Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

desiree83

ZMIANA LEKARZA RODZINNEGO - pytanie

Polecane posty

Czy ktoś się orientuje, jak zmienić lekarza pierwszego kontaktu?? Czy najpierw muszę się wypisać od obecnego, czy automatycznie mnie wypiszą jak będę u innego?? Czy jak wybiorę sobie jakiegoś lekarza to ma obowiązek mnie przyjąć (znaczy zapisać) czy może odmówić?? Gdzie w ogóle to załatwić??

No odpowiedzcie coś... Nie wierzę, że nikt nie wie... Muszę to zrobić jak najszybciej, a nie wiem, jak się do tego zabrać... Nie mam za bardzo czasu na łażenie po przychodniach i wypytywanie, potem załatwianie jakichś dokumentów (jeśli są potrzebne), potem znowu przychodnia... Wolałabym to załatwić jak najmniejszym nakładem czasu... Szukałam na necie, ale nic konkretnego nie znalazłam... Tylko rzeczy dotyczące tego, czy się płaci za zmianę lekarza...

idziesz do nowego lekarza i wypełniasz tam deklarację (nową). Automatycznie stara przestaje obowiązywać, ale tę formalność to już sobie sami załatwiają w służbie zdrowia ty musisz tylko wypełnić nową deklarację, gdzie wpiszesz nazwisko nowego lekarza całe szczęście, że tak jest. Bo ja bym nie chciała pójść do lekarza i powiedzieć "sorry winetu, już ci nie dam zarobić"...

Dzięki za odzew :-) Ja mu moge tak powiedzieć, bo muszę zmienić lekarza z powodu przeprowadzki, więc chyba by mnie na siłę nie zatrzymywał, jak wyjeżdżam 100 km dalej ;) A co z trzecim pytaniem?? Może mi lekarz odmówić przyjęcia?? Jakie dane są potrzebne do wypełnienia tej deklaracji??

Gość sadasd
może Ci odmówić jeżeli ma dużo pacjentów. To co potrzebujesz to numer książeczki ubezpieczeniowej, Twoje dane - Imię, nazwisko, Pesel, adres

Dzięki, to chyba tyle mi trzeba :) Chyba że jeszcze coś się komuś nasuwa ważnego...

odmowy chyba nie są czymś częstym ja w każdym razie nie słyszałam o czymś takim. Zwłaszcza, jeśli to dotyczy osoby raczej młodej, która nie będzie kwitła co tydzień w poczekalni, żeby opowiedzieć jak noc minęła i gdzie strzykało przecież zapisany pacjent = pieniądze (niezależnie, czy przychodzi na wizyty czy nie)