Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

vanessaaa

moja koleżanka dostała raka od solarium...

Polecane posty

właśnie kilka dni temu otrzymała diagnoze..czerniak:( lekarka powiedziała jej ze to od naduzywania solarium...koszmar....żal mi jak widze dziewczyny wiosną które widac ze mają sztuczną opalenizne, chodzą do tego solarium jak jacyś nałogowcy...one nawet nie są opalone tylko takie jakieś dziwnie zółte.... dziwi mnie ze ludzie nie zdają sobie sprawy ze sami sie proszą o raka...ja sobie powiedziałam ze wtym roku nie skorzystam z solarium tylko bede używała kremów brązujących albo naturalne słoneczko

a naturalne słoneczko Twoim zdaniem nie szkodzi?...

no dokladnie;) ja tam placem nie lubie lezec i sie opalac na sloncu,brazujace nic nie daja.jak pare razy pojdziesz przed wakacjami to chyba nie umrzesz

Choć i opalenizna naturalna, i ta z solarium powstają dzięki procesom tworzenia się melaniny (naturalnej ochrony skóry przed promieniami UV), przy obu typach promieni - UVA i UVB - proces ten przebiega na różnych głębokościach skóry. Melanina, która utworzy się w jej głębszych warstwach pod wpływem promieni UVA w solarium, nie będzie chroniła zewnętrznych warstw przed promieniami UVB w słońcu. Wizyty w solarium dają nam więc złudne poczucie bezpieczeństwa.

Szczerze mówiąc to moim zdaniem i słońce i solarium są dla zdrowia tak samo niebezpieczne.

Gość bzdura_wielka o
naturalne slonce jest bardziej szkodliwe niz solarium.....solarium tez zdrowe nie jest ale napewno jesli ktos korzysta z umiarem lub rzadko to nic mu nie bedzie...wszystko jest dla ludzi ale z umiarem a jesli ktos chodzi 3 razy w tyg przez caly rok to wtedy niech sie nie dziwi ze cos moze mu sie wkoncu zrobic....

Gość luizjana_
Popieram "bzdurę", wszystko z umiarem i przede wszystkim w zależności od karnacji. Ja jestem bladziutka i z mnóstwem pieprzyków więc niestety unikam jak ognia i słonka i solarki.

Opalanie w solarium jest mniej groźne niż opalanie na słońcu Nieprawda. Wprawdzie początkowo sądzono, że tak właśnie jest, ale czas zweryfikował tę opinię. Kiedyś wierzono bowiem, że jeśli w promieniowaniu UV zredukować promienie UVB, powodujące poparzenia słoneczne, a zwiększyć dawkę promieni UVA, opalanie nie będzie miało żadnych przykrych konsekwencji. Na tej zasadzie działały pierwsze solaria. Zwiększona dawka promieni UVA opalała szybciej i wydawało się to bezpieczne. Okazało się jednak, że promienie UVA są dużo bardziej szkodliwe od UVB, gdyż to właśnie one docierają do głębszych warstw skóry i są głównym powodem jej fotostarzenia się. Zwiększają również prawdopodobieństwo zachorowania na raka skóry. Wprawdzie w nowoczesnych solariach proporcje UVA do UVB nie są tak drastyczne jak w tych starych, ciągle jednak trudno powiedzieć, że opalanie w solarium jest bezpieczne. Dzieje się tak również i z tego powodu, że lampy emitujące promieniowanie UV znajdują się kilka centymetrów od skóry, co dodatkowo zwiększa ich szkodliwość. Tak więc nawet krótkie sesje opalania w solarium mogą wyrządzić skórze szkodę.

Gość bzdura_wielka o
vanesssa... opinii jest tyle ile ludzi na swiecie a kopiowanie artykulow to nie jest sposob na rozmowe;) jedno jest pewne ....ze mozg jest od tego zeby go czasem uzywac:).... i wystarczy czasem pomyslec ze naduzywanie czegos moze byc kiedys fatalne w skutkach.... wspolczuje dziewczynie ale sama jest sobie winna... np luizjana wie ze ma bardzo jasna karnacje i duzo pieprzykow i unika slonca i solarium....proste jak konstrukcja cepa!tyle