Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porod czy cc

obwód bioder a poród lub cc

Polecane posty

Gość porod czy cc

jaki obwód bioder jest wskazaniem do cc? słyszałamże dziewczyny z wąskimi biodrami nie rodzą sn - miała któraś tak? Ile miałyście w biodrach?

moja kolezanka byla za waska, a wcale na chuda nie wygladala ;) a niby po zmierzeniu miednicy na porodowce okazalo sie ze nie urodzi naturalnie i miala cc

Gość porod czy cc
a jaki miała obwód? ja mam 82 cm w biodrach - grozi mi cc???

Gość SanSan
moja szwagierka w biodrach miala 85/160- cm i rodzila bez problemu sn

Gość porod czy cc
aha ja mam w sumie ciagle 82, raczej nie mam wahan wagi i tluszczyku raczej niewiele - w sumie od razu pod skora czuje kosc ciekawe co bedzie, znajoma mi powiedziala, ze przy tak waskiej pupie na pewno bede miec cc teraz juz nie wiem

Gość marysienka1
Nie możesz liczyć obwodu bioder sama, to sprawdzaja takim specjalnym "kontomierzem" na porodówce i wtedy podejmuja decyzje, nie zawsze biodra które sa waskie oznaczaja wąska miednice. Ja do drobnych osób nie należe a po zmierzeniu w szpitalu lekarz stweirdził ze dziecko o wadze wikszej niz ok 3200g nie urodze, a mam drobną znajoma która urodziła dziecko o wadze 4500g. Tu nie ma reguły

Gość porod czy cc
Marysienka a kiedy to mierza? Mogą mi juz teraz zmierzyc (12 tc) czy tuz przed porodem???

heh to mierza tylko i wylacznie przed porodem na porodowce ;) mysle ze masz jeszcze duzooooo czasu i moze sie duzoooooo zmienic ;) a malo cm w biodrach nie oznacza zaraz cc ;) ile wogole masz wzrostu?

Gość deli256
hmm to ja mam w biodrach 96, mam według mnie szerokie....

Gość SanSan
zalezy jaka wysoka jestes, jezeli masz powyzej 170 to wg mnie jestes szczupla w biodrach ;) ps u nas mierza to takimi szczypcami na porodowce i to nie zawsze, skale podaja w centymatrach

Gdy masz nietypową budowę Masz wąskie biodra i już teraz boisz się porodu? Niepotrzebnie. To, co widzisz w lustrze, czyli szerokość swoich bioder, wcale nie odzwierciedla szerokości kanału rodnego, który będzie musiał przebyć maluch w czasie porodu. Bywa, że kobiety o „rozłożystych” biodrach rodzą długo i z problemami, a u tych szczuplutkich poród przebiega szybko i lekko. Dość rzadko też zdarza się, by już w czasie ciąży na podstawie badania USG ginekolog zalecił rozwiązanie przez cięcie cesarskie (choć oczywiście zdarzają się takie przypadki). Najczęściej jednak decyzję o cięciu z powodu zbyt wąskiego kanału rodnego podejmuje lekarz tuż przed porodem. To ważne! Nawet jeśli jesteś bardzo szczupła i masz wąziutkie biodra, nie obawiaj się porodu. Jeśli okaże się, że twojemu dzidziusiowi może być trochę ciasno, zostanie wykonane cięcie cesarskie. Nie myśl o tym przez całą ciążę, po prostu zaufaj lekarzowi – to on podejmie taką decyzję (być może dopiero wtedy, gdy już będziesz rodzić), która będzie najlepsza dla twojego dziecka.

Gość szczupła bardzo
mnie jak mierzyli na porodowce to pielegniarka mowiła ze nie urodze normalnie bo jestem za wąska a poszło jak z płatka :P

Gość porod czy cc
Mam 165 cm, waga 42/43 kg (przed ciaza było 40) biodra cały czas 82 (i teraz i przed ciaza)

ale to dopiero poczatek ciazy, wg mnie nie masz sie absolutnie czym martwic moje szwagierki tez sa bardzo drobne wrecz chude w biodrach nie wiecej niz 85 cm a urodzily bez problemu sn :) dodam ze rodzily nawet szybciej niz ja, a ja w biodrach drobna nie jestem ;) jezeli gin nic nie mowil to nie masz sie czym martwic, na to przyjdzie czas na porodowce ;)

Gość porod czy cc
Evi ja z ginem nie rozmawialam w ogole na ten temat - to znajoma mi ostatnio tak powiedziala - gina oczywiscie zapytam przy najblizszej wizycie, ale poki co mnie to zastanowilo.

nie martw sie na zapas - naprawde :) najlepszy rozwiazaniem bedzie pogadac o tym z ginem, ktory pewnie i tak powie Ci ze zobaczymy przed porodem jak jest ciesz sie ciaza :) pozdrawiam

Gość porod czy cc
ok - dzieki za rady :-)