawda? Religia ta sama ale kraj inny. Nie można tak wąsko patrzeć.

arab i ich podejście do naszej kultury itd, odpowiedź jest bardzo prosta. Jesteśmy niewierni, których należy zabić, aby w nagrodę pójść do raju i mieć 77 dziewic i tych co zabił za służących po wsze czasy, i to już wszystko.

Sluchajcie, 4 lata bylismy razem, latalam do Libii conajmniej 5 razy, na wakacje jezdzilismy do Egiptu. Duzo przy nim zwiedzilam, to musze przyznac. Maz wyslal mnie na kurs arabskiego do szkoly w Libii, uczylam sie takze w Al Azhar University w Kairze w Egipcie, wiec chyba dosc duzo wiem o zwyczajach, kulturze, tradycjach, religii. Kazdy Arab jest taki sam, z taka roznica, ze jeden jest z Libii, drugi z Egiptu, trzeci z Kuwejtu, czwarty z Arabii. Wszyscy wyznaja islam, a islam jest jeden, ktory kieruje swiatem i zyciem Arabow, muzulmanow, wiec wszyscy, niezaleznie z jakiego kraju, wyznaja te same wartosci moralne, kieruja sie tymi samymi nakazami i zyja tak jak islam nakazuje.

ludzie sątylko ludźmi, Koran zabrania pić alkohol, a najlepsze inetresy robi sie z arabami, tak samo jest z katolikami. Są ludzie paskudni bez względu na religię. Z muzułmanami jest ten problem że kilku szaleńców fanatycznych pokazali co potrafią zrobić, rzucając cień na prawdziwie bogobojnych i wartościowych ludzi. Bin la Den to jeden z największych idiotów, zrobił wiecej szkody muzułmanom niż wszystkie wyprawy krzyżowe razem wzięte.

Gość ali ali
a wy tylko że arabowie to mordercy i wkółko macieju to nie średniowiecze a atak z 11 listopada był zaplanowany ale nie przez terrorystów tylko ludzi którym zależało na skarpcach największych banków znajdujących sie w podziemiach budynków. Ostatnio odnaleziono kilka osób które ponoć zginęły podczas wypadku w samolocie tak naprawde to leża na Bahamach i sie opalają bo grubą kase za to wzieli. Wszyscy powtarzają że arabowie to leniwy naród i myślicie że taka akcje wymyślili

Gość tryksa
ja uwazam, ze arab czy turek nie szanuje kobiet. Maja zona, dzieci i 5 kochanek na boku, najlepiej polek albo niemek. Mieszkam w niemczech i wiem cos o tym. Graja wiecznie w karty na kase, a to im przeciez koran zabrania czy nie? ech nie chce mi sie o nim gadac

Gość mas stajla retro
11 wrzesnia jesli już mówimy a arabow nie znam to sie nie bedę wypowiadać

Ale co Wy mozecie wiedziec na ten temat. Tylko slyszycie cos w mediach, czytacie o tym, nikt nic praktycznie nie wie. Tylko ktos, kto faktycznie poznal sie na tej kulturze i obcowal z ludzmi w krajach arabskich moze powiedziec cos obiektywnego bezposrednio o tym. Nie mowie o Polkach muzulmankach, ktore w mozgu maja juz wszystko poprzekrecane, bo one zawsze beda bronic islamu i swoich mezow, jacykolwiek by nie byli. Nie powiem, przeszlam przez cos, przez co tak naprawde niewiele osob przejdzie. Bylam silna, wyszlam ze zwiazku, ktory niszczyl mnie od srodka, a ja nawet tego nie dostrzegalam.

Gość hmmmmm...
i tego sie boje bo widzę że mi zależy na moim arabie ale ciągle we mnie drzemie obawa. Jestem od ponad roku z Algierczykiem i boje sie choć nigdy nie stało sie nic takiego bym mogła sie obawiać. Jak z bombą z opóźnionym zapłonem

i co Joanna uwazasz ze teraz juz wiesz wszystko o zyciu z mezem-arabem albo generalnie mezem-muzulmaninem? to ze Twoj zwiazek nie zakonczyl sie szczesliwie nie oznacza ze takie szczesliwe zwiazki nie istnieja.

Gość mas stajla retro
i vice-versa maryam

Gość sigmaaa
miałam koleżanke która wyszła za araba (z Jordanii) i potem ukradł jej dziecko.Był nawet o tym reportaz w TV

Gość sigmaaa
sama także troche pomieszkiwałam u arabów(w Iraku) i troche to " cudne"zycie widziałam

Maryan, z calym szacunkiem, ale recepta na udany zwiazek (byc moze taki jak Twoj) z mezem muzulmaninem jest fatk, ze zona musi sie mu podporzadkowac i calkowicie zrezygnowac ze swoich nawykow, poswiecic sie. Arabowie sa tak wychowani, ze tego wymagaja od kobiet. Nie tylko moje malzenstwo sie tak zakonczylo, ale takze wielu kobiet. A takie jak Ty... Coz, gratuluje, jesli Twoj zwiazek ma sie dobrze. To tylko moze oznaczac, ze juz jestes przekrecona w ta inna strone. Ja tez taka bylam. i nie zauwazalam tego, a co gorsza, wszystkim, ktorzy dobrze mi radzili, mydlilam oczy, ze jestem bardzo szczesliwa z moim mezem i zeby poszli w diably i sie nie wtracali.

