Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gergre

Sałata zielona ze śmietaną- dodajecie ocet?

Polecane posty

Gość gergre

Gość jak lubisz do dodaj
ale może lepszy byłby sok z cytryny?

Gość gergre
mi chodziło ogólnie czy zakwaszacie czyms sałate, niekoniecznie o ocet mi chodziło..zakwaszacie?

Gość gergre
a jak do sałaty dodam rzodkiewke i szczypior to tez zakwasic?

Jak się tak zastanowić, to straszliwie dawno nie robiłam tradycyjnej sałaty ze smietaną ;) Ale z rodzinnego domu pamiętam tak: sałata + posolona śmietana, żadnego kwasku czy cytryny sałata+jaja na twardo w kosteczkę+rzodkiewki+ śmietana z łyżeczką cukru i sporą ilością soku z cytryny Żadna nie podchodziła mi specjalnie bo nie lubię sałaty masłowej zbytnio :)

Gość uwielbiam sałatę
i nie wyobrażam sobie psuć jej kwaskiem,octem czy cukrem. tylko śmietana i sól,no dopuszczam ewentualnie skropienie cytryną.

Gość mniunia
moja mama zawsze robiła ze smietaną i cukrem, ja wolę sałatę lodową, z paprykąstartą na tarce, do tego pomidor w malutką kosteczkę i starty ogorek zielony, a wszystko zalane jogurtem z firmy kühne, mozna kupic w tesco albo auchan

Gość śmietana i cukier
bez cytryny, kwasku czy octu

Śmietana, cukier, sok z cytryny , sól , szczypiorek, koperek lub te same składniki, tylko zamiast śmietany oliwa z oliwek. Sałatę lodową przyprawiam jogurtem naturalnym z odrobiną majonezu. Dla zaostrzenia smaku dorzucam do niej jakieś kwaśne warzywko - kiszonego ogórka, bądź marynowaną paprykę.

Acha! I do tego jogurtowo- majonezowego sosu wrzucam ząbek czosnku (zmiażdżony naturalnie ).

ja robię prosto - sałata, rzodkiewka, szczypiorek ew. pomidor plus śmietana, sól, pieprz

Gość a mizerię
zakwaszacie?

ja zawsze rozrabiam w kubeczku śmietane z solą cukrem i sokiemz cytryny

Ja akurat nie. Ale często robię z cebulą w kostkę i czosnkiem. Koniecznie pieprz z młynka :) Jak się juz pojawią gruntowe to super jest też sałatka pomidory plus ogórki plus cebula, czosnek i śmietana... Mniam. Tylko nie powinna za długo leżeć, bo zdaje się że pomidory z ogórkami jakoś tam źle na siebie działają - a zresztą ogórki więdną jak poleżą.

Ja nie daje . Oczywiście oprócz sałaty i śmietany :P daje szczypior .Zdarza mi się nie kiedy dać również rzodkiewkę.

Gość ogórek osobno
nie należy w ogóle łączyć pomidorów z ogórkami, ponieważ ogórek posiada substancję, która dodana do pomidora nawet w małej ilości zabija całą witaminę C z tegoż pomidora :-O tak więc zdrowo jest jeść ogórek osobno (sole mineralne :-) ) a pomidora osobno, aby skorzystać z jego dobroczynnych własciwości i oczywiście w odstępie czasowym je jeść np. na różne posiłki

A ja dodaję ocet do sałaty ze śmietaną. A jak bez śmietany, to lubię mix sałat (rukolę też zaliczam do sałat dla uproszczenia ;) ) z vinaigrettem z oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu.

Gość u nas wcale nie
octu nie polecam .Ja wogole do niczego nigdy nie uzywam.-chyba ze do mycia szyb. sok z cytryny tylko!

Ja daję oliwę z oliwek - i łyżkę Woda - 2 łyżki Ocet jabłkowy naturalny - 1 łyżkę Szczyptę soli, trochę miodu soli i pieprzu. I bazylię, jak mam. Do sałaty, rzodkiewki i szczypioru. I papryki, jak akurat jest.

Gość Z OCTEM
ja robię tak. sałate targam do miski, w kubeczku rozrabiam, śmietane z odrobiną cukru i do tego ocet, pieprz, sól. Pychota, naprawde warto sprobować

Gość hej-ho
nie jadam sałaty ze smietana .....fuuuuuuj

Gość hghgffd
śmietana z octem i cukrem, ale oczywiście tego octu to dosłownie kilka kropelek, zawsze tak robię i mama tez robiła więc nie wiem co was tak dziwi...

ja podobnie, rozrabiam smietane dodajac cukru, soli, pieprzu, szczypte mielonej czerwonej papryki i troche octu - najlepiej winnego (z bialego wina) :-)

Gość oceta
ja dodaję ocet oczywiście w minimalnej ilości ale do tego jeszcze musi być dodany cukier;jest pewna zasada do potraw gdzie dajemy ocet dodajemy również cukier,np Barszcz czerwony ocet+cukier,kapusta biała albo czerwona

Gość ja dodaje olej cytryne
sól i troche cukru, czasem czosnek. Octu nigdy

Gość precz z octem
a "barszcz" z octem to już gigantyczna pomyłka i hańba kuchenna :-P - do barszczu tylko naturalny zakwas z buraczków

Gość Salaciarz
Spróbujcie z odrobiną octu i śmietaną 18% pieprz sól i salata majowa bez cukru .