Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wanda co nie chciała Niemca

Co ugotować na kolację we dwoje?? Macie jakies pomysły?

Polecane posty

no to upss... do kurczaka w curry mozna zrobic przysmazone kartofeli albo frytki, no chyba ze nie lubi tez curry :)

Gość Luckym
Ja bym Tobie polecił coś z kuchnie wloskiej... Wiesz ciężko doradzić, może napisz coś o jego gustach? Co lubi, czego nie lubi? Przede wszystkim musi to być syte, ale nie aż tak... Nie ma się najeść tylko być najedzonym. Przystawka+jedno danie (nie polecam deseru, jeśli potem chcesz podać wino). W kuchni codzi w wspógranie składników i przyjemność z tego płynącą, a nie żeby się najadł jak... wiadomo co:)

moge polecic moje ukochane ratatouille... cukinia + pomidory + baklazany + papryka + czosnek + ziola prowansalskie + oliwa; cala moja rodzinka sie zajada, prosto sie robi, jest syte lecz lekkostrawne, do tego obok jakies miesko

curry lubi. on lubi wszystko poza : ryżem, makaronem, majonezem i sałatkami i surówkami w których jest majonez lub smietana. No własnie ja chce zrobic cos miesnego plus sałatka, do tego wino a deser to juz w postaci nieco innej ;) ;) Jaka sałatka moze pasowac do roladek wołowych? Albo co moze pasowac do sałatki z kurczakiem?

Gość Luckym
Jeżeli nie lubie majonezu, to polecam sałatki w stylu francuskim:) (Ser, Pomidor, Sałata, Świeża Szynka, i inne składniki, które Tobie odpowiadają, wszystko skropione oliwą). Ser i szynka pokrojone w kwadraciki mniej więcej o boku centymetra, pomidory kroisz w plastry, w plastry na ćwiartki, do tego posiekana sałata i skropione oliwą. Mniam:)

Ja bym do tej wołowiny zrobiła spaghetti ale z cukinii:) Trzeba pokroić w baardzo cienkie paski , dodać pomidory itp. przyprawić.

normalna salata z sosem vinaigrette pasuje praktycznie do wszystkiego, najlepsza salata lodowa albo ta karbowana, w innej wersji salatki: salata, pomidorki koktajlowe, troche sera plesniowego typu lazur, odrobina orzechow wloskich i vinaigrette

te sałatki genialne! Kochane jesteście normalnie. Ja sie moj ukochany dowie ile osób brało udział w planowaniu menu na nasza kolacje to nie uwierzy ;) No i wlasnie nie wiem czy do tych roladek bedza pasowały ziemniaki?? A moze takie pólksiezyce smazone na oleju jak frytki?

chyba nawet te polksiezyce lepsze, fajne sa przysmazone na oliwie z odrobina ziol prowansalskich... pycha!

Gość Luckym
Smażone ziemniaki troche ciężkostrawne, ale myślę, że doskonale by pasowały. Byle nie smażone na głębokim oleju i nie za bardzo przypieczone.

ja tak podsmazam na patelni, na oliwie i podsypuje ziolami... az mi sie kurcze zachcialo! chyba sobie zrobie:)

Gość Oj nie sałatki z sosem
vinegrett. Te roladki to klasyczne polskie danie i najbardziej do nich pasuje czerwona kapusta duszona. Ale to generalnie za ciężkie danie na randkowy posiłek :P

No własnie tez mysle ze tepólksieżyce lepsze :) No i tak gadamy tym jedzeniu az sie głodna zrobiłam i chyba kolację z jutra przełoze na dzis bo juz sie nie moge doczekac kiedy to zjem :) A ze te ziemniaki troche ciezkostrewne... coż! Pozniej sie wszystko spali... ;) :D Oj nie sałatki z sosem - to nie randka tylko taka mała uroczysta kolacyjka. Ma byc smacznie i duzo ;) No kurna ale z ta kapusta mnie teraz zmyliłas. No masz racje ze to typowo polskie danie. Myslicie za naprawde sałatka a'la grecka nie bedzie pasowała??

Gość Luckym
A ja smaże na oliwie wszystko orpucz ziemniaków;) Jakoś nie przepadam za ziemniakami smażonymi w oliwie. Mają całkiem inny smak...

no dajcie spokoj z kapucha... salate z winegretem podaje sie na osobnym talerzu i konsumuje przed daniem glownym, tak podana pasuje praktycznie do wszystkiego

Wino teoretycznie powinno być czerwone, ale w tej chwili panuje juz pełna dowolnośc, więc jak wolisz ;) Generalnie wybierz jakieś lekkie wino, bo po cięzkim to może byc problem z deserem :P Ja np. w ogóle nie toleruję (a raczej mój organizm) win czerwonych

no ale fakt, z tym winem to roznie bywa... ja uwielbiam czerwone ale po nim przysypiam niestety...

cycata baba- autorka chyba nie pytała jednak o antipasti, ale o przystawkę A roladki same w sobie są lekko mulące. Ostatecznie możma podać sałatę, ale z mała ilością dodatków

Ech, akurat od win specjalistą u mnie w domu jest mąż, więc nie poradzę :(

ja zrozumialam ze pyta o salatke:) zreszta to byly luzne propozycje, Wanda sama zdecyduje co woli zrobic:)

to zalezy czy bedziecie mieli czas zjesc te koreczki czy od razu po roladkach przejdziecie do deseru :)