Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Petronela Rozmarzona

sa u was jakie sdziwne powiedzonka w regionie / miescie /wiosce

Polecane posty

Gość na czerwono Anouk
Ja poszukam... Miałam jakies filmiki na twardzielu w domu mocno trzeszczące z Piłsudskim;) Nie wiem, czy kojarzysz Gulbinowicza? Kardynał-emeryt z Wroclawia...tez wilniuk, który mówi z tym zaspiewem i wileńską swadą:D Też warto posłuchać, dla samego brzmienia:)

Gość na czerwono Anouk
A ordonka śpiewajaca: MiLosć Ci wszystko wybaczy...bo miLosć, mój miLy, to ja.... :D

Gość Podlasianka
o tak ordonka...piękne :) Kurka aż szkoda uciekać :)

Gość a jak nie ma podwórka
Anouk, jak cos znajdziesz to dzięki :-D będę to potem zaglądać

Gość POMORZE
Na małą drożdżówkę ,słodką bułkę mówimy SZNEK. Na szklankę do piwa mówimy POKAL.

Gość lisssaaa
u nas w Krakowie mówi się na pole - bo "My z dworu (miasta) chodziliśmy na pole, a Ci ze wsi (wieśniaki ;) ) chodzili na dwór" - ech niech nam żyje miłość własna... :P

Gość a jak nie ma podwórka
takie głupawe komentarze tylko psuja fajnie rozwijajacy się topik :-P żeby nie było to ja tez chodzę na pole a Ślązacy na plac

Gość Lakedima
Mieszkam 30 km na pd.od Krakowa i u nas też mówi się" wychodzę-idę na pole",można np. usłyszeć pytanie "jak jest na polu?" i chodzi o to jaka jest pogoda. W moim mieście mówi się raczej poprawnie ale im dalej na pd. tym bardziej słychać gwarę np. w słynnym Pcimiu i dlaej w stronę Zakopanego. Poza tym u nas mówi się ziemniaki-nie kartofle, strugaczka,zastrugiwaczka albo temperówka, borówki-nie jagody itd.

Gość Lakedima
Jeżeli chodzi o mniej eleganckie określenia to też mówimy" franca" albo "lampucera".Na pupę mówi się czasami "żyć np. "siedź na życi".

Gość Co myslicie o tym
Ja jestem z polnocy i nie mowi sie "na pole" :p U Nas mowi sie na dwor, na podworko, w plener :P a "na pole" mowi sie u Nas, ze gadaja w Krakowie :P Katana tez sie mowi na dzinsowa kurtke, babka ziemniaczana, bulka slodka. Wydaje mi sie, ze u Nas nie ma dziwnych okreslen typu "pyry".

Gość ma --x
strugaczka" ----- mowi sie w b. kieleckim na dwor na dworze

Gość ma --x
wiem ze na Podlasiu mowi sie "noga mi stargla" == noga mi scierpla

fajny topki;) u mnie w swietokrzyskiem:P mowi sie \"strugaczka\" na temperowke, \"bulka slodka\" to drozdzowka, \"koperta\" to cisatko francuskie z serem luc dzemem , zlozone w trojkat, a zeszyt bez zadnym kratek, linii itd jest \"czysty\" a nie gladki:P chodzimy po domu w \"ciapkach\" ;) aha i mowimy \"wykąpe sie\" a nie wykąpie... w sumie nawet o tym nie wiedzialam ze tak mowie:P

Gość 21_lat
a ja powiem tak: na sląsku franca to jest ładnie i to nie jest obrazliwe:P

Gość Podlasianka
Pierwszy raz słyszę "noga mi stargła". A na temperówkę mój dziadek mówi ostrzałka :)

Gość elo elo kolegooooooo
Bez kitu - naprawdę Pąkłeś- zrozumiałeś

Gość elo elo kolegooooooo
Bony Dyny- Jak Boga Kocham (naprawdę) zamylacz- osoba spoznialska itp. na dwór,na podwórko. fajansy,szlugi,sztuki - papierosy pento - kiełbasa franca- szmata,dziwka,

A gdzie "prawidlowo" mówi sie haszcze, a gdzie burzany? Moja mama to taka zeslazaczala Kielecczanka ;-)

Aaaacha, dzieki za linki, to sie mojej mamie po prostu relacje mieszaja ;-)

Gość pamiętam jak
kiedyś nie mogłam się dogadać, mówię, że komuś tam śpiki z nosa poszły i gadam i gadam i nijak dogadać się nie mogę i w końcu padło aaaaaaa fluki? (nie mam pojęcia jak się to pisze zresztą śpiki też nie wiem, bo czasem słyszę u mnie szpiki) a no i słynne, że się poszlajać idę, a mój rozmówca strzelił rybkę no jak to taka porządna i się szlaja, taaaaaaa i dogadaliśmy się w końcu, że na ksiuty idę, heh taaaaaaa i na pole też chodzę

U mnie mówi się na dwór, na podwórko ale nie słyszałam żeby ktoś mówił \"na pole\" Moja babcia mówi np. kaj, na pastwę, latoś (w tym roku) Tak jak czytam to stwierdziłam, że u nas bardzo często mówi się \"otwarło\" \"zamkło\" Popularne są też np.: Kartofle, papcie, rzyć :D (ale to chyba wszędzie:P) Kto zgadnie z jakiego województwa jestem?:)

Gość do Hakuny
ze Śląska:)

Gość do Hakuny
A w kierezyję chcesz ? Zgadniesz skąd jestem ja:)

Gość nieeeeee
od 5 zwrotki :):) Krakowiaczek ci ja, któż nie przyzna tego, siedemdziesiąt kółek, u pasika mego. 6. Krakowiaczek ci ja, z czerwona czapeczką, szyta kierezyja, bucik z podkóweczką. 7. Gra mi wciąż muzyka, a kółka trzepocą, jak małe księżyce w blasku się migocą.

Gość nieeeeee
"czerwona rogatywka z pawimi piórami." z Jego serca:):)