Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wrozka chrzestna

ciąża dziewczyny, a wojsko partnera-kasa

Polecane posty

mam 19 lat,jestemw ciąży. Moj chłopak-21 lat prawdopodobnie teraz pojdzie do wojska. mam pytanie czy jesli weźmiemy ślub to mogą go wziąść do wojska jesli jest jedynym zywicielem rodziny? Albo czy jak ewentualnie go wezmą czy bede dostawac jakies pieniadze? Bo tak słyszałam, ze jesli weźmiemy ślub i go wezmą do wojska to bede dostawać pieniadze. możecie mi wytluamczyc jak to dokladnie wygląda?? Ciązy nie chce usuwać, chce byc konsekwentna swoich czynów, w ogole nie rozumiem jak mozna zabic wlasne dziecko. PRoszę o pomoc.

Gość ona2682
mialam taka sama sytuacje jak ty,okazalo sie ze bylam w ciazy a akurat moj wtedy jeszcze chlopak mial isc do wojska pojechal do wku z zaswiadczeniem od mojego lekarza o ciazy i z papierami z kosciola ze wtedy i wtedy zamierzamy wziac slub,no i go dali do cywila tak to prawda,ze jesli bedziecie po slubie a wezma twojego wredy juz meza do wojska to bedzie wojo musialo placic na wasze utrzymanie, a ze mon nie ma kasy to takich nie biora...

Gość sprawa smierdzi
właśnie dlatego ten kraj nigdzie nie zajdzie każdy patrzy jak się wymigać od obowiązków i jak wydębić kasę

trzeba bylo sie nie robic za robienei dzieciorw w wieku 19 lat :o

sprawa smierdzi masz mnie na mysli? No to jest chyba raczej nromalne, ze interesuje mnie z czego utrzymam siebie i dziecko ?? no chyba, ze Ty mialabys/mialbys wszystko w dupie. Twoja sprawa. Ja znam swoje prawa i bede z nich korzystać puki co.

Gość do wróżki...
Jeżeli się interesujesz, czego utrzymasz siebie i dziecko, to poszukaj pracy:O🖐️

nie zostawie chyba maluszka samego. dziecko w pierwszych tygodniach swojego zycia potrzebuje matki. do pracy pojde dopiero wtedy jak ciut podrosnie, jakies pol roku.

Gość do wróżki...
Bardzo Ci współczujemy... Trzeba było nie dawać dupy. Nie masz kasy, nie rób dzieci, proste. Myślisz, że ktoś będzie utrzymywał twojego bachora?:O Poza tym pieniądze, jakie byś dostała, nie wystarczyłyby na pokrycie kosztów utrzymania, to jest jakaś zapomoga.

Gość obawiam się
Obawiam się, że niestety wezmą go

tylko nie bachora. widac Twoja matka nie nauczyla swojego 'bachora' szacunku. Widac z domu nic nie wyniosłaś/wyniosłeś poza ordynarnym zachownaiem i prostactwem. W zyciu roznie bywa, jedni maja z gorki, drudzy pod gorke. Poza tym wlasnie czytam na ten temat w internecie. Mówisz,z e nikt nie ma obowiązku utrzymywac mnie i mojego dziecka, ale jesli MON zabiera męża, ojca i jedynego zywiciela rodziny to tak-mają taki obowiązek:) uzupełnij swoja wiedzę a dopiero wtedy sie wypowiadaj:)

Gość obawiam się
Wróżko nie martw sie tymi podłymi komentarzami. Oni nic nie rozumieją. Ja przeżywałam to co Ty, też mając 19 lat. Powiedz Chłopakowi, żeby sie zapisał do jakiejś szkoły, wtedy dadzą Mu zaświadczenie, że sie uczy i wojsko da mu spokój na jakiś czas. A jeśli Go wezmą, to niestety dostaniesz bardzo mało kasy. Słyszałam, że ok. 800zł!!!! Żałosna suma.

Gość obawiam się
Nikt nie ma prawa nazywać tego dzidziusia bachorem!!!! To, że nie było planowane, nie znaczy, że jest nie kochane!!! Ale Wy jesteście chamscy!!!!

obawiam się dzieki za cieple slowa. Moj chlopak uczył się do tej pory na ochornie osob i mienia i informatyczny, ale niestety praca uniemozliwiła mu nauke :( .takze musiał ją przerwać. Teraz będzie mogł zapisac sie dopiero we wrzesniu, a list z WKu powinien odstać na dniach :( Czytałam na roznych forach, ze suma od MOnu wynosi okolo 1200-1500 zł. niektorzy pisali, ze nawet 2 tys. ile w tym prawdy? nie mam pojecia..

