Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Petronela Rozmarzona

sa u was jakie sdziwne powiedzonka w regionie / miescie /wiosce

Polecane posty

Gość a jak nie ma podwórka
:-D

A mój znajomy na zaraz reaguje okrzykiem: to taka wielka bakteria:P

Może mamy wspólnego znajomego, bo ja też znam takiego, który uwielbia to powiedzonko. ;-) Czy zara i tera w mowie i piśmie tak często?

Gość szczeciniankaa
podobno tylko w szczecinie i okolicach mówi się \'szmula\' na ładną dziewcznę:)

Gość szczeciniankaa
i na jakiś nieśmiesny żart mówi się 'ale beton', 'ale ser' (to drugie mi się zdecydowanie nie podoba:P)

Ciekawe od czego pochodzi "szmula" w znaczeniu dziewczyna? Nie szłyszałam tego wcześniej. Jedyne co mi się z tym słowem kojarzy to Szmul - żydowskie, męskie imię.

Gość upppppppppppppppp

Gość o to 1234
studzina - m owia na galaretke chyba :D dzies w podkrakowskiej wsi..:D

Gość Jadziem
ciechanowskie okolice.jestem piekno milo madro i fajno dziewczyno.:) i zakluczyc dzwi. :)

Gość Kwirlejka
przyrząd drewniany do ucierania np jak się chcę zelatynę rozpuścić w wodzie:D

Gość Mazowieckie
fura - samochód chata/chaupa - dom kela - co jo - tak paździeż - telefon komórkowy (ale to już bardziej slang) choćta - chodźcie przyjdźta - przyjdźcie idźta - idźcie łona - ona łon - on

Gość Ja wiem...
Ja po prostu nie zapomnę jak pracowałam w Katowicach a sama jestem z Zagłębia. Pracowałam na kasie gdy nagle na stanowisko wbija mi laska z tekstem czy mam coś w kiblu??!! Normalnie padłam! Po minucie patrzenia na moją durną mi wytłumaczyła mi że kibel to wiaderko które miałam na wycofania :D No i też nie zapomnę mojej tępej miny gdy w Krakowie kazali mi iść na pole bo my wychodzimy na dwór mimo to że mieszkam w o wiele mniejszej miejscowości :D

Gość babcia/wlkp
łyn/łyna- on /ona byde-będę obłucz trzewiki- zaloz buty szczun- ładny chłopak pado- mowi na-masz ady- przecież daligo/ady dali- dalej kluk- nos nygus- leń tytka-papierowa torebka na szage- na skos kiecka- sukienka chrusty- faworki mycka-czapka plyndze/plendze- placki ziemniaczane siara-wstyd korbol- dynia gira- noga brechtać /brechać się- smiac sie z całej epy/na całą epę- z calej sily/ na caly glos laczki- kapcie nie czaje- nie rozumiem klamerki-spinacze pyzy(drożdżowe) ej/tej iść na harendę/złodziejkę pęk-supeł skipka-kromka czarnina/czernina- czarna polewka zrazy- mielone uliczka-furtka znacie moze andruty?