Gość hmmmmm...
przed ślubem inaczej i po ślubie też tego sie boje bo narazie sie zgadzamy w wielu kwestiach a nawet jakby chciał ze mną żyć to tu w polsce albo innym kraju gdzie nie ma styczności z jego kulturą niestety to co złe trzeba wytrzebić taka glupia nie jestem żeby wyjechac do obcego kraju i robić za piękna lale do gotowania i rodzenia dzieci

ale tytul tego tematu brzmi "ARAB i ich podejście do naszej kultury zwyczajów i religii" no wiec na poczatek podstawowe pytania: Co to jest Islam? oraz Co bylo na poczatku? Zaczne od odpowiedzi na pytanie drugie.. na poczatku ludzie byli chrzescijanami ale nie takimi jak teraz.. byla to bardzo restrykcyjna forma chrzescijanstwa i mozna powiedziec "nie dopracowana". Ciekawostka jest to, ze owczesniejsi chrzescijanie mieli obowiazek modlic sie 40 razy dziennie. Religia ta byla ciagle zmieniana i modyfikowana przez duchownych (dzis Biblia jest nawet w wielu miejscach kompletnie inna niz ta zeslana przez Boga). Koran zostal zeslany jako DOPELNIENIE Biblii i aby religia owczesnie uznawana byla kompletna. w Islamie rowniez jest Jezus, Maryja jego matka i wszyscy prorocy wymienini w Biblii. Koran na przestrzeni wiekow nie zostal zmieniony. Ani jedna kropka w Koranie nie zostala zmieniona. Jak wiec widac muzulmanie akceptuja chrzescijan i zydow, bo sa to Ludzie Ksiegi. Jednak Biblia wg muzulmanow jest niekompletna Swieta Ksiaga.

Joanno w odpowiedzi na Twoje hmm zarzuty(?): moj zwiazek wyglada tak ze ja zarabiam pieniadze, mam swoja wlasne firme, obowiazkami domowymi sie dzielimy bo ja nie cierpie gotowac, sprzatac itd., wszystkie decyzje podejmujemy wspolnie a ja moge robic i wychodzic gdzie mi sie tylko podoba bo ufamy sobie z mezem. No ale i tak pewnie sciemniam bo przeciez wszystkie zony muzulmanow musza sie podporzadkowac ;) ;)

Gość hmmmmm...
no w sumie racja chciałam sie dowiedzieć z doświadczeń innych jak oni postrzegają nas nasze obyczeje i kulture pewne zachowania, co ich bulwersuje co sie podoba

Gość Niestety nic dobrego
nie moge powiedziec na temat arabow. Mam kilka znajomych, ktore mialy te watpliwa przyjemnosc byc w zwiazku z takimi. Faceci ich bili, nie szanowali, ale jak mowie 'bili' to te nieszczesne kobiety 'fruwaly' po scianach!!! Albo za wlosy i ciagnie po schodach, jeden rzucil w moja kolezanke telewizorem!! Jedna, wlasnie jej facet byl Algierczykiem, zlapal ja za glowe i walil w sciane w lazience, o kafelki, az zemdlala. Zwierzala mi sie jeda, ze podczas sexu, och, byl b. czuly i wspanialy, ale w pewnym momencie zaczynal ja lac po twarzy i wyzywac, ze go zdradzila!!! :-o A ona nigdy czegos takiego nie robila, wierna byla. Inny z kolei Marokanczyk, tlukl te swoja, bo zazdrosnik byl straszny, wystarczylo, ze jakis obcy facet sie na nia spojrzal :-o Tlukl i kpal i trzymal noz i mowil jej, ze ja zarznie :( Co te glupie kobiety przezyly :( To straszna rasa, lepiej od nich zdaleka! Acha, jedna z tych kolezanek, 'osmielilas' sie zlozyc skarge do sadu, to on naklamal podczas zeznawania, ze ona klamie, bo on sie z nia rozstal, a ona chciala sie z nim chajtac dla papierow(to bylo w Niemczech, on mial obywatelstwo, a ona nie), no i uwierzono jemu!!! Tak mi mowila ta moja kolezanka... Daj sobie dziewczyno z nimi spokoj, oni potrafia swietnie grac. Potrafia yc tacy cudni i kochajacy, ale predzej czy pozniej, wychodzi szydlo z worka :( Zastanow sie, czy tego chcesz

Maryan, temat stanowi pytanie jakim mezczyznom jest Arab. Jesli az tak bardzo chcesz sie urzekac islamem i opowiadac tutaj o historii, zaloz sobie odrebny temat pod tytulem piekno islamu czy cos takiego. Odezwala sie muzulmanka od siedmiu bolesci. Wiedzialam, ze zaraz zacznie sie odwolywac do islamu, bledow religii chrzescijanskiej, etc. Ciekawa jestem czy tak samo zglebialas wiedze na temat chrzescijanstwa zanim poznalas islam.