Gość obawiam się
Na dniach?? Więc ślubu tez niestety nie zdążycie wziąć;-( kurczę, trochę szkoda,że praca wyklucza szkołę. Ale przecież są takie weekendowe szkoły dla dorosłych. No, chyba, że Chłopak pracuje i w weekendy. wtedy naprawdę powstaje problem.

Gość obawiam się
pisząc podanie o służbę zastępczą może załatwić sobie odroczenie na mniej więcej pół roku.

juz mu odraczali wojsko z 2 razy, raz przez nauke, a drugi raz bo miał złamaną ręke. Teraz minęło własnie pol roku od ostatniej komisji:( a ile trwa zalatwienie ślubu koscielnego? bez zadnego wesela itd?

Gość sprawa smierdzi
mogę tylko powtórzyć to, co napisałam... ten kraj nie dojdzie do niczego, bo jest grupa ludzi, która w życiu widzi tylko to, co im się należy i nie przyjdzie im do głowy, że za swoją nieodpowiedzialność każe płacić innym. Abstrahując od autorki - jest dużo dziewczyn, które mając 18/19 lat 'wpadły' - co taka osoba wnosi do społeczeństwa? Najpierw się kształciła na koszt państwa, teraz liczy zna zasiłek, potem na becikowe, potem pójdzie na bezrobotne, potem każe sobie wypłacać emeryturę. A w całym swoim życiu nie przepracuje dnia. Każdy szuka jak wydębić kasę, jaki by tu zrobić szwindel byle dostać coś za darmo. Bo się należy. Bo się wpadło. Bo się nie pracuje. Ale się należy. Wszystkim się należy. Ale jak jest wezwanie np do wojska, to już nie ma komu pójść. Już się patrzy - a może szkoła klejenia znaczków, a może malowanie na szkle - byle się wykręcić. Niektórzy tak lubią przejść przez życie niosąc kartkę: należy mi się, bo wpadłam. A niektórzy jadą za granicę i pracują sami. Roszczeniowość i bierność się wynosi z domu. Tyle.

Gość do wróżki...
obawiam się, samą miłością się dziecka nie wyżywi:O Poza tym będąc tak niezaradną i infantylną osobą bez wyobraźni, nie wiem, jak można być dobrą matką.

Gość obawiam się
Załatwianie ślubu trwa 3 miesiące, bo są nauki, ale może ksiądz pójdzie Wam trochę na rękę i skróci ten czas. trzeba z nim pogadać. do sprawa smierdzi: Jak ci tak szkoda, że państwo daje takim osobom kase, to śmiało dołacz do nich!!!! I nie przeżywaj tak tego!!!

na jakiej podstawie mowisz, ze jestem heh..\'rozpieszczoną dupodajką\'?? :D lol. jestes dziewczynka czy chłopczykiem?? i ile masz lat?

Gość obawiam się
ta kasa się Im należy, bo takie mamy prawo, więc czemu mają jej nie brać??

Gość obawiam się
no ciekawe ile lat miała ta osoba, która Ci tak pisze, kiedy zaczęła "dawać dupy" może jeszcze nie dała, bo nikt nie chciał????

do wrozki... Piszesz, ze jestem infantylna, ale to Ty pokazujesz swoja niedojrzałość i dziecinadę. Chcesz sie dowartosciować na forum? Powyzywać na innych? Drwić? to drwij,a le pamietaj-to swiadczy tylko o Tobie. Nie szukaj w moim oku drzazgi skoro w swoim oku belki nie znajdujesz. żegnam Cie 🖐️

candywoman Być może wystarczy, ale dla mnie sam ślub cywilny to małżeństwo na papierku:) ślub kościelny to dla mnie podstawa dobrego małżeństwa:) A skoro mamy już się hajtać to dorazu kościelnym, po co czekać

Gość obawiam się
dokładnie. Lepiej od razu kościelny wziąć,

Gość ollalalallala
Przepis o byciu jedynym żywicielem rodziny już nie obowiązuje, tzn. biorą do wojska, ale jeśli weźmiecie ślub, to dostaniesz pieniądze - coś około 1000 zł, ale nie wiem dokładnie :)