Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maisaaa

Czy sos vinegrete jest zdrowszy do surówek zamiast smietany? i jak go zrobic ?

Polecane posty

Gość maisaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdrowszy
bo zawiera surowy tłuszcz roslinny a nie zwierzęcy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maisaaa
a jak robicie taki sos? i czy mozna go dodawac zamiast smietany np. do ogórkow, sałaty, szczypioru, rzodkiewki itp?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piszesz i masz :D 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Sól i musztardę ucieramy z octem, dodajemy pieprz, oliwę i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita emulsja. Najłatwiej jest to zrobić zamykając wszystkie składniki w słoiku i energicznie go potrząsając. Sos można wzbogacić łyżką miodu lub łyżką sosu sojowego, czosnkiem, drobno posiekaną szalotką lub ziołami: bazylią, oregano, tymiankiem, rozmarynem. Daje do wszystkiego do surówki z kapusty pekińskiej, sałaty lodowej czy też tej zwykłej ,z pomidorami, ogórkami ,rzodkiewkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię tak, że na 1/4 szklanki oliwy z oliwek daję 1 łyżeczkę octu balsamicznego, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszam to wszystko energicznie widelcem (można też potrząsać w słoiku jak w shakerze). Tuż przed podaniem polewam sałatę. Osobiście lubię mieszane - kędzierzawą, rukolę, roszponkę... Najmniej tę zwykłą, masłową. Można oczywiście dodawać dowolne warzywa - pomidory, ogórek, koperek, szczypior, cebulka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale ocet winny jest niezdrowy
podobno- moze lepiej dodac ocet jabłkowy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale ocet winny jest niezdrowy
z pestek winogron to olej jest a nie ocet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a wode
dodaje sie do tego sosu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hej-ho
ocet winny nie jest niezdrowy, mylisz go ze zwykłym octem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie tak: w mozdziezu dobrze rozcieram kilka zabkow czosnku z cukrem, i sokiem z cytryny, dodaje pieprz, sol do smaku, kilka kropel octu balsamicznego i oliwe z oliwek, nastepnie mieszam to wszystko widelcem kilka minut az sos nabierze konsystencji emulsji :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy do sosu winegret
dodaje sie troszke wody?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak dodaje się wody
wtedy jest lżejszy Robię podbnie jak napisałyście, używam oleju z pestek winogron i octu winnego, ale czasem, kiedy jestem np u siostry, ciotki czy koleżanki i ktoś mówi: zrób sałatkę, Twoje są zawsze takie dobre, a składników nie ma, winegret robię tak: baza: odrobina ciepłej wody, żeby się wszystko rozpuściło: do niej sól, cukier, sok z cytryny, pieprz, ew, czosnek, zioła, (zależy kto co ma i z czego sałatka), dokładnie mieszam, potem oliwa, wszystko ucieramy i już

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cukier sie dodaje do tego sosu
??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×